Geçtiğimiz haftanın gündemini Esad rejiminin İdlip’te düzenlediği saldırı ve ABD’nin rejime ait üssü vurması belirlerken, birçok ülkede terör saldırısı gerçekleşti. Bunların yanında her zamanki gibi gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeler yaşandı. 3 Nisan ile 9 Nisan arasında yaşananları, “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.
Güncel uluslararası ilişkiler haberleri:
-Mısır’da Tanta’da 2, İskendiriye’de bir olmak üzere toplam üç bombalı saldırı düzenlendi. İki saldırı kiliseye düzenlenirken, biri polis karakolunun önünde gerçekleşti. Onlarca kişi hayatını kaybetti.
– Kolombiya’da FARC militanlarının silah bırakmasının ardından ETA’nın da Fransa’da silahlarını adli makamlara teslim edeceği açıklandı.
– Rusya, S-400 hava savunma sistemlerini atmosfer dışındaki hedefleri vurabilecek füzelerle donatmaya başladığını açıkladı.
– Muhalifler git gide profesyonelleşiyor: ‘Fırat Kalkanı’ bünyesindeki Fatih Sultan Mehmet Tugayı’na bağlı 600 askerin eğitimi tamamlandı.
– İran ve Rusya Genelkurmayları ABD’nin Suriye saldırısını konuşurken, Rusya ve ABD Dışişleri Bakanları da telefon görüşmesi gerçekleşti.
– ABD’nin rejim üssünü vurmasının ardından İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson’un Moskova ziyaretini iptal etmesine Rusya ‘hata’ yorumunda bulundu.
– Irak’taki Şii lider Mukteda es-Sadr, Esad’a “görevini bırakma ve halka kendi geleceğini tayin etme fırsatı verme” çağrısında bulundu.
– Fransa, özellikle Çin, İran ve Rusya’dan gelebilecek saldırılara karşı “siber ordusuna” personel alımının hızlandırıldığını açıkladı.
– Rusya’nın Suriye’deki üste ‘sadece 23 hedefin vurulduğu, 36 füzenin isabet etmediği’ iddiasına, ABD’den cevap geldi: 59 hedefi de vurduk
– Lübnan’ın Hizbullah desteğiyle seçilen Cumhurbaşkanı Mişel Avn, şaşırtıcı bir şekilde rejiminin İdlib’deki kimyasal saldırılarını kınadı.
– İsveç’in başkenti Stockholm’de bir kamyon trafiğe kapalı bir yolda yayaların üzerine sürdü, 4 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.
– Rusya, Suriye’de ABD’yle olan sıcak iletişim hattını durduracağını açıklarken; Lavrov, Çavuşoğlu ile ABD’nin saldırısını telefonda görüştü.
– ABD, Suriye’de rejime ait üs vurarak 20’ye yakın savaş uçağını imha ettiğini açıkladı.
[NOT: ABD’nin Suriye’de rejime ait üssü vurmasına ilişkin diplomatik gelişmeleri “ABD Suriye’yi vurdu: Saldırı adım adım geldi” başlıklı haberimizden detaylı inceleyebilirsiniz.]
– KKTC lideri Akıncı, Rumlar Enosis kararını kaldırmadığı sürece görüşmeler olmayacak dedi. Enosis kararı, Rum meclisi tarafından kaldırıldı.
– Hindistan, 25 yıldır stratejik ortağı olduğu İsrail’den 2 milyar dolara Mrsam ve Lrsam gelişmiş hava ve füze savunma sistemleri alacak.
– Rusya, ABD ile yapılan savaş uçaklarının birbirlerine karşı saldırmazlığını koruyan ‘hava güvenliği anlaşmasını‘ askıya aldı.
– Trump’ın Suriye’ye müdahale çıkışına Erdoğan, “Trump’ın ekibi duruma hakim değil ama icraat ortaya konulursa üzerimize düşeni yaparız” dedi.
– ABD Başkanı Trump, “Suriye’deki kimyasal saldırı sonrası Suriye’ye fiili müdahaleyi gözden geçiriyoruz.” dedi.
– Filipinler lideri Duterte, orduya Güney Çin Denizi’nde kendi kontrollerindeki statüsü tartışmalı adalara işgal emri verdi.
– Rusya, kimyasal kanıtlar hakkında konuşmadan önce Suriye’deki tüm kimyasal silahların 2014’te ABD yardımıyla ülkeden çıkarıldığını açıkladı. Rusya’nın da Suriye’deki vahşeti kınamasının ardından BM, Türkiye, ABD, Rusya ve İran’dan Suriye’de 72 saatlik ateşkes talebinde bulundu.
– Dini lider Hamaney’in aday olmasına izin vermediği Ahmedinejad, 19 Mayıs’taki seçimlerde en yakınındaki isim olan Bakayi’yi aday gösterdi.
– PYD Nisan ayı itibariyle Suriye’de 38 bin km2’lik alanı kontrol ederken, Türkiye sınırının yüzde 65’ine hakim durumda bulunuyor.
– Trump’ın Esad açıklamasının ardından BMGK Başkanı ve ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, “BM harekete geçmezse biz geçebiliriz.” dedi.
– ABD Başkanı Donald Trump’ın Başstratejisti, yeni yönetimin kilit ismi Steve Bannon, Ulusal Güvenlik Konseyi’ndeki görevinden alındı.
5 Nisan’dan önceki gelişmeler ise şöyle:
– Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat Kalkanı Harekatı’nın ikinci ve üçüncü etabının olacağını belirterek, “Münbiç bitmeden Rakka başlamaz” dedi.
– Rusya’nın St. Petersburg metrosundan iki ayrı patlama meydana geldi, 14 kişi öldü 50’ye yakın kişi yaralandı.
– İki Türk savaş gemisiyle birlikte Rusya’nın Karadeniz’deki en yeni savaş gemisi, bugün Karadeniz’de ‘küçük çaplı’ ortak tatbikat yaptı.
– İspanyol savaş gemisinin 300 yıldır İngiliz egemenliğindeki Cebelitarık kara sularına girmesi krize neden oldu. İspanya hak iddia ediyor.
– Almanya’nın siber ordusu kuruldu. İlk etapta 260 uzmanın olduğu, 1 Temmuzdan itibaren ise 13 bin 500 kişinin birimde yer alacağı bildirildi.
– Rus lider Putin, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa lideri Hollande, terörle mücadele alanında veri değişiminde bulunulmasında anlaştı.
– İsrail, ABD’yle birlikte geliştirdiği ve Lübnan-Suriye sınırına konuşlandırdığı, orta menzilli füze savunma sistemi Davut Sapanı’nı tanıttı.
– Kerkük İl Meclisi, Irak’taki petrol üretiminin % 40’ına sahip Kerkük’ün Kürt Bölgesine bağlanması için referandum yapılması kararı aldı.
– Yemen’deki Husi karşıtı operasyona 100 savaş uçağıyla katılan Suudi Arabistan, pilotların maaşlarına ‘heves arttırmak’ için %60 zam yaptı.
– ABD, 7 Müslüman ülkede bombardımana devam ediyor. Pentagon, Yemen’de sadece bu hafta 70 hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı.
– Mısır’ın darbeci lideri Sisi ile Beyaz Saray’da görüşen Trump, “Sisi çok zor koşullar altında harika işler yaptı” dedi.
– Talabani’nin partisi KYB üyesi Kerkük Valisinin, Kerkük’te ‘IKBY bayrağı asma’ kararına, Türkiye ve Irak’tan sonra İran’dan da tepki geldi.
Kaynak: StratejikOrtak.com
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.