ABD Ordusu: Irak’ta Kaybettik

2042
Yazarlık Başvurusu

Amerika Birleşik Devletleri Ordusu geçtiğimiz gün Irak Savaşı ile ilgili analizlerini dökümanlar halinde paylaştı.

Belgeler toplamda iki bölümden oluşuyor; “İşgal Direniş ve İç Savaş” kısmı 2003-2006 yılları arasını kapsarken, “Dalgalanma ve Geri Çekilme” bölümü ise 2007-2011 yıllarını ihtiva ediyor. Belgelerin hazırlanması 2013 yılında başladı ve tamamlanması yaklaşık 6 yıl sürdü. Buradan, ilgili çalışmanın detayı ve kapsamı hakkında ciddi ipuçları yakalayabilmek mümkün.

Rapora göre Irak İşgali’nin başlangıç sebebi Saddam Hüseyin‘in El Kaide‘ye silah ve lojistik destek sağlamasıydı. Amerikan Ordusu bugün, savaşın bitiminden sonra hem kendi düşmanlarının hemde Saddam Hüseyin’in düşmanlarının (İran ve IŞİD) avantajlı konuma geldiğini kabul etmiş durumda.

ABD Ordusu’nun Irak’ta kaybettik demesinin rapora göre çeşitli nedenleri mevcut. Bunlardan ilki işgal sırasında özellikle Irak İslam Devleti gibi selefi/cihadi örgütlere yapılan operasyonlarda gerçekleştirilen “bir takım stratejik hatalar” sonucu, Sünnilerin Irak Devleti’ne olan bağlılığının azalması ve bununla bağlantılı olarak IŞİD probleminin ortaya çıkması. İkinci sırada ise Kürtlerin merkezi yönetimden kopma noktasına gelerek bağımsızlık ısrarları (Bilindiği üzere Mesut Barzani geçtiğimiz aylarda bağımsız Kürdistan referandumu düzenlemeyi denemişti.) üçüncü sırada ise Şii bölgelerinde, yani ülkenin doğu ve güneyinde İran nüfusunun artışı. 

Bilindiği üzere, ABD bölgesel rakibi İran’ın desteklediği Haşdi Şabi milislerine, Musul ve diğer bölgelerde IŞİD’e karşı mücadelede yoğun hava desteği vermiştir. Bu durumda iki düşmanından birini tercih etmek zorunluluğu bile Irak Operasyonu’nun, itiraf edildiği gibi, ne kadar yanlış bir hamle olduğunu göstermektedir.

Bakalım Obama döneminde bölgeden çekilen ancak 2014 yılında bölgede askeri operasyonları yeniden başlatmak zorunda kalan Birleşik Devletler, bölgeden çekilecek mi? Çekilmeyecekse nasıl bir strateji izleyecek? Birlikte göreceğiz.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz