Home MEDYA SON DURUM HARİTALARI Suriye Son Durum Haritası (Mart 2020)

Suriye Son Durum Haritası (Mart 2020)

267938

Fırat’ın doğusunda yaşananlar ve İdlib’de gerçekleşen çatışmaların ışığında Suriye’de son durum haritası en çok merak edilen konular arasına girdi. Yaklaşık 8 yıllık iç savaş boyunca onlarca örgüt, yapı ve devletin müdahil olduğu ülkede; iç savaşın kronolojisini, ‘savaş haritasını’ ve geçen ay yaşanan önemli gelişmeleri sizler için hazırladık.

Suriye’de Son Durum Haritası

2 Mart 2020: 

Suriye son durum haritası – Harita: Suriye Gündemi

22 Şubat 2020: İdlib’in doğusunda M5 otoyolunu kontrol altına alan rejimin Ağustos ayından bu yana İdlib’de ele geçirdiği bölgenin ayrıca belirtildiği ISW’nin haritası, Menbiç, Kobani, Tel Rıfat, Haseke ve Barış Pınarı Harekatı’nın sınırı olan Türkiye’den 30 KM uzaklıktaki M5 otoyolunun kontrolünü Esad rejiminde gösterdi.

Türkiye’nin Suriye Milli Ordusu ile birlikte doğrudan kontrolü altında bulunan Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatı bölgeleri mavi renkte gösterildi.

Suriye son durum haritası – 22 Şubat 2020 – Harita: ISW

[irp posts=”18114″ name=”İdlib’de Son Durum Haritası: Timeline ve Tüm Gelişmeler”]

28 Ocak 2020: Rejim güçleri, İdlib’in en büyük ikinci yerleşim yeri olan, stratejik önemdeki uluslararası M-5 otoyolunun içerisinden geçtiği Maaret el Numan’ı ele geçirdi.

28 Ocak tarihi itibariyle Suriye son durum haritası – Harita: Mepanews

İdlib’de yaşananlar ve güncel son durum haritası

22 Ocak 2020: Suriye Gündemi’nin Rusya Savunma Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre hazırladığı haritada göz çarpanlar:

YPG, Barış Pınarı Harekatı’nın batısında yer alan Kobani, Menbiç ve Tel Rıfat’tan tamamen çekildi. Harekat bölgesinin doğusunda yer alan Türkiye sınırından da yaklaşık 10 kilometre geriye çekildiği iddia edilen YPG’li teröristlerin Rakka ve kuzeyindeki çöl bölgelerini de terk ettiği görülüyor.

Öte yandan İdlib’in doğusu ve güneybatısında silahtan arındırılan bölge koyu kahverengi bir şekilde renklendirilirken, İdlib geneli yasadışı silahlı güçler olarak belirtildi. İdlib’e yönelik kara harekatı düzenleyen rejim unsurlarının operasyon bölgesi, haritada gösterilen silahtan arındırılan alanı kapsıyor.

[irp posts=”18114″ name=”İdlib’de Son Durum Haritası: 6 Asker Şehit Oldu (2020)”]

Rus verilerine göre Suriye son durum haritası (22 Ocak 2020) – Harita: Suriye Gündemi

1 Aralık 2019: Suriye’nin yüzde 62.23’ü Esad rejimi, yüzde 25.64’ü YPG, yüzde 12.15’i ise muhalif ve rejim karşıtı güçlerin kontrolünde bulunuyor.

  • Esad rejimi: 116.139 km²
  • SDG/YPG: 47.846 km²
  • Muhalifler: 22.645 km²
Suriye son durum haritası – 1 Aralık 2019 – Harita: jusoor

[irp posts=”18114″ name=”İdlib’de Son Durum Haritası: 2 Türk Üssü ‘Kuşatma Altında'”]

Alternatif harita: Kasım ayında Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu (SMO), Barış Pınarı Harekatı sonrası ABD ve Rusya ile yapılan anlaşmalar sonrasında Tel Abyad ile Resulayn hattında kontrolü sağladı. YPG ile birlikte harekat bölgesinin çevresinde hareket eden rejim güçleri, yer yer SMO’ya yönelik saldırılarda bulunuyor.

