Güney Amerika’da Politik Son Durum Haritası

5660
Yazarlık Başvurusu

Güney Amerika denilince ilk akla gelen şeylerden birisi sol ideolojilerin güçlü olduğu, devrimci ruh ve protestocu kimliğin belirgin özellikler taşıdığı bir sosyolojidir.

Fakat genel geçer düşünce kalıplarının yanında “Günümüzde Güney Amerika’nın politik durumu nasıldır?” sorusundan hareketle güncel harita çalışılmıştır.

Güney Amerika Politik Son Durum Haritası

İdeolojik Görüşlere Göre Dağılım

Güney Amerika’da sanıldığının aksine sol hükümetlerinin hakimiyeti kıta üzerinde genel bir üstünlük göstermiyor. Sol (5 Ülke) ve Sağ (5 Ülke) iktidarların dağılımında denge görülmektedir. Hatta kıtanın en güçlü ülkesi olarak bilinen Brezilya aşırı sağ iktidar tarafından yönetilmektedir.

Sol İktidarlar: Arjantin, Uruguay, Ekvator, Guyana, Surinam

Sağ İktidarlar: Şili, Paraguay, Bolivya, Kolombiya, Peru

Aşırı Sağ İktidar: Brezilya

Aşırı Sol İktidarlar: Venezuela ve Surinam

Ülke İncelemeleri

Brezilya: Jair Bolsonaro başkanlık yarışındaki söylemleri, bireysel silahlanmaya destek vermesi, ülkede etkisini arttıran uyuşturucuyla mücadelede şiddete başvurması, LGBT hareketlerine karşı çıkması ve ABD yakınlığı öne çıkan politik karakteridir.

Jair Bolsonaro

Arjantin: Alberto Fernandez daha önce solcu Kirchner hükümetlerinde görev yaptı. Girdiği 2019 başkanlık yarışını sağcı Macri’ye karşı kazandı. Başkan yardımcısı Peronist blok’u birleştiren Cristina Fernandez de Kirchner’dir.

Alberto Fernandez

Uruguay: Jose Mujica sonrası Uruguaylılar yine solcu iktidarları desteklemektedir. 2019’daki başkanlık yarışını Ulusal Parti’den aday olan Luis Alberto Pou kazanmıştır.

Luis Alberto Pou

Şili: Son dönemde eylemlerle gündeme gelen devlet başkanı Sebastián Piñera Şili’de uzun bir aradan sonra iktidara gelen sağcı bir devlet başkanıdır.

Sebastián Pinera

Bolivya: Solcu Evo Morales’in görevinden mecburi olarak istifa etmesinin ardından Sosyal Demokratlar Hareketi adayı sağcı Jeanine Anez iktidara gelmiştir.

Jeanine Anez

Paraguay: Ülkenin en köklü partilerinden biri olan Colorado Partisi (1887) adayı Los Turcos (Osmanlı döneminde Latin Amerika’ya göç edenlere verilen genel isim) Mario Abdo Benitez 2018 yılında iktidara gelmiştir.

Mario Abdo Benitez

Peru: Peru’da yeni bir siyasi hareket olarak 2014 yılında kurulan Peruanos Por el Cambio, 2018 yılındaki başkanlık yarışında bağımsız duruşuyla ön plana çıkan Martin Vizcarra’yı aday olarak göstermiştir. Yapılan seçimleri kazanarak göreve başlamıştır. İklim değişikliği, yolsuzlukla mücadele gibi önemli alanlarda çalışmalar yapmıştır. Ekim 2019’da Kongre’yi fesh etmesi ve Kongre’ninde misilleme olarak başkanı geçici olarak görevden almasıyla siyasi bunalıma neden olmuştur.

Martin Vizcarra

Guyana: 2015 yılında yapılan seçimleri asker kökenli solcu David Granger kazanmıştır.

David Granger

Surinam: Güney Amerika’nın kapalı ülkelerinden olan Surinam’da 1980-1987 yılları arasındaki askeri darbeyle birlikte başkanlık yapmış olan Desi Bouterse yine 2010 yılından beri başkandır. Şahsi figürü tartışmalı bir politikacıdır. Askeri darbe sürecinde yaptığı katliamlardan uyuşturucu kaçakçılığına kadar birçok alanda hakkında suçlamalar bulunmaktadır.

Desi Bouterse

Fransız Guyanası: Sömürge döneminde Fransa’ya ait olan ülke’de zaman zaman bağımsızlık yanlısı gösteriler gerçekleşmektedir. 2010 yılında yapılan seçimlerde Sosyalist Parti’nin aday gösterdiği Rodolphe Alexandre kazanmıştır.

Rodolphe Alexandre

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz