Taliban, Afgan hükümetiyle barış görüşmeleri için ön şartlarını açıkladı.
Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid, yaptığı yazılı açıklamada, örgütün Afgan hükümeti ile barış görüşmelerin başlaması için;
- Taliban’ın Katar’ın başkenti Doha’da olan ofisinin resmen tanınması,
- Birleşmiş Milletler (BM) kara listesinden Taliban liderlerinin isimlerinin çıkarılması, örgüt liderlerinin yakalanması veya öldürülmesi için konulan ödüllerin iptal edilmesi,
- Hapishanelerdeki örgüt üyelerinin serbest bırakılması,
- Taliban karşıtı propagandaya son verilmesi
şartlarını koştu.
Taliban daha önce ABD liderliğindeki NATO güçlerinin çekilmesini ve ülkede İslam yönetiminin kurulmasını barış için şart koşmuştu. Ancak yeni açıklamada bu iki şart bulunmuyor.
Taliban Hakkında Bilgi
Sert İslami uygulamalarıyla dünyanın dikkatini çeken Taliban rejimi; savaş beyleri, farklı aşiret, boy ve etnik gruplar arasında bölünmüş olan Afganistan’da 1994’te ortaya çıktı.
Sovyetler Birliği’yle savaş sırasında Pakistan’a göç eden mülteciler, savaş sonrası geri dönmeye başladı. Pakistan’da, özellikle Deobandi Medresesi’nde eğitim görmüş öğrenciler de geri dönen mülteciler arasındaydı. Bunlardan biri olan Molla Ömer etrafında birçok öğrenci ve Peştun mücahitle Taliban’ı kurdu.
Talib, İslam öğrencisi anlamına geliyor ve Taliban da bunun çoğulunu ifade ediyor.
Pakistan’dan ve Afganistan’ın çeşitli bölgelerinden gelenlerle birlikte büyüyen Taliban hareketi, Aralık 1994’te 12 bini bulmuştu.
1994 yılında bir komutanın iki kız öğrenciyi kaçırmasıyla aileler medrese sorumlusu molladan yardım isterler. Molla elli üç öğrencisiyle komutanın karargahına baskın yapıp kızları kurtarır. Komutan ve adamlarını ise asarak idam eder. BBC kanalıyla dünyaya da akseden bu hadise Taliban hareketinin başlangıcı kabul edilmiştir.
Şiddetli çatışmalar sonucu ülkenin %85’i Taliban hareketinin denetimine geçmiştir. Taliban 26 Eylül 1996’da başkent Kabil’e girdi. Pakistan ve Suudi Arabistan Taliban’ı meşru yönetici olarak tanıdı. Taliban ülkenin üçte ikisini kontrol eder hale geldi.
Taliban’ın ilk icraatı 1986’dan 1992’ye kadar Afganistan’ı yönetmiş eski Cumhurbaşkanı Necibullah’ı asmak oldu. Taliban’ın bu eylemi müttefiki olan Pakistan ve Suudi Arabistan’ı da sıkıntıya soktu.
Usame Bin Ladin ve El Kaide’ye yataklık yapmakla suçlanan Taliban, 11 Eylül Saldırılarıları sonrası ABD’nin hedefi haline geldi. 11 Eylül sonrası ABD öncülüğündeki NATO koasliyon güçleri Afganistan’a saldırdı ve Taliban devrildi. Ancak örgütün lideri Molla Ömer yakalanamadı. 2015 Temmuz ayında resmi olarak Molla Ömer’in öldüğü açıklandı.
Taliban’ın Haritası:
Kaynak:
http://www.aljazeera.com.tr/dosya/talibanin-ortaya-cikisi-ve-gelisimi
http://www.dunyabulteni.net/dunya/352888/taliban-muzakereler-icin-sartlarini-acikladi
https://saklibelgeler.wordpress.com/2012/03/16/taliban-kimdir-taliban-nedir-video-ve-fotograflarla-taliban/
http://www.longwarjournal.org/archives/2015/10/taliban-controls-or-contests-70-districts-in-afghanistan.php
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
taliban afganistanın meşru hükümetidir arkalarında ciddi bir halk desteği var zaten şu anda afganistanın %30u talibanın elindedir.
taliban mı meşru hükümet? işidden farkı ne onların? islamın adını kötülemekten başka bir işe yaramıyorlar
Taliban terörist bir orguttur çünkü ne Rusya nede bati yanlısı dir buyuzden teroristir ayrıca Taliban Afganistanin en büyük etnik grubundan olusuyor orayı yönetmek en haklarıdir tam hakimiyet kurmak üzereyken abd pacalarini sıvadı ve Afganistan i işgal etti ama Türkiye Nato da olduğu için orada asker bulunduruyor Taliban a karşı hiç bir operasyon a katılmıyor
dünya bu örgütü terörist kabul ederken katar bu örgütün ofisini bulunduruyorsa, dünyanın katara yönelik yaptırımlar uygulaması gerekir ama bakıyoruz ki batı petrole olan ihtiyacı yüzünden katara hiç bir şey yapamıyor
Dünyanın her dediğini kabul edersek müslümanlıktan çıkmamız gerekir. Taliban haçlı işgalinden evvel Afganistanı yöneten meşru bir hükümetti. Haçlı işgalinden sonra dağlara çekilip kurtuluş mücadelesi vermeye başladı.
meşru mu? taliban dediğimiz örgütün ışidden farkı ne?
taliban iktidara gelmeden öncede afganistan da meşru bir hükumet vardı onları da taliban devirmişti. türkiye de talibana karşı afganistanda asker bulunduruyor.
kendi halkına karşı özgürlük ve adaleti hiçe sayıp ideolojik temizlik yapan taliban nasıl oluyor da meşru oluyor?
işinize gelince bazılarına karşı “halkına zulüm ediyor” diyerek onun meşrutiyetini tanımazsınız ama işinize gelince el-beşir ve taliban gibileri meşru olur.
ondan sonrada sağa sola riyakar diye sıfat takarsınız.