Öte yandan petrol kaynaklarının yoğunlukta olduğu Deyri Zor bölgesinde rejim ile YPG anlaşması olumsuz sonuçlanırken, İdlib’in doğusunda rejim saldırıları sonrası operasyon başlatan muhalifler ve rejim karşıtı güçler, 3 köyü ele geçirdi.

Suriye son durum harita – 1 Aralık 2019 – Harita: Suriye Gündemi

4 Kasım 2019: 9 Ekim’de Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasının ardından Suriye’nin kuzeyinde YPG kontrolündeki topraklar TSK ve Suriye Milli Ordusu’nun kontrolüne geçerken, Ankara ile Washington ve Moskova arasında yapılan mutabakatlar neticesinde YPG’nin çekildiği bölgelere rejim güçleri yerleşti.

  • Esad rejimi: 122 bin 214 (% 65,34)
  • SDG/YPG: 47 bin 59 km (% 25,16)
  • Muhalifler: 21 bin 166 (% 11,32)
  • IŞİD: 2 bin 138 (%1,14)

8 Ekim 2019: Suriye’de Esad rejimine bağlı Suriye Ordusu, PKK’nın Suriye uzantısı YPG’den oluşan SDG, HTŞ ile iç içe geçen bölgeleri kontrol eden ÖSO ve çöl bölgelerinde yer alan IŞİD. Dört farklı tarafın olduğu ülkede onlarca farklı yabancı askeri üs bulunuyor. Ekim verilerine göre;

  • Esad rejimi (Suriye Ordusu): 116 bin 487,94 km² alan (% 62,08)
  • SDG/YPG: 51 bin 657,72 km² alan (% 27,53)
  • Muhalifler (HTŞ ve ÖSO): 17 bin 343,7 km² alan (% 9,25)
  • IŞİD: 2 bin 138 km² alan (% 1,14)
Suriye Son Durum Haritası (8 Ekim 2019) – Harita: SuriyeGundemi.com

Alternatif Suriye savaş haritası:

Suriye son durum haritası (Ekim 2019) – Harita: MEPA News

Ağustos 2019: 

Suriye Son Durum Haritası (Ağustos 2019) – Harita: mepanews.com

Fırat’ın Doğusu Haritası 

Fırat’ın doğusu, İdlib, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgelerini gösteren son durum haritası. (8 Ekim 2019) Harita: ISW/StratejikOrtak.com

[irp posts=”20428″ name=”‘Barış Koridoru’ Planı: ABD ve Türkiye’ye Göre Güvenli Bölge Haritası”]

Suriye İç Savaşı’nın Kronolojisi

28 Haziran 2014: Musul’u ele geçiren IŞİD, Haziran 2014’te ‘halifelik’ ilan etti.

23 Eylül 2014: IŞİD’e karşı IŞİD Karşıtı koalisyon güçlerinin ilk hava operasyonu başladı.

2 Ekim 2014: Kobani ve çevresindeki 354 köyün 350’sini ele geçiren IŞİD, Kobani’yi kuşattı.

[irp posts=”7730″ name=”Kobani’den Fırat Kalkanı Harekatı’na”]

29 Mayıs 2015: Eski adı Nusra Cephesi olan şu an Heytül Tahrir-i Şam (HTŞ) ve birçok muhalif grubun oluşturduğu çatı birliği ‘Fetih Ordusu’, Esad rejiminin kontrolündeki İdlib’i ele geçirdi.

30 Eylül 2015: Rusya hava ve kara unsurlarıyla Suriye’ye müdahil olma kararı alarak ilk hava operasyonunu 1 Ekim’de gerçekleştirdi. Rusya Savunma Bakanı Şoygu, “Suriye’de çalışmaya başladığımızda teröristler tarafından kontrol edilmeyen tüm toprakların oranı sadece yüzde 18’idi.” dedi.

Rusya’nın Suriye’de hava operasyonlarına başlamasının ardından rejim güçlerinin elde ettiği topraklar (Açık kırmızı renkteki alan)

28 Aralık 2015: YPG, Tişrin Barajı’nı ele geçirerek Türkiye’nin kırmızı çizgisi olarak açıkladığı ‘Fırat’ın batısına’ ilk kez geçti.

YPG, Fırat’ın batısını geçti. (27 Aralık 2015)

31 Mayıs 2016: YPG, Menbiç’e operasyon düzenleyerek 12 Ağustos 2016’da beldeyi tamamen ele geçirdi.

24 Ağustos 2016: Türk ordusu ve ÖSO, Afrin ile Menbiç arasında yer alan IŞİD kontrolündeki bölgeye Fırat Kalkanı Harekatı‘nı başlattı. Cerablus, Rai, Dabık ve El Bab terör örgütünden temizlendi. Harekatın resmi bittiğini duyurulması 29 Mart 2017.

17 Ekim 2017: Aralık 2016’ta Rakka’nın kuzeyindeki çöl bölgelerinde başlayan ABD destekli YPG unsurlarının Rakka operasyonu, 17 Ekim’de sona erdi. IŞİD’in ‘başkenti’ Rakka, iç savaş boyunca ilk olarak ÖSO ardından IŞİD ve son olarak da YPG’nin kontrolüne geçmiş oldu.

22 Aralık 2017: Türkiye sınırına yakın, savaş öncesi ülkenin en büyük kenti ve finans merkezi olan Halep, rejim güçleri tarafından muhaliflerden geri alındı (Kesin tarih duyurusu yapılmadı). Halep’in rejim kontrolüne geçmesi ‘Muhalifler Suriye’de savaşı kaybetti’ yorumlarına neden oldu. Bu olayın ardından da Türkiye, Rusya ve İran arasında Astana Görüşmeleri başladı.

Suriye son durum haritası (17 Aralık 2017)

20 Ocak 2018: 72 savaş uçağının havalanmasının ardından TSK, Afrin’e Zeytin Dalı Harekatı‘nı başlattı ve yaklaşık 2 ay sonra 18 Mart’ta Afrin’in merkezi tamamen terör örgütünden temizlendi.

[irp posts=”15632″ name=”Zeytin Dalı Harekatı: Güncel Afrin Son Durum Haritası”]

*Kronoloji, Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren başlıklar üzerinden hazırlanmıştır.

Kasım’da Suriye’de Yaşanan Önemli Gelişmeler

1.) Londra’daki dörtlü Suriye Zirvesi sonrası yapılan ortak açıklamada, İdlib dahil Suriye’nin tamamında, sivilleri hedef alan saldırıların durdurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi.

2.) Suriye Geçici Hükümeti Adalet Bakanı Abdülselam, terörden kurtarılan bölgelerde adaletin tesisi konusunda Türkiye’nin de destekleriyle mahkemeler kurulduğunu ve hakimlerin atandığını belirtti.

3.) Macron ile Elysee Sarayı’nda görüşen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Türkiye konusu üyeler arasındaki görüş ayrılıklarının önemli bir örneği. Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği operasyonun sonuçları konusundaki kaygılarımı dile getirmiştim, görüş ayrılıklarımız var.” dedi.

4.) Türkiye’nin, NATO’nun Rusya’ya karşı Baltıklar ve Polonya’ya yönelik savunma planlarını, ittifakın Suriye konusunda Türkiye’ye destek vermemesini eleştirmesininin ardından, “YPG’nin terör örgütü ilan edilmesi” şartıyla kabul edeceği belirtildi.

5.) Fırat Kalkanı bölgesindeki El Bab ve Cerablus ilçelerinde petrol taşıyan tankerleri kimliği belirsiz hava saldırısıyla vuruldu. Suriye Milli Ordusu Sözcüsü Hamud, “Kimliği belirsiz savaş uçakları El Bab bölgesinde yakıt tankerlerini vurdu. Milli Ordu’ya ait herhangi bir karargah ya da nokta vurulmadı.” dedi.

6.) Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, Moskova’nın SDG’nin en kısa sürede Suriye ordusuna katılmasını beklediğini, “bu süreç ne kadar erken olursa o kadar iyi olur” şeklinde özetledi.

7.) Suriye Anayasa Komitesi görüşmelerinin ikinci turu İsviçre’nin Cenevre kentinde yapıldı. Görüşmeler, anayasayı yazacak 45 kişilik komiteye gitmeden rejimin görüşmeleri aksatması sonucu sona erdi.

8.) Suriye Milli Ordusu, YPG ve rejimin kontrolündeki Ayn İsa kampı ve Sayda Köyü’nü ele geçirmesinin üzerinden 24 saat geçmeden 2 noktayı da kaybetti.

9.) IŞİD karşıtı koalisyon tarafından Suriye’nin Deyrizor ilinde dün düzenlenen operasyonda; çok sayıda IŞİD’linin öldürüldüğü ve yaralandığı, koalisyona eşlik eden ‘yüzlerce komandonun’ IŞİD kamplarını temizlediği ve birçok teröristi yakaladığı ifade edildi.

10.) ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, “Bizim için en önemli konu petrolün IŞİD ve diğer aktörlerin eline geçmesini engellemek. Yasadışı hiçbir şey yapmıyoruz.” diyerek Suriye petrollerinin gelirlerinin YPG’ye aktarılmasını savundu.

11.) İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye güçlerinin Suriye’nin Azez kentinde yakaladığı IŞİD üyesinin örgütün ‘baş bombacısı’ Ebu Cihad El Din El Nasır Ubeyde olduğunu söyledi.

12.) Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov, Türkiye’nin Suriye’deki harekatından sonra yüzlerce IŞİD militanının serbest kaldığını, bunun büyük endişe yarattığını ve kaçan militanların örgütün gücünün yeniden artmasını sağlayabileceğini iddia etti.

13.) İngiltere, öldürülen İngiliz vatandaşı IŞİD üyelerinin Suriye’de kalan çocuklarını ülkeye getirme kararı aldı. Dışişleri Bakanı Raab, “Eve dönüşlerine olanak sağladık, yapılacak en doğru şey buydu. Bu masum, yetim çocuklar hiçbir zaman savaşın dehşetine maruz kalmamalıydı” dedi.

14.) Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Rusya’ya Suriye’nin kuzeyindeki harekata yeniden başlama niyetinde olmadığı konusunda güvence verdiğini söyledi. Lavrov, Türkiye-Suriye sınırından SDG’lilerin (YPG) çekilmesinin neredeyse tamamlandığını belirtti.

15.) İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, işgal ettikleri Golan’a Suriye’den 4 füze atışı yapılması konusunda İran’ı sorumlu tuttu. İsrail’in İran’a karşı bir yıpratma savaşına sürüklenmeyeceğini ifade eden Katz, “Dikkat edin, biz Suudi Arabistan değiliz” diye ekledi.

16.) Rusya Savunma Bakanlığı, “Türkiye’nin Kuzey Suriye’de olası yeni askeri operasyon açıklamasını şaşkınlıkla karşıladık. Rusya, Türkiye sınırından YPG’nin çıkma sorumluluğunu tam olarak yerine getirdi.” açıklamasında bulundu.

17.) Suriye’nin ‘petrol bölgesi’ Deyri Zor konusunda YPG ile Esad rejimi & Rusya arasında yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlandığı belirtildi.

18.) Rus televizyonuna konuşan Esad, “YPG Suriye ordusuna katılmak istemiyorlar, silahlarını muhafaza etme niyetindeler. Suriye ordusuna katılmaları ve Türklere karşı birlikte savaşmak için onları ikna etmeye çalıştım.” ifadesini kullandı.

19.) Rus askeri polisleri ABD’nin boşalttığı üssünün bulunduğu Suriye’nin kuzeyindeki Kobani yakınlarındaki havalimanını korumaya aldı.

20.) ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, SDG ele başı Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin’e atıfta bulunarak, “Biz kişilere değil SDG güçlerine destek vermekteyiz.” dedi.

21.) ABD Savunma Bakanı Esper, ABD askerlerini Suriye’nin kuzeydoğusundan çıkarma sürecinin sürdüğünü, nihayetinde bölgede 500-600 askerin kalacağını, ülkenin güneyindeki Al Tanf üssünde yer alan 200 askerin buna dahil olmadığını açıkladı.

22.) Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bölgede arama kurtarma çalışmaları yürüten Beyaz Baretliler’in kurucusu James Le Mesurier, İstanbul’daki evinde ölü bulundu. Rusya, eski İngiliz askeri Mesurier’ın ‘MI6 ajanı’ olduğunu açıklamıştı.

23.) Macaristan Başbakanı Orban, Suriye’de oluşturulması planlanan güvenli bölge konusunda ‘üstlerine düşeni yerine getireceklerini’ söyledi.

24.) Pentagon Sözcüsü Hoffman, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kürt silahlı oluşumların (YPG) tampon bölgeden çekildiğini doğrulayamayacaklarını belirtti.

25.) İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Hotovely, Suriye’deki Kürtlere farklı kanallardan insani yardım ulaştırdıklarını ve her türlü destek sağlayacaklarını belirtti.

26.) SDG elebaşı Mazlum Kobani, “Esad’ın teklifi (SDG Suriye ordusuna katılması) kabul edilemez. Bizim 100.000 askerimiz var. Suriye Ordusu SDG’ye katılsın.” dedi.

27.) Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Rusya’nın Suriye’de petrolün çıkarılmasında ABD ile işbirliği yapmaya niyeti olmadığını söyledi.

28.) Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, BM raporuna göre Barış Pınarı Harekatı sonrasında sadece birkaç günde Suriye’de yerlerinden edilmiş 100 bine yakın insanın güvenle tekrar evlerine döndüğünü söyledi.

29.) Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’den Irak’a geçerken Amerikan konvoyunun saldırıya uğradığını, herhangi bir kayıp veya yaralanma olmadığı ve saldırıyı gerçekleştiren kişilerin ‘TSK destekli’ Suriye Milli Ordusu personelleri olduğunu iddia etti.

30.) ABD Başkanı Trump, Suriye’deki gelişmelere ilişkin, “Ateşkes iyi gidiyor, petrolün kontrolü bizde.” ifadesini kullandı.

31.) ABD, İngiltere, Suudi Arabistan, Mısır, Almanya ve Ürdün dışişleri bakanlarının ortak bir yazılı açıklamayla Suriye Anayasa Komitesine destek verdiği bildirildi.

Ekim’de Suriye’de Yaşanan Önemli Gelişmeler

6 Ekim’deki Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump arasında yapılan telefon görüşmesi ve ardından gelen Beyaz Saray açıklamasından önce (Eylül ve 6 Ekim) Suriye’de öne çıkan gelişmeler…

1.) 4 Ekim’de yaşanan en önemli 3 olay:

Milli Savunma Bakanı Akar ABD’li mevkidaşı Esper ile Genelkurmay Başkanı Güler ABD’li yeni mevkidaşı Milley ile görüştü.

-Amerikan ve Türk ordusunun 3. kara devriyesi Suriye’de gerçekleşti.

-‘Türkiye’nin kurduğu’ Milli Ordu ve Ulusal Kurtuluş cephesi birleşti.

2.) Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak Suriye’nin El Bab bölgesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Azez’de İslami İlimler Fakültesi ve Afrin’de de Eğitim Fakültesi kurulacağı duyuruldu.

3.) ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Ortadoğu’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Michael Mulroy, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturma yönündeki taahhütlerin kendilerine düşen kısmını yerine getirdiklerini iddia etti.

4.) Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye’nin mültecileri kullanıp kendisine Suriye’de alan açmaya çalışmasını kabul etmeyeceklerini ifade etti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Macron’un eleştirilerine ilişkin, “Macron’un Türkiye’ye dil uzatması haddini aşmaktır.” dedi.

5.) Irak ile Suriye arasında beş yıldır kapalı olan sınır kapısı El-Kaim yeniden hizmete açıldı. Şam ile Bağdat arasındaki ilişkilerde normalleşmenin bir işareti olarak görülen karar aynı zamanda iki ülkenin müttefiki İran için de bir zafer olarak kabul ediliyor.

6.) Suriye sınırında Türk hava sahasını 6 kez ihlal eden ve kime ait olduğu henüz belirlenemeyen İHA, İncirlik’ten kalkan iki adet F-16 uçağı tarafından vurularak düşürüldü. [MSB]

7.) Rejime bağlı Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, ülkesindeki Türk ve Amerikan askerlerinin çekilmesi için çağrıda bulundu. Muallim, aksi takdirde “uluslararası hukukun izin verdiği tüm karşı önlemleri almaya hakları olduğunu” söyledi.

8.) Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, son 2 yılda, Rusya’nın Suriye’deki Hmeymim Hava Üssü’ne saldırılarda kullanılan 118 insansız hava aracının yok edildiğini söyledi.

9.) Suriye Anayasa Komitesi’nin kuruluş ilanı: 23 Eylül

  • Komite; BM’den 50, rejimden 50 ve ENKS’nin de içerisinde yer aldığı muhaliflerden 50 olmak üzere 150 temsilciden oluşuyor.
  • Listenin % 20’si kadınlardan oluşuyor.
  • PYD’liler listede yok.
  • İlk toplantı 30 Ekim’de.

10.) ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, güvenli bölge ile ilgili, “Türklerle siyasi yönleri de olan askeri bir anlaşmamız var. Mültecilerin dönüşü dahil daha fazla konuyu konuşmaya hazırız. Bu askeri anlaşmayı mümkün olduğunca dürüstçe ve hızlı bir şekilde uyguluyoruz” dedi.

11.) BM Genel Kurulu’nda bir araya gelen Astana garantörleri Türkiye, İran ve Rusya; Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığın teyit edildiğini bildirdi.

12.) ABD-Türkiye’nin ‘Güvenli Bölge’ kapsamında sınırın Suriye tarafından yapılan ortak kara devriyesinin ikincisi tamamlandı. Birinci ve ikinci devriyenin sınır hattı boyunca güzergahı şöyle oldu:

13.) Suriye İnsan Hakları Ağı, ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon güçlerinin, Suriye‘de son 5 yılda 924’ü çocuk ve 656’sı kadın 3 bin 37 sivili öldürdüğünü duyurdu.

14.) BM Genel Sekreteri Guterres, iç savaşın başladığı tarihten bu yana ilk kez Suriye anayasa komitesinin oluşturulduğunu ve ilerleyen haftalarda komitenin Cenevre’de toplanacağını açıkladı.

15.) Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Suriye’deki operasyon sırasında testleri başarısızlıkla sonuçlanan geleceğe dönük geliştirilen 12 çeşit silahın üretimine son verildiğini, 300 silah örneğinin ise modernize edildiğini söyledi.

16.) IŞİD ile Mücadele Görev Gücü Direktörü Amerikalı Maier, Suriye’de güvenli bölge hakkında, “Bizim şu anda yapma konusunda kararlı olduğumuz şey YPG’nin oradan çıkarılması ve bunun nihayetinde bir güvenlik boşluğuna yol açmamasını sağlamaktır.” dedi.

17.) Suriye‘de Esad rejimi, Ankara’da yapılacak kritik Türkiye-Rusya-İran üçlü zirvesi öncesinde genel af ilan etti.

18.) Rusya Savunma Bakanı Şoygu, “Suriye’de çalışmaya başladığımızda teröristler tarafından kontrol edilmeyen tüm toprakların oranı sadece yüzde 18’idi.” dedi.

19.) Danimarka, IŞİD’e karşı ABD önderliğindeki koalisyona destek amacıyla Suriye‘nin kuzeyine; 14 kişilik askeri doktor ekibi, ABD donanmasına destek amaçlı bir fırkateyn, bir savaş taburu, bir savaş gemisi ve 4 savaş uçağı göndereceğini açıkladı.

20.) İdlib’in düzenlenen operasyon nedeniyle “yavaş yavaş yok olduğunu” söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölgeye ilişkin de “sadece adı kaldı” yorumunda bulundu.

21.) IKBY Başkanı Barzani’ye yakınlığı ile bilinen Kürdistan 24 kanalının Suriye‘nin kuzeyindeki ofisleri, PYD tarafından gerekçe gösterilmeden kapatıldı.

22.) Rusya ve İran’dan ‘Güvenli Bölge’ açıklaması geldi:

Rusya: “Türkiye’nin, sınırlarında güvenliğinin sağlanması konusundaki meşru çıkarlarını kabul ediyoruz.”

İran: “Türkiye’nin sınırlarını koruma konusundaki endişelerini anlıyoruz ancak Suriye yönetimiyle iş birliği geliştirmek bu kaygılar için en iyi yoldur.”

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

2 COMMENTS

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Please enter your name here