Doğu Akdeniz ve Kıbrıs Haber Arşivi (Şubat 2019)

1168
Yazarlık Başvurusu

Kıbrıs adası ve Doğu Akdeniz’de Şubat 2019’da birçok askeri tatbikat gerçekleşti. En önemlisi de cumhuriyet tarihinin en büyük deniz tatbikatı “Mavi Vatan-2019”.

İşte geçtiğimiz ay yaşanan askeri ve diplomatik gelişmeler…

2 Şubat: Yunanistan Enerji Bakanı Yorgos Statakis, ülkesinin East-Med olarak bilinen Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı inşasını desteklediğini açıklarken söz konusu proje için anlaşmaların önümüzdeki birkaç ay içinde imzalanacağını bildirdi.

4 Şubat: Barbaros  Hayrettin Paşa arama gemisi, 4 Türk savaş gemisi eşliğinde Güney Kıbrıs’ın “kendilerine ait deniz sahası”olarak ilan ettikleri sahaya girerek doğal gaz araması gerçekleştirdi.

– Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü  İbrahim Kalın, “Kim tarafından gelirse gelsin özellikle Doğu Akdeniz’de bir oldubittiye Türkiye’nin göz yummayacağını herkesin bilmesi gerekir.” dedi.

5 Şubat: Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Aleksis Çipras, 2 günlük çalışma ziyareti kapsamında Ankara’ya geldi.

– Yunanistan Başbakanı Çipras “Türkiye ile ile bölgemizdeki sorunlara mahkum olmak niyetinde değiliz. Sorunlara diyalogla çözüm bulmaya çalışıyoruz” dedi.

– Çipras’ı ağırlayan Erdoğan” Sorunların barışçıl şekilde çözülebileceğine inanıyorum” dedi.

6 Şubat: BM Özel Temsilcisi Jane Holl Lute’un,  Mustafa Akıncı’dan Rum liderin ikna edilmesi için siyasi eşitlik ve  garantiler konusunda  oluşturulacak ortak belgenin hayat bulması için geri adım atması baskısı yaptığı belirtildi.

7 Şubat: Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, İsrail’i, Lübnan karasularını ihlal etme ve petrol rezervlerini hedef almakla suçladı.

12 Şubat: Fransa, Doğu Akdeniz’de var olabilmek için Rumlarla, yeni bir anlaşma imzaladı. Fransız hükümeti yeni bir yasa tasarısı hazırlayarak, Kıbrıs’taki varlığını güncellemek üzere harekete geçti.

Yürürlükteki anlaşma; daha çok Rum silahlı kuvvetlerinin, Fransızlar tarafından eğitim ve donanımına odaklıydı. Anlaşmanın güncellenmiş hali ile iki yeni ek madde içeriyor

  • Enerji güvenliği, deniz emniyeti, erken uyarı, kriz anında Fransız uyrukluların Yakın Doğu ülkelerinden tahliyesi, kriz yönetimi, terör, korsanlık ve dışarıdan saldırıya karşılık verme ve doğal afetler konularında yardımlaşma ve enformasyon alışverişi
  • Silahlı kuvvetlere (özellikle de Fransız silahlı kuvvetlerine) “kolaylık sağlanması” ve “lojistik desteğin geliştirilmesi”

13 Şubat: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, daha önce Türkiye ile varılan mutabakatlar çerçevesinde, Türkiye’nin doğal gaz ve petrol arama gemisi Fatih’in şubatta Kıbrıs açıklarında arama faaliyetlerine başlayacağını belirterek, “Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatini doğal gaz konusunda diğer konularda olduğu gibi koruyacağız ve gerekli adımları atacağız.” dedi.

23 Şubat: Türkiye’nin ikinci Sondaj Gemisi Olan Deepsea Metro-1, Yalova’ya demir Attı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ait gemi bakım ve onarıma alındı.

24 Şubat: Mısır Petrol Bakanı Tarek el-Molla,  Kahire’nin  Kızıldeniz’de ilk kez petrol ve doğal gaz arama ihalesine çıkılacağını söyledi.

25 Şubat: NATO’nun denizaltılara karşı hava, su üstü ve denizaltı arasındaki iş birliğini geliştirmek ve eğitim sağlamak amacıyla düzenlediği “Dynamic Manta-2019” tatbikatı başladı.

İtalya Deniz Kuvvetleri’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek tatbikata NATO üyesi Türkiye, Kanada, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, İspanya, İngiltere ve ABD’den 3 binden fazla denizci ve hava personeli katılıyor.

27 Şubat: Aynı anda Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz’de 08 Mart 2019’a kadar icra edilmesi planlanan MAVİ VATAN TATBİKATI-2019 başladı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz tatbikatı olarak başlayan harekat 10 gün sürdü. 3 ayrı denizde sürdürülen tatbikata; 13 fıkrateyn, 17 yardımcı sınıf gemi, 14 karakol gemisi, 6 korvet, 16 hücumbotu, 22 çıkarma gemisi, 1 eğitim gemisi, 7 denizaltı, 7 mayın avlama gemisi ile birlikte SAS, SAT ve Amfibi hücum timleri deniz karakıl uçakları, havadan ihbar kontrol uçağı ile deniz, genel maksat ve taarruz helikopterleri katıldı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Askeri tarih & Strateji Uzmanı A. Sefa Özkaya tatbikatla ilgili Önce Vatan’a verdiği röportajda Deniz Kuvvetleri’nin 15 Temmuz sonraki ihraçlardan dolayı vermiş olduğu personel açığını kapatmış olduğunu gösterdiğini belirterek, “103 geminin katıldığı bir tatbikat ile nicelik, günler boyu basına açık fiili atış tatbikatında tek bir hata yapmaksızın da nitelik olarak bunu yaptı.” ifadelerini kullandı.

28 Şubat: ABD’li Exxon Mobil şiketi, 10. Parselde (Glaucus-1 kuyusunda) 141 ila 226 milyar metreküp arasında gaz rezervi bulduklarını açıkladı.

Doğu Akdeniz 2018 Haber Arşivi: Doğalgaz Rezervleri ve Tatbikatlar

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz