Rus Medyası Libya’da Hafter’in Mağlubiyetini Nasıl Görüyor?

2210

Rus “topwar.ru” isimli haber sitesinde yayımlanan “Libya Ulusal Ordusu’nun (LUO) Başarı Şansı Sıfır: Libya’da Hafter Mağlubiyetlerine İlişkin Dış Basın İncelemesi” başlıklı makalede; yabancı ve Türk medyasının, Halife Hafter bünyesindeki Libya Ulusal Ordusu’nun başarısızlığını nasıl yorumladığı ele alınıyor.

Libya Ulusal Ordusu’nun Trablus bölgesindeki savaşlardaki başarısızlıkları, dünya medyasında karışık bir tepkiye neden oldu. Gerçekten de, Ankara’nın aktif olarak desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerinin (UMH) başarısı, ülkedeki tüm askeri-politik durumda radikal bir değişikliğe yol açabilir.

Yabancı Basının Libya Analizi

Yabancı medyanın odağı, Vatiyye hava üssündeki savaştı. Bunun sonucunda Hafter’ın birlikleri başarısız oldu ve stratejik olarak önemli bir tesisten ayrılmak zorunda kaldı. Wall Street Journal’ın köşe yazarı Jared Malsin; iç savaştaki dönüm noktasının, Faiz Saraj’ın Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne çok önemli destek sağlayan Türkiye’nin müdahalesinden kaynaklandığını söyledi.

UMH Başkanı Serraç ve Cumhurbaşkanı Erdoğan

Hafter’e yakınlığı ile bilinen Guardian; Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerinin başarılarını Türkiye’nin artan desteğine de bağlıyor. Ankara, Akdeniz gaz sahalarına erişimi genişletmek istiyor ve bu nedenle Libya savaşına aktif olarak müdahale ederek BM silah ambargosunu ihlal ediyor. Türkiye, Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerine insansız hava araçlarını tedarik ediyor ve Suriye’den Libya’ya paralı savaşçıları taşıyor.

Guardian; Hafter’in yenilgisinin, onu destekleyen devletleri (Batı medyası dahil aralarında Rusya’yı da içeriyor), Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni devirme planlarının gerçekleşmediği için Libya’daki politikalarını gözden geçirmeye zorlayabileceğini yazıyor. Böyle bir incelemenin sonucu, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin tanınması olabilir. Bu arada, Türkiye’nin desteğiyle Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Hafter’i yenmesine yardım etme çabalarına en çok karşı çıkan iki Avrupa ülkesi Fransa ve Yunanistan. İki ülke de Libya’daki durumdan endişe duyuyor.

El Cezire; Vatiyye hava üssünün Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri tarafından ele geçirilmesinin Trablus’un eteklerindeki kuvvet dengesini değiştirdiğini vurguluyor. Şimdi, Hafter’in Libya’nın batı kesiminde tek bir hava üssünün kalmamış olması, hem savaş açısından hem de tedarik organizasyonu açısından ona sadık birliklerin konumunu önemli ölçüde karmaşıklaştırıyor.

Hafter’in birlikleri son 2 ay içerisinde birçok yenilgiye uğradı. Batı kıyısında stratejik olarak önemli altı şehir ve kasaba, Vatiyye hava üssü, Libya-Tunus sınırına yakın Tiji ve Bader şehirleri kaybedildi.

Libya son durum haritası: 18 Mayıs – 24 Mayıs tarihleri arasında UMH’nin ilerleyişi

Lybian Express; Ulusal Mutabakat Hükümeti İçişleri Bakanı Fathi Başağa, Vatiyye’nin kaybedilmesinden sonra Hafter ve Libya Ulusal Ordusu’nun başarı şansının sıfır olduğunu ifade etti.

Türk Gazeteleri Libya Savaşı’nı Nasıl Görüyor?

Türkiye, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin ana destekçisi olduğu için Türk medyası Libya’da neler olduğunun öğrenilmesi açısından en çok tercih edilen medya haline geldi. Türk desteği olmasaydı, büyük olasılıkla Hafter uzun zaman önce Trablus’u işgal ederdi. Doğrudan Türk Devleti’ne bağlı Anadolu Ajansı gibi Türk yayınlarında Halife Hafter, yasa dışı silahlı grupların lideri olarak adlandırılıyor ve Hafter’in her türlü başarısızlığı Türkiye’yi her yönden tatmin ediyor.

Libya’da konuşlu Pantrsir S-1

Dolayısıyla Türk medyası, Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri tarafından Rus yapımı Hava Savunma Sistemi “Pantsir”in imha edilmesinden özellikle memnun oldu. Ancak Türk medyası yine de Rusya’ya doğrudan eleştiriden kaçınıyor, olumsuz eğilimler Birleşik Arap Emirlikleri’ne karşı gösteriliyor. Bu nedenle, “Pantsir”in her yerde yenildiğine dair raporlarda, sistemin Hafter’e BAE tarafından teslim edildiği vurgulanıyor.

Habertürk; Hafter’in bir dizi başarısızlığından sonra Libya halkının Hafter’e desteğin azalmasına değiniyor. Görünüşe göre, Ortadoğu’nun tipik bir varyantı “daha ​​güçlü olanları destekleyin” burada  iş yapıyor.

Ayrıca BAE ve Mısır, Trablus’a ait birliklerle mücadele edemediğini düşünürse Hafter’i desteklemeyi bırakabileceklerini vurguluyor. Daha önce Hafter’in yakın bir şekilde destekleyen ancak şimdi onu eleştirmeye başlayan Tobruk’taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’i dışlamaları da mümkün olarak görüyor.

“Abu Dabi yönetimi, Salih’i Mısır ve Rusya’nın rızasıyla desteklemeyi düşünüyor.”

Bununla birlikte, Türk ve Katar medyasının Hafter ordusunun yenilgisinin boyutunu açıkça abarttığını belirtmek gerekir. Ordusunun neredeyse tamamen yenildiğini söylemek için çok erken. Ancak, elbette, Trablus’taki olaylar Hafter için hoş değil ve BAE ve Mısır karşısında üst düzey kişiler, Libya Ulusal Ordusu’nun operasyonel özelliğini yeniden yapılandırmak için ek kaynakları çekmek zorunda kalacaklar.

Çeviri: StratejikOrtak.com

[irp posts=”3433″ name=”Libya Son Durum Haritası (2020)”]

[irp posts=”23639″ name=”15 Maddede Yaşananlar: Libya’da Neler Oluyor?”]

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz