Uzay Çağının Altın Teknolojisi: Saturn V

749

V-2 gelişim sürecinde birçok teknik sorunu çözüme kavuşturan Wernher von Braun ve ekibi Nazi diktasının sonu yaklaştıkça daha yabancı oldukları sorunlara yelken açıyorlardı; politik komplolar…

Uzun sürecin sonunda, V-2 roketleri henüz kullanıma başlanmışken daha en başından beri von Braun’un üzerinde olan istihbaratçı gözlerin raporları doğrultusunda von Braun ve ekibi komünist sempatizanı olarak mimlenmişlerdi bile. Bu raporlara göre von Braun ve iş arkadaşları bir akşam evde otururlarken “savaşın pek iyi gitmediği ve bir silah üretimi yerine bir uzay gemisi inşasında görev almadıkları için olan pişmanlıkları” üzerine olan konuşmalar yapmışlardı. Bu rapor direkt olarak Nazi yenilgisi isteyen bir tutum olarak yorumlandı. Wernher von Braun’un hükumet tarafından verilmiş uçağıyla İngiltere’ye kaçacağı düşünüldü ve von Braun apar topar gözaltına alındı. Öyle ki von Braun’un neden tutuklandığını öğrenmesi 2 hafta sürecekti.

V-2 roketleri

Walter Dornberger’ın yerel istihbarat şefleri üzerinden von Braun’un şartlı tahliyesi için çabaları ve Albert Speer’in Hitler’i, V-2 programının devam ettirilebilmesi ya da Rheinbote projesi için (Ki bu proje hemen herkesin bildiği üzere von Braun olmadan yapılması imkansız olan kısa menzilli füze projesiydi.) çalışması amacıyla, ikna etmesi sonucu salıverildi.

Von Braun ve ekibinin savaş konusundaki düşünceleri doğruydu. Savaş kaybediliyordu ve bir şeyler yapmaları lazımdı. Ekibi ile yaptığı görüşmelerde Sovyet veya Amerikan güçlerine teslim konusunu tartıştılar. Sovyetlerin savaş esirlerine olan kötü tutumlarını duymuşlardı. Sovyetler yerine Amerikan güçlerine teslim olmaya karar verdiler.

Tabii ki tüm müttefik kuvvetler ellerinden geldiğince hızlı bir şekilde savaş ganimetine ulaşabilme çabasındaydı; Alman bilim insanları… Bu uğurda müttefik kuvvetler arasında tam anlamında bir yarış söz konusu olmuştur.

450 kişiye yakın bilim ekibi Bavyera Alplerindeki Oberammergau şehrine gitme emri aldılar. Burada SS birlikleri vardı ve olası bir kuşatmada tüm bilim ekibinin infazı mümkündü. Bu emir karşısında von Braun SS liderlerini trenle yolculuğun Amerikan bombardımanına uğrayacağına, bunu yerine bilim insanlarının çevredeki köylere dağıtılması emri vermesinin daha mantıklı olacağına ikna etti. Buradan Dornberger, Von Braun ve ekibindeki birçok bilim insanı Avusturya’ya kaçmayı başardılar. Burada Amerikan birliklerine denk gelen ekip von Braun’un kardeşi ve roket mühendisi olan Magnus’un kötü bir İngilizce ile bir Amerikan askerine “Ben Magnus von Braun. Kardeşim V-2 roketlerini geliştirdi. Teslim olmak istiyoruz.” şeklinde çağırması üzerine fark edildiler.

Dornberger ve Von Braun

Nihayetinde başta von Braun olmak üzere V-2 mühendislerinin çoğu Amerikan askerleri tarafından Paperclip operasyonu kapsamında teslim alındı. Toplamda ele geçirilen Alman bilim insanı ve teknik elemanların sayısı 700’e ulaşmıştır. Amerikalılar bilim insanlarının sorgularından hareketle İngiliz bölgesinde kalan Almanya topraklarında miktarı 14 tona ulaşan V-2 dökümanları ele geçirildi.

Daha V-2 programının başlarından beri benzer teknolojiye sahip olmak isteyen ABD, hızla ekibi kendi araştırma tesislerinde çalıştırmaya başladı. Gözetim altında tutulduğu 1945’ten 1958’e dek tek görevi V-2 roketleri hakkındaki metotları, fikirleri ve yöntemleri Amerikalı bilim insanlarına anlatmaktı.

Von Braun’un çalışmalarının aksine ABD’li mühendisler Vanguard füzelerini geliştirmeye devam ediyordu. Yüksek masraflarına rağmen proje devamlı kazalar yaşadı ve sekteye uğradı. 1957’de Sovyetlerin R-7 füzesiyle Sputnik 1’i fırlatmaları ve aynı roketin ABD topraklarına bir termonükleer savaş başlığı taşıyabileceği düşüncesi üzerine ABD tüm bu süreç sırasında Jupiter roketlerinin tasarımıyla uğraşan von Braun ve ekibini aktif göreve getirme kararı aldı.

Hızla çalışmalara başlayan ekip Ocak 1958’de Juno-1 ile yörüngeye ilk ABD uydusunu taşımayı başardı. Böylece ABD uzay yarışına tekrar dahil olmuştu.

Jupiter roketleri von Braun’un Saturn V yolculuğunda bir başka adımdı. Sonraları kendisi bu roketleri “Bebek Saturn” olarak tanımlayacaktı.

Saturn projesinin ismi Jüpiter’den hemen sonraki gezegen olduğu için verilmişti. Tasarımın kökleri doğrudan Jupiter roketleriydi.

Saturn V

Geliştirme aşamaları boyunca üretilen ve her biri öncekinden daha büyük tasarlanan 5 prototipin sonuncusu olan Saturn V 1968-72 yıllarında kullan at olarak hizmet vermiş, 12 ayrı astronotu Ay’a götürmüştür. Halen kullanılabilmiş en ağır uzay aracı rekorunu elinde barındırır ve fırlatmaların hiçbirinde kaza geçirmemiştir. Saturn V uzay yarışının net bir şekilde ABD tarafından kazanılmasını sağladı.

Wernher von Braun 1955’te Amerikan vatandaşı oldu. 1977 yılında pankreas kanserinden öldü.

Saturn-V uzay yarışının en önemli aktörü oldu. Uzay yarışının önemini yitirnesiyle yerini daha ucuz roket sistemlerine bıraktı.

Wernher von Braun, V-2 ve Saturn V’in ortak mirası günümüz dünyasında büyük yer edindi. Modern askeri teknolojiler, astronomi ve haberleşmeye olan katkılarıyla unutulmaması gereken bir tarih bıraktılar…

KAYNAK

Ward, Bob (2005). Dr. Space: The Life of Wernher von Braun.

https://www.pbs.org/wgbh/americanexperience/features/chasing-moon-wernher-von-braun-and-nazis/

Dornberger, Walter (1954). V-2. New York: The Viking Press, Inc. Sayfa. 178–184.

Ward, Bob. 2013. Dr. Space: The Life of Wernher von Braun. Naval Institute Press.

https://archive.org/details/vonbraundreamero00neuf

Huzel, Dieter K. (1962). From Peenemünde To Canaveral. Prentice Hall

Roger E. Bilstein (1996). Stages to Saturn: A Technological History of the Apollo/Saturn Launch Vehicles. NASA S-4206.

http://earthobservatory.nasa.gov/Features/vonBraun/

Marov, Wesley T. Huntress, Mikhail Ya. The Soviet Robots in the Solar System. New York, NY: Gardners Books. S. 36.

https://www.cia.gov/news-information/featured-story-archive/2007-featured-story-archive/the-dawn-of-the-space-age.html

http://www.bbc.com/future/story/20151204-wernher-von-brauns-bold-plan-for-space-exploration

https://ethw.org/V1_and_V2_Rocket

https://en.wikipedia.org/wiki/Saturn_V?wprov=sfla1

https://en.wikipedia.org/wiki/Wernher_von_Braun?wprov=sfla1

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz