TSK’nın Yurt Dışı Operasyonları

6086

Türk Silahlı Kuvvetleri geçmişten bugüne Türk halkının güvenini, sevgisini kazanmış ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin omurgasını oluşturan en saygın kurumlardan birisidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyada gücünü ve kudretini temsil etmesinden de öte yurt dışında yaptığı operasyonlarla da bunu dost düşman herkese göstermektedir.

İsterseniz gelin bu operasyonların tarihini kısaca gözden geçirelim:

İlk sınır ötesi operasyon 25 Mayıs 1983‘te yapıldı. Bu operasyonla 5000 civarında askerle yapılırken Irak’ta bulunan dönemin Baas rejimiyle yapılan iş birliği çerçevesinde yapıldı. Sınırın 5 km ötesinde PKK terör örgütüne ait kamplar hedef alındı.

15 Ağustos 1986 ve 4 Mart 1987 tarihlerinde ise Kuzey Irak’a yapılan hava harekatında PKK terör örgütüne ait kamplar,depolar ve sığınaklar bombalandı.

25 Ekim 1991: Hakkari-Çukurca yapılan hain saldırı sonrası 17 askerimiz şehit olurken saldırının hemen arkasından sınır ötesine operasyon yapıldı.

30 Ağustos 1992: İran’dan sızarak Alan Karakolu’na saldıran PKK teröristleri 43 kayıp vererek kaçmaya başladılar. Takip edilerek yapılan operasyonda geri kalan saldırganlar da etkisiz hale getirildi.

2 Eylül 1992: Irak’ta bulunan PKK kamplarına karşı kara ve hava harekatı yapılırken, 7 Ekim’de ise Türk Savaş Uçakları Kuzey Irak’ta bulunan Hakurk ve Durji kamplarına hava harekatı düzenledi.

27 Ekim 1992: Yapılan operasyonda 100 örgüt üyesi etkisiz hale getirildi hemen iki gün sonra, 29 Ekim’de 90 PKK’lı daha icra edilen operasyonlar sonucunda etkisiz hale getirildi. Irak ve Türkiye arasında stratejik öneme sahip olan Sinhat Boğazı 31 Ekim‘de ise örgüt tarafından son derece önemli olan Haftanin kampı TSK tarafından ele geçirildi.

10 Ekim 1993: Tarihinde yapılan operasyonda 41 PKK’lı etkisiz hale getirildi. Yine 30 Kasım’da Diyarbakır’dan havalanan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait 16 savaş uçağı Kuzey Irak’ta 10 km. içerisinde bulunan 9 PKK kampınını bombalamıştır. Operasyon sonunda 40’ın üzerinde örgüt üyesinine etkisiz hale getirildiği duyurulmuştur.

3 Aralık’ta Irak sınırındaki Üzümlü Karakolu’na saldırı hazırlığında olan teröristler tuzağa düşürüldü ve akabinde yapılan sınır ötesi operasyonlarla 100’ün üzerinde PKK üyesi etkisiz hale getirildi.

18 Aralık’ta Irak’tan sızmaya çalışan 200 kişilik PKK konvoyu Türk savaş uçakları tarafından bombalanıp çok fazla kayıp vererek ağır bir darbe aldı.

20 Aralık’ta ise dağ komandolarının yaptığı hedef odaklı operasyonda 27 PKK’lı öldürüldü.

1994 yılı 28 Ocak’ta: PKK terör örgütünün Zeli kampı bombalanıp 100’e yakın terörist imha edildi. 18 Mayıs’ta tekrar Zeli kampı bombalanıp yüzlerce teröristin imha edildiği duyurulurken 26 Temmuz’da ise Mezi kampına yapılan operasyonda 70 PKK’lı öldürüldü. 3 Ağustos’ta ise yapılan hava harekatı sonrası 120’den fazla PKK’lının öldürüldüğü bildirildi.

Çelik Harekatı (21 Mart 1995-30 Aralık 1996)

2 Mart 1995 tarihinde Kuzey Irak’ta başlatılan geniş kapsamlı operasyonda 35.000 personel yer aldı. 3000 kadar PKK’lının kıskaca alındığı operasyonda ilk günde 200 PKK’lı öldürülürken 8 Mehmetçik şehit oldu. Harekatın üçüncü gününde Haftanin Kampı’nın kuşatılmasıyla 89 terörist daha öldürüldü.

Harekat sonrası PKK’ya ait mağaralarda 4.5 ton uyuşturucu ele geçirilirken ilk 43 günde 2 trilyon 800 milyar liraya mal olan harekat sonucunda 555 PKK’lının öldürüldüğü bildirildi. 20.000 asker genelkurmay tarafından geri çekilirken askerler 30 Nisan’da dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından törenle karşılandı.

Kuzey Irak’ta Kanimasi, Mergasor ve Barzan bölgesinde kontrolü ele geçiren Türk askeri 127 teröristi imha ettiğini duyurdu. 14 Haziran 1996’da Irak’ın kuzeyinde sürdürülen ve “Tokat Operasyonu” olarak adlandırılan operasyonda 90 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi, altı askerimiz şehit oldu.

21 Temmuz 1996: Türk Hava Kuvvetleri, PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki en büyük kamplarından Bote’yi vurdu. 25 Temmuz’da Irak’ın kuzeyindeki Sinat, Avagöze, Birkiavdal, Elagiş ve Haftanin bölgelerindeki PKK kampları bombalandı. 8 Ekim’de Kuzey Irak sınırında yapılan operasyonlarda, 118 PKK’lı öldürüldü, 11 güvenlik görevlisi şehit düştü.

30 Aralık’ta ise Irak’ın kuzeyindeki Sinath bölgesine operasyon başlatıldı.1 Ocak 1997‘de operasyon sona ererken Sinath bölgesinde ölü ele geçirilen PKK’lı sayısı 72’ye yükselmişti.

Çekiç Harekatı (14 Mayıs-20 Eylül 1997)

Irak Kürdistan Demokrat Partisi’nin davet ve isteği üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri Kuzey Irak’a girdi. Çekiç Harekatı’nın ilk gününde Sarıkavaklar’da 30 PKK’lı ele geçirilirken, sınır ötesi operasyonda etkisiz hale getirilen PKK’lı sayısı 1817’ye ulaştı. Ohal Bölge Valisi Aydın Arslan, son 95 ayda ki yapılan operasyonlarda 4546 PKK’lının öldürüldüğünü açıkladı.

Şafak Harekatı (25 Eylül 1997-16 Şubat 1999)

25 Eylül 1997’de TSK’nın Kuzey Irak’ta başlattığı harekatta 13 Ekim’e kadar öldürülen PKK’lı sayısı 816’ya ulaştı. Aynı harekatta üç subay, 24 erbaş ve er, dört geçici köy Korucusu olmak üzere 31 güvenlik görevlisi şehit oldu.5 Aralık 1997’de Irak’ın kuzeyinde bazı kamplara yerleşerek kış mevsimini geçirmeye hazırlanan PKK üyelerine karşı ‘Süpürme Harekatı’ başlatıldı.

1998 yılında 13 Nisan’da PKK’nın iki numarası Şemdin Sakık ile kardeşi Arif Sakık, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın düzenlediği “Yarasa Operasyonu” ile yakalanıp, Türkiye’ye getirildi.

20 Mayıs 1999’da Sakık ile kardeşi, idam cezasına çarptırıldı.

29 Nisan 1998 tarihinde TSK, 39 bin 500 personelle operasyon başlattı. üç günde 77 PKK’lı öldürüldü.

Ve 16 Şubat 1999 tarihinde PKK lideri Abdullah Öcalan, Kenya’nın başkenti Nairobi’den, güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonla yakalanarak, Türkiye’ye getirildi.

Güneş Harekatı (21-29 Şubat 2008)

Türk Silahlı Kuvvetleri 21 Şubat 2008’de Kuzey Irak’a yönelik başlattığı hava yolu destekli sınır ötesi kara harekatı başlattı. Harekat 29 Şubat 2008 tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ ne bağlı birliklerinin Türkiye sınırları içine dönmesiyle son bulmuş, harekatın sonlandığı Genelkurmay Başkanlığı tarafından da doğrulanmıştır.

8 Ekim 2007’de Şırnak’ın Gabar Dağı mevkiinde gerçekleşen PKK/KONGRA-GEL saldırısında hayatını kaybeden Şanlıurfalı Piyade Onbaşı Kasım Aksoy’un 3 yaşındaki kızı Güneş’in adının verildiği harekat o güne dek yapılan hava operasyonlarının devamı niteliğindeydi.

2011 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında Diyarbakır, Siirt, Şırnak ve Hakkari’de başlayan Silvan saldırısıyla devam eden, PKK’nın güvenlik güçlerine karşı saldırılarının artması ve 17 Ağustos tarihinde düzenlenen Çukurca saldırısı üzerine saldırıyla aynı gün Türk savaş uçakları başta Kandil ve Kato Dağı çevresindeki PKK kamplarına yönelik sınır ötesi operasyonlar başlatıldı.

