Hindistan ve Çin İçin Olumlu Başlangıç
Şangay İşbirliği Örgütü (SCO) üyesi olan devletlerin liderlerinin katıldığı iki günlük zirve Çin’in Qindgao şehrinde gerçekleşti. Görüşmelerde önemli bir gelişme yaşanıyordu.Hindistan ve Çin arasında iş birliği vurgusu dikkat çekti.
Çin Devlet Başkaı Şi Çinping açıklamasında “Hem iki ülke hemde uluslararası toplum bu toplantı hakkında olumlu konuştu. Çin,Hindistan ilişkilerinin gelişimini destekleyen bir atmosfer şekillenmekte.. Çin, Hindistan ile birlikte, toplantıyı devamlı bir şekilde siyasi anlamda karşılıklı güveni geliştirmek, işbirliğini ilerletmek, yeni bir başlangıç noktası olarak ele almak ve böylece Çin-Hindistan ilişkilerini ileriye dönük kalkınma için daha iyi bir hale getirmeyi destekliyor” şeklinde bir ifadede bulundu.
Bu görüşmede en önemli olarak kabul edilen ekonomi kısmına da vurgu yapıldı. Çinping açıklamasına şöyle devam etti “Her iki taraf, uygulamayı hızlandırmaya, stratejik iletişimi sürdürmeye, ekonomik ve ticari işbirliğini genişletmeye, insanları ve kültürel değişimleri teşvik etmeye ve uluslararası ile bölgesel ilişkilerde koordinasyon ve işbirliğini geliştirmeye yönelik çaba göstermelidir.”
Ayrıca ikili arasındaki görüşmelerde Afganistan’a da vurgu yapıldı. Taraflar, Afganistan üzerinde ekonomik anlamda ortak çalışma hususunda anlaşmaya vardı. Çin’in bu adımı, Pakistan’ın, Hindistan ile alakalı olarak, Afganistan özelinde bir tehdit hissetmesine sebep oldu diyebiliriz. Çin de bu durumda Pakistan’a yönelik, Hindistan’ın Afganistan’da herhangi bir terör tehdidi yaratma dışında pozitif etkisini onayladığını göstermiş oldu.
Bu işin esasında ön yüzü diyebiliriz. Çin’in Afganistan üzerinde odaklanma zorunluluğu hissetmesinin başlıca sebebi terör tehdidi olarak görülebilir. Çin’in Afganistan’ın Uygur Türklerinin güvenli bir sığınağı haline gelmesini istemediğini rahatça söyleyebiliriz. Günümüzde IŞİD,Taliban gibi yapıların adeta yuvası haline gelmiş Afganistan bu bağlamda Çin için büyük bir önem taşımaktadır.
İlaveten birçok ekonomi projesinin önemli geçitlerinden olan bölgede oluşabilecek herhangi bir sorun, Çin için de bir sorun olmayı sürdürecektir. Hindistan ise bilindiği üzere en büyük düşmanı olan Pakistan’ın kendilerine karşı terör tehdidi yarattığı konusunda ciddi şüphelere sahiptir. Çin, bu tip ekonomik anlaşmaların, Afganistan sahasında düşmanı ile direkt olarak yüz yüze getirtmeyeceğini tahmin ediyor olabilir.
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.