HAARP İddiaları: Şüphe ve Korku Tacirliği

1236

Geçmiş aylarda hem Marmara’da (Eylül 2019) hem de Elazığ’da (Ocak 2020) şiddetli depremler ile sarsılmamız deprem kuşağındaki Anadolu’nun her yöresinde korku ve endişeye sebep oldu. Hemen her toplumsal olayda olduğu gibi afetler konusunda da söylentiler, hurafeler ve maalesef insanların korkularından faydalanma amacı güden medyum ve yalancılar peydah oldu. Zaten panik halinde olan halk bu tarz bilimden ve gerçeklerden uzak iddialar ile iyice gerilmiş durumdalar. Depremi tahmin edebildiğini iddia eden yalancı medyumlara şimdilik değinmeyeceğim. Bu yazıdaki konumuz istenilen yerde istenilen şiddette deprem yapabildiği iddia edilen HAARP sistemi.

HAARP Nedir?

Açılımı High-frequency Active Auroral Research Program (Aktif yüksek frekans Aurora araştırma programı) olan sistemin isminde bulunan Aurora kelimesi “kutup ışıkları” anlamına gelse de Dünya etrafındaki manyetik bölgenin davranışlarını ve bunların araştırılmasını kapsayan genel bir tanım. HAARP’ın resmi sitesinde ise amaçları şöyle özetlenmiş:

İyonosferin davranışlarını ve özelliklerini anlamaya ve kavramaya çabalayan bir bilimsel program.”

1993 yılında DARPA tarafından finanse edilen ve BAE Systems tarafından tasarlanıp 130 dönümlük araziye inşa ettirilen tesis ilk zamanlarda ABD Hava Kuvvetleri’ne hizmet ediyordu.

Buradaki DARPA soğuk savaşta Rusların Sputnik’i uzaya yollamasının ardından 1958’de kurulmuş,  modern internetin de geliştirilmesinde rol almış bir teknoloji geliştirme kurumudur ve ABD savunma bakanlığına bağlıdır. BAE Systems ise British Aerospace (İngiliz Havacılık) Systems ile Marconi Electric Systems’ın 1999’da birleşmesiyle ortaya çıkan bir havacılık öncelikli savunma sanayii şirketidir. Lockheed Martin ve Boeing gibi birçok havacılık şirketi ile ortaklıkları vardır ve kârının ancak %40’ı ABD kaynaklıdır. Ayrıca F-35 Lightning II ve TF-X (Modern milli muharip uçağımız) gibi birçok bilindik projenin de ortaklarındandır.

DARPA ve BAE Systems öncülüğünde kurulan HAARP tesisi 2014 yılına dek iyonosfer ve Dünya’nın manyetik alanı üzerinde araştırma geliştirme üzerine çalıştı.

Güneş’den ve yıldızlararası bölgeden gelen manyetik dalga ve partiküllerin dış atmosferimizdeki gazların elektron düzenlerini değiştirmesiyle oluşan iyonosfer katmanının araştırılması önemlidir. Çünkü iyonosfer elektromanyetik sinyalleri iletebilme potansiyelini taşır. Zaten bu özelliği sayesinde radyo dalgaları ile çalışan birçok cihazın iletişim ve kontrol sinyallerini bu katmandan iletiriz. İşte bu iletişimin kapsamını artırabilmek ve navigasyon uydudan izleme ve radar teknolojileriyle entegre edilebilmesini sağlamak HAARP’ın temel amacıdır.

HAARP saldırısı öncesi gökyüzünde oluştuğu iddia edilen scaler dalgaları

2014 yılında (muhtemelen artık askeri bir amaca hizmet etme potansiyeli kalmadığı için) kapatılması planlanan tesis bilimsel araştırmaların devam ettirebileceği düşünüldüğü için 2015’de Alaska Fairbanks Üniversitesi’ne devredilmiştir. Bu tarihten sonra herhangi bir askeri amacı bulunmayan tesis üniversitenin malı olarak halka açık bir şekilde işletilmektedir.

Genel amaçlarını iyonosfere sinyaller yollayıp o sinyallerin etkilerini inceleyerek icra eden HAARP’ın benzerleri de var. Norveç’de EISCAT, Porto Rico’da ise Arecibo tesisleri de tıpkı HAARP’ın yaptıklarını yapıyorlar. Ve hepsi yine HAARP gibi hareketsiz tesisler.

HAARP’ın Gücü ve Kapasitesi

HAARP tesisi tam kapasitede çalışabildiğinde 3.6 megawatt enerji üretebiliyor. Bu enerji miktarı 7 şiddetinde deprem için gerekli enerjinin yaklaşık milyonda biri. Gülünç olacaktır ama kıyas yapabilmek için kaba bir işlem yapmak istesek HAARP sisteminin deprem oluşturabilecek gücü üretebilmesi için 144 milyon dönümlük bir araziye kurmamız gerekirdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kapladığı alanın 730.000 dönüm olduğunu hatırlatalım.

Başka bir hesapla HAARP’ın 7500 km uzakta deniz seviyesinden 50 metre aşağıda bir cismi 1 santigrat derece ısıtabilmesi için tam kapasitede 420.000 katrilyon yıl boyunca çalışması gereklidir. Bu sürenin evrenin yaşından (13.8 milyar yıl) 30 milyar kat fazla olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Dünya’nın Geri Kalanındaki HAARP Söylentileri

Yukarıda rakamlarla da açıkladığımız gibi HAARP tesisinin bilimsel olarak deprem yaratabilme yetisi olamaz. Ayrıca mantıken de amaçları belirlenmiş ve açık olan bu tesisin depremler ile alakası kurulamaz. Bu söylentiler tıpkı 51. bölge gibi HAARP’ın da zamanla komplo teorisyenlerinin oyuncağı olmasına neden olmuş ve teorilerin doğruluğu korkudan beslenen bu insanların egosunu tatminden öteye gidememiştir.

Zira Dünya’da HAARP iddialarına bakıldığında, bölgesel sorunlara bağlı olarak, çeşitli ülkelerde HAARP’ın beyin kontrolü (ABD gibi bireysel silahlanmanın ve rehine krizlerinin fazla yaşandığı ülkelerde) yaptığını söyleyenler, izinsiz dinlemeler (Birleşik Krallık ve AB gibi kişisel hakların korunumu konusunda titiz olan ülkelerde) yaptığını söyleyenler, kuraklık, fazla yağış ve fırtına (İsrail veya Hindistan gibi ülkelerde) yaparak tarıma zarar verdiğini belirtenler hiç de azımsanmayacak sayıdalar. Yani açıkça anlaşılıyor ki farklı yerlerde birbirinden alakasız birçok sorunun sebebi olarak gösterilen HAARP tüm komplo teorilerinin temelini oluşturur durumda. Ve maalesef korku ve endişe içerisindeki halkı kandırmak amaçlı söylenen bu yalanlar oldukça yaygın.

Sizlere tavsiyem bu komplo teorisyenlerine ve korku tüccarlarına sırtınızı dönmeniz.

Burak Orçan

Stratejik Ortak Misafir Yazar

KAYNAK

https://www.europereloaded.com/wp-content/cache/wp-rocket/

www.europereloaded.com/americas-haarp-system-blamed-for-creating-worldwide-drought-and-food-shortages/index.html_gzip

https://www.gi.alaska.edu/facilities/haarphttps://www.popsci.com/military-aviation-space/article/2008-06/militarys-mystery-machine/

GÜNEŞ DÜNYAYI VURUNCA

https://yalansavar-org.cdn.ampproject.org/v/s/yalansavar.org/2020/01/18/haarp/amp/?amp_js_v=a2&amp_gsa=1&usqp=mq331AQCKAE%3D#aoh=15802177908379&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=%251%24s%20alan%C4%B1ndan&ampshare=https%3A%2F%2Fyalansavar.org%2F2020%2F01%2F18%2Fhaarp%2F

https://tr.wikipedia.org/wiki/HAARP?wprov=sfla1

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0yonosfer?wprov=sfla1

https://tr.wikipedia.org/wiki/BAE_Systems?wprov=sfla1

https://tr.wikipedia.org/wiki/DARPA?wprov=sfla1

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz