[CANLI] Körfezin En Büyük Krizi: Katar’a Karşı Savaş Başladı

13513
Yazarlık Başvurusu

Suudi Arabistan ve Mısır öncülüğünde bazı Körfez ülkeleri Katar ile ilişkileri kesme kararı aldı. Daha önce Suudi Arabistan’ın Tahran büyükelçiliğinin ateşe verilmesinin ardından ‘İran’a cephe alan Körfez ülkeleri’, aynı şekilde Katar’a karşı ‘İran’a ve terörizme destek veriyor bahanesiyle’ diplomatik ambargo uyguluyor.

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın ardından Suudi destekli Yemen’de Katar ile diplomatik ilişkilerini kesti. Aynı zaman  da üç hükümetin olduğu Libya’da Halife Haftar liderliğindeki Tobruk hükümeti de (Libya Ulusal hükümeti), Katar’la tüm ilişkisini kesme kararı aldı.

İlişkiyi kesen 7 ülke: Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Libya, Yemen ve Maldivler.

  • Suudi Arabistan, Katar ile olan deniz ve hava sınırını kapattı.
  • Diplomatlara 48 saat, vatandaşlara 14 gün mühlet verildi.
  • Katar Yemen’deki koalisyondan çıkarıldı.
  • Suudi Arabistan yasakların Hac ve Umre yapacak Katarlıları etkilemeyeceğini söyledi.
Katar ile diplomatik ilişkilerini kesen ülkeler: Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Yemen, Libya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)

Güncel gelişmeler:

– Türkiye’den ilk yorum: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Biz var olan tablodan üzüntü duyduk. Aşılması için elimizden geleni yapmaya hazırız.” dedi. Dışişleri Bakanlığı diyalog çağrısı yaparken, açıklamasında “Bölgesinin sorumlu bir aktörü ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Zirve Dönem Başkanı olarak dost ve kardeş ülkeler arasında yaşanan bu anlaşmazlığa en kısa sürede çözüm bulunması hususunda üzerine düşeni yerine getirmeye hazırdır.” ifadelerine yer verdi.

– Rusya, gerilimin terörizmle savaşa olumsuz etki etmemesini umduğunu açıkladı.

– İran etkisindeki Irak, Katar ile olan anlaşmazlıklarının sona erdiğini duyurdu.

ABD, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Dina Powell, Katar’ı ABD Başkanı Donald Trump’ın katılımıyla Riyad’da yapılan zirvede imzalanan protokole bağlı kalmaya çağırdı. (Bu açıklama, Suudi Arabistan ve müttefikleri ile Katar arasında yaşanan gerilime Washington’un müdahalesi ve Suudileri desteklemesi olarak yorumlandı.)

– Katar Dışişleri Bakanlığı, ilişkilerin kesilmesini üzüntü ve şaşkınlıkla karşılandıklarını ve kararların “dayanağı olmayan, gerçek dışı iddialar” nedeni ile alındığını belirtti.

– Körfez bölündü: Ürdün, Uman, Kuveyt ve Pakistan Katar ile ilişkilerini kesen 5 ülkeye tepki göstererek Katar’la ilişkilerini sürdüreceğini açıkladı.

– Arap ülkelerinin terörizme destek vermekle suçladıkları Katar ile diplomatik ilişkileri kesmesinin ardından, Abu Dabi ve Dubai havayolu şirketleri de Katar’a uçuşu durdurdu.

– Kuveyt Emiri El Sabah‘ın 2 haftadır Suudi Arabistan ve Katar’ın arasını bulmak için defalarca taraflarla görüştüğü ancak başarılı olamadığı bildirildi. Sabah’ın, bu olayı “Körfez’in en büyük krizi” şeklinde nitelendirdiği belirtildi.

– İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Katar krizine ilişkin olarak ılımlı konuşarak diyalog çağrısında bulundu. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yardımcılarından Hamid Ebu Talebi ise Twitter üzerinden paylaştığı mesajda “Yaşananlar kılıç dansının ilk sonucu” ifadelerini kullandı.

Peki Katar ile Körfez ülkeleri arasındaki kriz nasıl başlamıştı?

Katar resmi Haber Ajansı sitesi, 23 Mayıs’ta Katar Emiri Al Sani’nin “ABD’ye karşı ve İran’ı destekleyici” açıklamalarını yayınladı. Haber, El-Arabiyya ve BAE merkezli SKY News Arapça televizyon kanalları tarafından Katar Haber Ajansına dayandırılarak yayınlandı. Emirin ABD karşıtı ve İran’ı destekleyen açıklamasının ardından Katar, ajans sitesinin siber saldırıya uğradığını, bu açıklamayı onların yayınladığını duyurdu. Krizin başlangıç noktası tam da bul olmuştu.

– Aynı gece “Suudi Arabistan, Mısır, Kuveyt, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) büyükelçilerinin 24 saat içerisinde ülkeyi terk etmeleri” haberi son dakika olarak basına yansıdı.

– Katar Dışişleri Bakanlığı, açıklamanın “uydurma ve gerçek dışı” olduğunu ve bu haberin siber saldırıyı düzenleyenler tarafından yayıldığını duyurdu. Bakanlık bu haberlerin bazı basın organları tarafından yayılma çabası gösterilmesini kınadı.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Katar Resmi Haber Ajansı sitesi, Katar Devlet Televizyonu ve El Cezire’yi erişime kapattı. Ardından Mısır ve Bahreyn de El Cezire ve bazı Katar merkezli yayın organlarının ülkelerinde erişimini engellediğini duyurdu.

– 25 Mayıs’ta Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, ülkesini hedef alan bir medya kampanyası olduğunu ve buna karşı koyacaklarını söyledi. Katar yönetiminin diğer körfez ülkeleri ve ABD desteğiyle kurulan ‘Sünni Blok’tan farklı açıklamaları devam etti.

– ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce, kongrede yaptığı konuşmada, Katar’ın İhvan’ı desteklediğini belirterek, mevcut siyasetin değişmemesi durumunda ABD’nin Katar’da bulunan askeri üslerini nakil edeceklerini vurguladı.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce

– Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefonda görüştü. İkili ilişkilerin geliştirilmesi ve bölgede istikrarın korunmasına işaret edilirken içinde bulunduğumuz Ramazan ayının Müslümanlar arasındaki dostluğu ve kardeşliği artırdığı belirtildi.

Körfez Monaşileri’nin Medya Savaşı ve Bin Ladin Kavgası” adlı analizi inceleyebilirsiniz.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz