Sayılarla Almanya’nın ‘Kontrolündeki’ Avrupa Birliği

5215

Avrupa Birliği (AB) denilince akla gelen ilk ülke hiç şüphesiz Almanya. Birliğin kurulumunda da öncü devletler arasında yer alan Almanya, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra AB içerisinde kendisini daha da ön plana çıkarmaya başladı. AB çatısı altında kendi ülke menfaatlerini sürdüren Alman hükümetler, Almanya’nın Doğu Avrupa ülkelerindeki kötü algısını AB ile yıkmaya çalışıyor. Rus azınlıkların fazla olduğu bu Sovyet ülkeleri, AB ile Rusya arasında rekabete sahne oluyor.

Öte yandan parlamentosundan ekonomisine AB’nin her alanında Almanya’nın varlığı hissediliyor. Avrupa Birliği’ne en büyük ekonomik desteği veren Berlin yönetimi, 3,5 trilyon dolar gayri safi milli hasılaya (GSMH) sahip. 28 ülkenin olduğu AB’nin toplam GSMH’si ise 16,5 trilyon dolar. Almanya’nın en fazla ihracat yaptığı 10 ülkenin 6’sı AB ülkesi. AB ülkelerinin kendi arasında ise 3,1 trilyon dolar ticaret yapıyor.

Avrupa Birliği (AB) üyeleri haritası.

Başkan ve 750 üyeden oluşan Avrupa Parlementosu’nun (AP) yüzde 12’sini Alman parlamenterler oluşturuyor. İngiltere’nin AB’den ayrılma referandumu (BREXIT) sonrası işlemlerin sona ermesiyle AP parlamenter sayısı 678’e düşecek. Böylece Almanların AP’deki oranı yüzde 14’e yükselecek. Tabi BREXIT sonrası parlamentonun nasıl yapılanacağı henüz netleşmedi. Fakat ilk etapta olacak olan İngiliz vekillerin yerini Almanların alması.

Bu durum AB’nin en etkin organlarından olan AP’de Almanların söz hakkının çok fazla olduğunu gösteriyor.

İngiltere’nin birlikten ayrılmasıyla Almanya’nın AB içerisinde rakipsiz kalacağı belirtiliyor. AB içerisinde Almanya’dan sonra en büyük iki ekonomik güç Fransa ve İtalya da Almanya’nın “Tek başına iktidar” havasından rahatsız. Fransızlar Almanların orantısız güç sahibi olmasından rahatsızlık duyarken, İtalya Almanya ve Fransa’nın öne çıkmasına karşı.

Fransa’daki son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ‘ırkçı ve AB karşıtı’ Le Pen’in yükselişine karşı Emmanuel Macron’u destekleyen Merkel, karşılığını almış; Macron ilk yurt dışı ziyaretini Almanya’ya gerçekleştirmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Son olarak İngiltere’den sonra Fransa, Yunanistan ve İtalya’da ilerde (halkın rahatsızlığından dolayı) AB’den ayrılmak için referandum düzenleneceği belirtiliyor.

Kaynak: StratejikOrtak.com

Yeni Birlik İnşaası ve Avrupa Birliği’nin Sonu Tezi

Türkiye-AB İlişkilerinin Başlangıcı

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

  1. kardeşim hani tüm dünya kuzey kıbrısi tanımıyor onlara göre haritada rumlar kibrısın tamamı olduğu için kuzey kıbrısda ab uyesidir.
    daha fazla bilgi istiyorsan bi araştır

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz