Irak İşgali: Saddam Hüseyin’in Ateşlenemeyen Füze Savunma Sistemleri

5444
Yazarlık Başvurusu

Füze savunma sistemi ile ilgili Saddam Hüseyin’e yapılan ve çok bilinmeyen o ‘hainlik’..

Hatırladığınız gibi Ortadoğu’nun en güçlü ülkelerinden olan Irak Ordusu, çok kolay bir şekilde ABD’nin işgaline uğradı. Bunun çok farklı sebepleri olsa da en dikkat çekeni füze savunma sistemleri olmuştu.

ABD, Irak’ı işgal etmeden önce Saddam yönetiminin elinde Fransız füze savunma sistemleri vardı. Bu sistemler ABD’ye karşı kullanılamadı. Çünkü Saddam Hüseyin, elindeki füze savunma sistemlerini devreye sokmaya çalıştı, ancak aniden radar ekranları söndü. Saddam bu sistemleri kullanıp ABD öncülüğündeki uçakları engellemeye çalıştı ama bir şey değişmedi. Sistemler özel sinyal ile devre dışı bırakılmıştı.

Çünkü Fransa, sattığı füze savunma sistemlerini ABD uçaklarına karşı kullandırmadı. Ve böylece Irak bir kaç haftada bitirildi.

İgor Korotçenko bu bilgiyi Türkiye’nin S-400 görüşmeleri esnasında Sputnik’e verdiği iki ayrı röportajında hatırlatmıştı.

Natsionalnaya Oborona (Ulusal Savunma) dergisinin baş editörü İgor Korotçenko, 2018 yılında Türkiye’nin Batılı ülkelerden füze savunma sistemi almak istemediğini şu ifadeler ile anlattı:

“Türk Genelkurmay Başkanlığı ve Türk istihbaratı, ABD’nin böyle bir uygulamaya başvurduğunu çok iyi biliyor. Örneğin Türkiye, (eski Irak Devlet Başkanı) Saddam Hüseyin’e karşı operasyonu hatırlıyor. Batı ülkeleri, Irak hava savunma sistemini tamamen devre dışı bırakmıştı. Çünkü Saddam’ın elinde Fransa yapımı sistemler vardı ve bu sistemler de benzer yazılım yamalarına sahipti. Bu yamalar sistemleri devre dışı bıraktı”

Yine Korotçenko 2017‘deki diğer röportajında bir kez daha bu bilgiyi ifade etmişti:

“Türkiye’nin ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri sorunlu. Türkiye şu duruma düşmekten endişe ediyor: Eğer Türkiye batılı füze sistemi alırsa, olası herhangi bir çatışma durumunda özel sinyal ile bu füze sistemi devre dışı bırakılabilir. Yani kullanılmayacak bir rejime dönüştürülebilir. Onların (batılı füze sistemi) yazılım donanım sistemi var. Zira zamanında Saddam Hüseyin (Irak devrik lideri) bu tuzağa düştü. O zamanında çok sayıda Fransız füze sistemi aldı. Fakat ABD başkanlığındaki koalisyon güçlerinin saldırısı sırasında Saddam Hüseyin, elindeki sistemi devreye sokmaya çalıştı, ancak aniden radar ekranları söndü. Dolayısıyla füze sistemi kullanılmaz hale geldi. Irak’ı da bir kaç haftada işini bitirdiler.”

Peki Türkiye’de durum nedir?

Türkiye, batı ülkelerinden füze savunma sistemi istedi ancak hiçbiri ortak çalışmayı kabul etmedi. Çünkü Batı, bir gün Saddam Hüseyin’e ve diğer Müslüman ülkelerine yaptığı gibi sistemleri devre dışı bırakma hakkını vermek istemedi. Füze savunma sistemi ihalesini 2013’te Çin kazandı, daha sonradan ABD baskısıyla o da engellendi.

Şimdi de Rusya ile S-400 füze savunma sistemleri için görüşmeler sürdürülüyor. 10 yıla kadar da yerli füze savunma sisteminin yapılacağı söyleniyor. Ne olacağını bilemem ama; yanı başımızdaki bu hadiseyi ve Türkiye’nin füze savunma sistemi ihtiyacını gözden kaçırmayalım.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

4 YORUMLAR

  1. Abdullah bekçi bey siz de yazılım dünyasında “backdoor” “kapalı kaynak kodu” “açık kaynak kodu” “yazılım bug’u” terimlerini duydunuz mu? Mekanik olmayan ve yazılım ile yönlendirilen her şey, “açık kaynak kodlu olsa” hatta o yazılımları o ülke geliştirse dahi manipüle edilmeye açıktır. Hatta yazılımları mükemmel diyelim, o yazılımları barındıran elektronik sistemlerin “ekranlaması” iyi yapılmamışsa, yine manipüle edilir. Donanıma gizli bir yonga da yerleştirilmesi geçmişte sovyetlere satılan yazıcı sistemlerinde de olduğu gibi- bu da olası. Rus, Amrikan, Batı-Doğu farketmez. Açıkkaynak kodlu olsa bile yazılımın çok iyi geliştirilmesi ve onu barıdıran elektronik devrelerin çok iyi ekranlanması ve tüm elektronik sistemlerin size ait olması lazım gelir diye düşünüyorum. Şunu da belirteyim İşin yazılım kısmına vakıfım, askeri biglilerim çok yok.

  2. “HEZEYAN”

    Hayatınızda hiç Elektronik Harp/SEAD/DEAD/JSTAR gibi terimler duydunuz mu? Yazıdan anlaşıldığı üzere duymamışsınız. Acilen bu terimlerin anlamlarını ve içeriklerini araştırmalısınız…

    ABD yüzlerce AGM-88 HARM anti radyasyon ve TOMAHAWK seyir füzesini çalışmayan sistemlere mi attı yani?

    Eğer doğru habercilik peşinde iseniz acilen hezeyan olan şu yazıyı kaldırmanızı tavsiye ederim…

  3. Tsk’nın askeri alanda ki çalışmalarını biraz daha yakından takip etmekte fayda var. 10 yıl demişsiniz ama Hisar füze sistemleri şu an seri üretime geçebilecek seviyeye ulaştı. Ayrıca aselsan ve Roketsan milli savunma sistemleri konusunda çok ileri aşamalara ulaştılar. 1-2 seneye kalmaz ihracata başlarız merak etmeyin…

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz