Yemen’de Neler Oldu?

2205
Yazarlık Başvurusu

Kısa bir süre iç savaşın sakinleştiği Yemen’de, karışıklıklar tekrar alevlenmeye başladı. İki gün önce Başkent Sanaa’da muhalifler arasında çıkan çatışmalar, savaşın dahada şiddetlenmesine neden oldu. Olayların çığırından çıkması üzerine Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, ordunun acilen Başkent’e girmesi emrini verdi.

 Uluslararası Koalisyon Güçleri tarafından İran’nın Yemen Büyükelçiliği havan topuna tutuldu. Büyükelçilikten dumanların yükselmesi üzerine İran destekli Husiler, eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in evini patlattı. Cumhurbaşkanı Salih, arabasıyla şehir dışına kaçarken Husiler tarafından öldürüldü. Liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi partisi haberi onayladı. Yemen’de 34 yıl Devlet Başkanlığı yapan Salih, döneminde Kuzey- Güney olarak iki ayrı yönetim halinde olan Yemen’i 22 Mayıs 1990 yılında tek devlet olarak birleştirmesiyle tanınıyordu. Şiddetlenen çatışmalarda en az 125 sivil hayatını kaybetti.

Yemen’de Yaşananların Geçmişi ve Bugünü

Aslında Yemen’deki karışıklıklar çok eskiye götürülebilir. 1990’dan önce Yemen, Kuzey Yemen (Yemen Arap Cumhuriyeti) ve Güney Yemen (Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti) olmak üzere iki parçaydı. 1990’dan sonra Güney Yemen, Kuzey Yemen’e şartsız bağlandı. Kısa süre içinde anayasa yapıldı ve 3 sene sonra tam anlamıyla demokratik seçimler yapıldı. Ama birleşme ve demokratikleşme karışıklıkların önüne geçemedi. Yemen’de daha öncede olduğu gibi iç karışıklıklar devam etti.

2015 yılında 2 ezeli düşman olan İran ve Suudi Arabistan’ın savaş alanı oldu. Yemen’de İran destekli Husilerin başkent Sanaa’yı ele geçirmesi ve Cumhurbaşkanı Abdur Rabbu Mansur Hadi’nin kaçmasıyla iç savaş patlak verdi. Suudi Arabistan ve diğer bölge ülkeleri Yemen’de operasyonlar yapmaya başladı.  Husilere karşı Suudi Arabistan’ın başını çektiği uluslararası koalisyon güçleri (Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan gibi ülkeler)  bombardımanlar düzenledi. Yemen’den Kasım ayı başında Riyad’a fırlatılan füze savaşın şiddetini iyice artırdı.

İç savaşta 10 binden fazla insan öldü, milyonlarca insan evini terk etmek zorunda kaldı. Ülkede yayılan salgın hastalıklardan 900 bin kişi etkilendi. 7 milyon insan açlık sınırında ve 21 milyon kişi insani yardıma muhtaç.

Yemen’deki Savaşın Güncel Haritası

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz