Theodor Herzl, Filistin ve çevresinde Yahudi ülkesi kurmayı hedefleyen siyasi akım olan Siyonizm’in kurucusu ve yürütücüsüdür. Herzl fikirlerini temellendirmek için 1896 yılında Der Judenstaat (Yahudi Devleti) adlı kitabını yayınlamıştır. Akabinde hayallerini hayata geçirmek adına ilk defa gerçekleştirilecek olan Siyonist kongreyi 1897’de Basel’de düzenlemiştir ve kongrede Herzl “Ben bugün burada Yahudi Devleti’ni kurdum, ancak bunu yüksek sesle söylersem bütün dünya güler. Fakat beş sene içinde ya da elli sene sonra bunu herkes böyle bilecektir.” demiştir.
Ben-Yehuda, “Evde İbranice”, “Okulda İbranice” ve “Kelimeler, Kelimeler, Kelimeler” olarak 3 kademede İbraniceyi temellendiren ve 17 ciltlik “Antik ve Modern İbranicenin Tam Sözlüğü”nü de yazarak İbranice’nin küllerinden doğmasını sağlamış ve ulus-millet bilincinin oluşmasına en önemli katkıyı sağlamıştır.
Hızlıca okuyunca, başlangıç ve sonuç gibi basitçe görünüyor olabilir fakat buradaki kişisel inanmışlığı görmeliyiz. Batıl bir dava olsa da, hedefe kitlenmiş ve elde edilmesi için her çabayı sarf etmiş bir adanmışlık var karşımızda. Vatansız bir millete yurt kazandıran Theodor Herzl ile günlük konuşmada neredeyse unutulan İbranice’yi tekrardan aktif bir dil haline getiren ve bir millete yeniden kimlik kazandıran Ben-Yehuda’nın bireysel mücadeleleri hepimiz tarafından derinlemesine incelenmelidir.
Unutmayalım ki “Her şey için sadece tek bir akıllı, zeki, aktif ve bütün enerjisini buna adamaya hazır bir adama ihtiyaç vardır ve mesele, yolda duran tüm engellere rağmen ilerleme gösterecektir… Her yeni olayda, ilerleme yolundaki en küçük adımda bile, geri dönme olasılığı olmayan bir öncü gereklidir”.
Hâsılı, artık kaybedecek zamanımız hiç kalmadı ve cepten çok yedik. Bundan dolayı Yeni Bir Dünya İdeali çok zordan imkânsıza doğru yol almaktadır. Tüm Müslümanlar, düşünceleri, analizleri ve stratejileri olan bireyleri yaftalamayı bırakıp, onların önünü açmalı ve modern dünyayı yorumlamalarına imkân vererek Doğu-Batı sentezini daha sağlam dinamikler üzerinden yeniden inşa edilmesine yardımcı olmalıdırlar. Aksi halde kaybetmekten korktukları için korumaya çalışılan ve hasbelkader nasip olan geçici makamların hiç anlamı kalmayacak.
Hüseyin Sevilay
StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.