Şah Fırat (Süleyman Şah) Operasyonu (22 Şubat 2015)

Türkiye tarihinin sınır ötesi harekatlarından Şah Fırat Operasyonu, 22 Şubat 2015’te Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirildi. Süleyman Şah Türbesinde bulunan 38 personel Türkiye’ye getirildi. Türbe içerisinde bulunan Süleyman Şah ve iki muhafızının naaşı ile diğer eşyaların Suriye’nin Eşme köyüne taşınmasıyla sonuçlanan operasyon olarak tarihe geçti.

Operasyonda 572 asker ve 20. Zırhlı Tugay’a bağlı M-60 A3 tipi 50 adet tank ile birlikte sınırda devriye görevi yapan F-16 uçakları görev aldı. Türbede bulunan Süleyman Şah’ın naaşı ve diğer manevi değeri bulunan eşyalar alındıktan sonra Süleyman Şah Türbesi ve yakındaki karakol patlayıcılarla havaya uçuruldu. Türbe imha edildikten sonra bölgedeki Türk askerleri, Şanlıurfa üzerinden Türkiye’ye girdi. Operasyonda bir asker iş kazası sonucunda hayatını kaybetti.

Kuzey Irak Operasyonları (18-19 Mart 2016)

Kuzey Irak’ta bulunan Sinat, Haftanin ve Gara bölgelerine 20 adet savaş uçağıyla, 19 Mart sabahı 06:50-07:40 saatleri arasında gerçekleştirildi. Hakurk bölgesinde PKK’ya ait tespit edilen hedeflere 10 adet savaş uçağıyla operasyon düzenlendi. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada operasyonların düzenlendiği hedeflerin arasında yine PKK’ya ait sığınaklar, koruganlar ve mühimmat depoları bulunmaktadır.

Fırat Kalkanı Harekatı (24 Ağustos 2016-29 Mart 2017)

Türk Silahlı Kuvvetleri ve beraberinde TSK tarafından eğitilmiş Özgür Suriye Ordusu grupları tarafından yapılmış ve başarı ile sona eren operasyon. Operasyonun amacı : Türkiye’nin kendi varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı grupları bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliği sağlamak ve kontrol altına almak ve göç sorununu yok etmekti. 5 bin km² alanlık bu bölgenin DEAŞ, YPG ve Suriye Silahlı Kuvvetleri güçlerinden, sivillerin güvenliği adına tamamen temizlenmesi için “Güvenli Bölge” oluşturmak olduğu bildirildi.

Fırat Kalkanı Operasyonunun bir diğer amacının ise PYD’nin bölgede kantonları birleştirerek otonom bir yapı kurma hedefini bitirmek olarak açıklanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri operasyonda IŞİD ve YPG mevzilerinin yoğun ateş ile hava ve kara unsurlarınca vurulduğunu duyurmuştur. 29 Mart 2017 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde toplanan MGK toplantısı sonucu harekatın başarıyla tamamlandığı ilan edildi.

(Fırat Kalkanı Harekatı’nın ilk gününden son gününe haritalar)

Zeytin Dalı Harekatı (20 Ocak 2018 – … )

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklama:

“Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere ‘Zeytin Dalı Harekatı’ başlatılmıştır.”

“Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BM Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan ‘meşru müdafaa hakkı’ çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.”

https://stratejikortak.com/2018/07/zeytin-dali-harekati-harita.html

Harekatın 23. gününde 1266 terörist etkisiz hale getirilmiş, 19 hedef imha edilmiş ve 30 evladımız ise şehit olmuştur. 47 nokta (Bülbül beldesi merkezi, beldeye bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar ve Şeyh Huruz köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo, Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim, Racu beldesinde Ayn Batman Dağı, Edamanli, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana ve Kırmızı köyleri, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe, Şeyh Hadid beldesinde Cukali Favkani ve Orta Çakallı köyleri ile Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü, Cinderes beldesinde Deyr Ballut, Hammam, Nisriyye, Dükkan, Eşkan köyleri ile Mersides ve Nisriyye Tepesi’ni, Şeran beldesinde Burseya Dağı, Kastel Cündo ve Dikmetaş köyleri ile Sirgaya Tepesi) teröristlerden temizlenmiştir.

Saygıyla ve minnetle anıyoruz…

Kaynakça

–http://www.tsk.tr
–http://www.haberturk.com/zeytin-dali-harekati-nda-23-gun
–https://www.cnnturk.com/turkiye/turkiye-tarihinin-sinir-otesi-harekatlari
–http://www.aljazeera.com.tr
–https://www.yenisafak.com/bilgi/turkiyenin-sinir-otesi-1950den-bugune-harekatlar-tarihi

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz