2018’in ortalarında Anadolu Grubu(%19), BMC(%19), Kök Grubu(%19), Turkcell(%19), TOBB(%5), Zorlu Grubu(%19) ortaklıklarıyla hayata geçen Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu(TOGG) merakla beklenilen otomobil ön tanıtımını, açılışlarını paylaşan, Bilişim Vadisinde gerçekleştirdi. Bu yazımda tanıtılan arabaların genel özelliklerinin dışında kalmış bazı detaylara değinmeye çalışacağım.
Arabanın Markası Ne Olacak?
Arabaların markasının ne olacağın beklenirken TOGG ismiyle çıkarılan arabaların gerçek marka isminin ne olacağını açıklanmadı. Marka isminin özgünlüğü, fonetik özellikleri ve pek çok dilde(özellikle yüksek pazar payı hedeflenen ülkelerin dilinde) kötü bir çağrışım yapıp yapmadığı göze alınarak 2020’nin ortalarına doğru yine profesyonel bir şekilde lansmanı yapılacak. Marka ismi, herhangi bir anket veya yarışma ile belirlenmeyecek.
Arabalar Ne Zaman Satışa Çıkacak?
2021’de Bursa’da ilk fabrikasını kuracak olan TOGG 2022’de SUV modeliyle trafiğe çıkacak. Sedan modeli ise şu an konsept araba aşamasında ve SUV modelden 18 ay sonra(2024) üretilmiş olacak. Arabaların fiyatları hakkında bilgi vermek için erken olduğu söylense de fiyatların hedeflenen pazardaki arabalarla rekabet edecek şekilde belirleneceği söylendi.
Teknoloji Çözümleri
Farklı sektörden ortakların bulunduğu bu firmada ortaklar yine kendi alanlarındaki geliştirmeleri üstlenecek. Aynı şekilde doğuştan elektrikli olarak üretilecek bu otomobillerin yedek parçalarının üretimi de Türk start-up şirketlerine verildi. Aracın batarya teknolojilerini ve altyapı hizmetlerini Zorlu Energy Solutions(ZES) üstlendi. ). ZES, halihazırda elektrikli araç şarj istasyonları ile hizmet vermektedir. Petrol Ofisi’de yerli otomobilin üretilmesi ile birlikte benzin istasyonlarında şarj istasyonu desteği vereceğini söyledi. Bataryanı sıfırdan kendilerinin tasarlandığı söylendi (Geçtiğimiz yıl Toyota ve Panasonic elektrikli araç bataryalarını yine Bursa’da üretme kararı almıştı). Ayrıca üretilen bataryalara 8 yıl boyunca kullanım garantisi verilecek.
Yerli arabaların 30 dakikanın altında %80 dolum oranına sahip olması hedefleniyor. Ancak elektrikli arabalardaki dolum süresi benzin depolarındaki gibi lineer değildir. Şu anda ZES firması şarj dolum istasyonlarında saatlik ücret tarifesi uygulamaktadır. Fakat araç bataryalarının güvenliği için bataryayı tamamen doldurmak da pil sağlığı ve ömrü açısından iyi değildir.
Güvenlik
Mehmet Gürcan Karakaş (CEO) tanıtımda gösterilen modellerden çarpışma ve farklı senaryolarda kullanım testleri için 100-150 prototip daha üretileceğini söyledi. Kullanılacak güvenlik önemleri ile birlikte SUV model 2000kg altında olacak. Aynı zamanda araçların alt tarafında sıvı soğutmalı batarya termal kontrol ünitesi sınıfındaki arabalara göre güvenlik noktasında bir artı sağlıyor. Araçlar 2022 Euro NCAP standartlarından 5 yıldız almayı hedeflemekte.
Kullanım Teknolojileri
Yerli arabalarda 2020’de kullanıma hazır olması beklenen e-Sim teknolojisi kullanılacak. Yani arabalarda operatör hatlar bağlı olacak ancak şu an telefonlarımızda kullandığımız gibi herhangi bir Sim kart ile çalışmayacak. Bununla birlikte “Nesnelerin İnterneti(IoT)” teknolojisi de arabaların içinde aktif olacak. Bu özellikle beraber sahip olduğunuz diğer akıllı cihazları da yönetme şansına sahip olacağız. Ayrıca araçlarda 2. seviye otonom sürüş desteği olacak ancak otonom 3. seviye sürüşüne geliştirilmeye müsait bir altyapıda olacak.
Tasarım
Tasarım Pininfarina şirketi ve Murat Günak gibi isimlerin ortak çalışmaları sonucunda ortaya çıktı. Tasarım konseptinin doğu ve batı sentezi olduğu söylendi. Aracın kapılarındaki Selçuklu motifleri ve ön kısmındaki lale figürü gibi pek çok yerde Türk kültürünün anımsatan detaylar görünmekte.
Salim Top
Stratejik Ortak Misafir Yazar
[irp posts=”23830″ name=”İlk Kez Tanıtılan Yerli ‘Türkiye’nin Otomobili’ İlgili Merak Edilenler”]
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.