‘Türkiye Profesyonel Askerliğe Geçmelidir!’

1024

Türkiye’nin profesyonel askerlik ve askeri teknoloji konusunda TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü bazı gerçeklerden bahsetti. Aslında hepimizin bildiği, ama ülke olarak hazır olmadığımızı düşündüğümüz bir gerçek.

Askerliğin amatörlerin işi olmadığını, profesyonellerin işi olduğunu söyleyen Özlü, Türkiye’nin profesyonel askerliğe geçmesi gerektiğini söylerken, TSK’nın konu hakkındaki görüşleri ve mevcut durum hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Bende açıklamaları çeşitli başlıklar oluşturarak daha okunaklı hale getirmeye çalıştım.

Bir profesyonel askerin performansı, kaç acemi askerin performansına denktir?
En az üç acemi askere denktir.

Askeri gücü oluşturan iki önemli unsur vardır; birisi teçhizattır, malzemedir, ikincisi askerin eğitimidir, yani profesyonelliğidir. Askeriniz profesyonelse, modern teknoloji ile teçhizatınız oluşuyorsa çok ciddi askeri güç olursunuz. Askeri güç demekte milli güç demektir.

profesyonel türk askeri

Dünyadan Profesyonel ordulara örnekler:
Dünyadaki gelişmiş ülkeler Soğuk Savaş dönemi sonrasında, silahlı kuvvetlerini, askeri doktrinlerini, savunma stratejilerini yeniden yapılandırdılar. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerin ordusu genel olarak teknolojik teçhizatlardan ve profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

Almanya birleştikten sonra zorunlu askerliği askıya aldı, yani yasadan kaldırmadı ama pratik olarak kaldırdı ve profesyonel askerliğe geçti.


Fransa zorunlu askerliği tamamen kaldırdı.

ABD ve İngiltere‘de ise 1970’li yıllardan beri profesyonel askerlik var.

Profesyonel ordu ve askeri teçhizat konusunda en ileri ülke hangisidir?
İngiltere, silahlı kuvvetlerini modernize etme konusunda en ileri düzeyde olan ülkedir.

türk askeri

Türkiye neden profesyonel orduya geçmeli?
Artık savaşların özellikleri değişti, teknolojik savaşlar var. Bir tank düşünün, o tankın içinde çok sayıda modern telsizler, haberleşme cihazları, elektronik harp sistemleri var. Acemi askerlerle bu tankı yönetmek çok zor. (stratejikortak.com)Bu tankı kullanan kişinin en az teknik lise, meslek yüksekokulu teknikerlik bölümü mezunu olması gerekir. Yani anlayacağınız acemi askerler tanka çok zarar verir.

İngiltere silahlı kuvvetlerinin bütün ihtiyaçlarını askeri dışı kaynak kullanarak gerçekleştiriyor. Mesela ABD’nin Irak işgalinde 180 bin ABD askeri savaştı ama silahlı kuvvetler içerisinde ki 180 bin sivil vardı. Türkiye’de bu sisteme geçmelidir. Neden mi?

Çünkü böyle olursa, bir karacı asker sadece tanka binip savaşmayı düşünür; o tankın, bakımı, yağı, yedek parçası, lojistiği ile ilgilenmez. Asker sadece savaşmayı, pilot da uçağa binip vuracağı hedefleri düşünür; uçağın onarımı, yakıtı ile uğraşmaz.

Profesyonel askerliğe geçilirse zorunlu askerlik ne olacak?
Fransa usulü olacak. Yani hem profesyonel askerle hem de gönüllüler olacak. Gönüllü askerlik ise Türk toplumunda da askerlik yapmak isteyenlere kapıyı açmak için var olacak.

Türkiye’nin profesyonel askerlik planı var mı?
Aslında hükümetin ve askerlerin bu yönde niyetleri var. Fakat bu bir plan, program, bütçe konusu. TSK bünyesinde profesyonel askerlik yönünde çalışmalar da mevcut fakat Sözleşmeli er, uzman çavuşluk gibi parça parça. Bunların toplu bir sistem içerisinde tamamen profesyonellerden oluşması gerekiyor.

profesyonel bordo bereliler

Türkiye’nin savunma harcamaları neden artmalı?
Dünya ortalamasında savunmaya harcanan para, ülkelerin gayri safi milli hasılasının(GSMH) yüzde 2,5 ile 2,7’si arasındadır. NATO üye devletlere ‘en az GSMH’nin yüzde 2’sini harcayın’ diyor. Türkiye’nin savunma harcaması ise 22 milyar dolar. Türkiye’nin savunma harcamasını GSMH’ya oranlandığında yüzde 1,7 ile 1,9 arasında kalıyor.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü’ye göre savunma harcamaları GSMH’ya oranla yüzde 2,5’un altına inmemeli.

Konu hakkında fikirlerinizi aşağıdan yorum olarak yazabilirsiniz.

Kaynak:
http://www.aljazeera.com.tr/haber/askerlik-profesyonellerin-isidir-amatorlerin-isi-degildir

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz