Dağlık Karabağ Son Durum Haritası

452606

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ çatışmaları, Temmuz ayında Tovuz çevresinde yaşananlarda olduğu gibi Ermenistan’ın saldırılarıyla başladı. 27 Eylül 06.00 civarında Ermenistan ordusu, Azerbaycan sınır hattı boyunca birçok noktaya saldırıda bulundu. Öncekilerin aksine yoğun olarak devam eden çatışmalar sonrasında Ermenistan seferberlik ilan ederken, Azerbaycan sınır hattında ‘savaş hali’ ilan etti, başkent Bakü ve diğer illerde de bazı saatler için sokağa çıkma yasağının başladığını duyurdu.

İşgal altındaki bölgelerin haritası, eksklav bölgeler ve Karabağ hakkında bilinmesi gereken bilgilerin derlendiği sayfamızda Dağlık Karabağ’da son durum haritası güncel olarak ziyaretçilerimize sunulacaktır.

Karabağ Son Durum Haritası [TIMELINE]

11 Kasım: Moskova yönetimi, Rus askerlerinin Dağlık Karabağ’da konuşlanacağı 16 gözlem noktasını gösteren bir harita yayınlandı.

Rus askerlerinin Karabağ’da konuşlanacağı noktalar.

10 Kasım: Ermenistan’ın yenilgiyi kabul etmesiyle Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan arasında anlaşma imzalandı.

[22:17] Çatışma Gündemi, anlaşma sonrası ortaya çıkan haritayı hazırladı. Haritada Nahçıvan ile Azerbaycan arasına bir koridor oluşturulurken, Şuşa hariç Rus askerlerinin korumasındaki Dağlık Karabağ topraklarının Ermenistan’da kaldığı görülüyor. İşgal altındaki 7 rayon Azerbaycan’da, Laçin Koridoru’nu Hankendi’ye bağlayan hattın ise yenilenerek farklı bir gğzergahtan geçeceği göze çarpıyor.

Azerbaycan kaynaklarına göre anlaşma sonrası Karabağ haritası:

Rusya-Azerbaycan-Ermenistan anlaşması sonrası Karabağ’da yeni harita – 10 Kasım 2020

Mavi: 27 Eylül-9 Kasım tarihleri arasında Azerbaycan ordusunun işgalden kurtardığı bölge.

Kırmızı: Aralık ayına kadar teslim edilecek Kelbecer, Ağdam ve Laçin.

Yeşil: Rus askerlerinin konuşlanacağı bölge (Dağlık Karabağ bölgesi, Şuşa hariç)

Anlaşma detayları:

  • Kelbecer 15 Kasım’da, Ağdam 20 Kasım’da, Laçin koridorunun 5 KM’lik hattı hariç Laçin şehri ise 1 Aralık’ta Azerbaycan’a teslim edilecek.
  • Karabağ ve Laçin’deki temas hattına 1960 asker, 90 zırhlı ve 380 araç ve özel teçhizattan oluşan Rus barış gücü konuşlanacak. 5 yıl görev yapacak olan Rus askerleri, Ermenistan ve Azerbaycan’ın kararına göre görev süresi uzatılabilecek.
  • Azerbaycan ile Nahçıvan arasında koridor oluşturulacak. Sınır güvenliği Rus sınır muhafızlarının kontrolünde olacak. Böylece Türkiye ile Azerbaycan kara yoluyla bağlanmış olacak.
  • Dağlık Karabağ’ın sözde başkenti Hankendi, Hocalı ve Hocavend ile ilgili herhangi bir maddenin anlaşmada yer almaması dikkat çekti.

Anlaşma ile ilgili düşüncelerinizi sayfanın en altından yorum olarak yazabilirsiniz.

Azerbaycan, işgal altındaki 7 rayonundan 4’ünü savaşarak, 3’ünü de Ermenilerin yenilgiyi kabul edip teslim etmesiyle özgürlüğüne kavuşturmuş oldu.

27 Eylül’de Azerbaycan-Ermenistan çatışmalarından önce Karabağ’daki harita – Harita: AA

Nadir Fırat’ın, Azerbaycan-Rusya-Ermenistan Karabağ anlaşmasının Rusça orjinalinden Türkçe’ye çevirisi

Karabağ anlaşması maddeleri – Çeviri: @Nadir_Firat

 

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Azerbaycan’a karşı savaşı kaybettiklerini, ‘inanılmaz acı verici’ anlaşmayı Rusya ve Azerbaycan liderleriyle imzaladıklarını açıkladı.

 

9 Kasım: Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Rusya’ya ait Mi-24 helikopterin Azerbaycan ordusu tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü, trajik ve istenmeyen kazadan dolayı çok üzüntülü olduklarını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, “Rus askeri konvoyuna eşlik eden helikopter, Ermenistan hava sahası üzerinde iken MANPAD ile düşürüldü. Helikopterdeki uçuş ekibinden 2 kişi öldü.” ifadelerini kullandı.

8 Kasım: Dağlık Karabağ’ın sözde başkenti Hankendi’nin güneyinde yer alan tarihi Şuşa şehri 28 yıl sonra Ermeni işgalinden kurtarıldı. Çatışma Gündemi’nde yer haritaya göre Şuşa’da kontrol sağlanmasından sonra Karabağ son durum haritası.

Şuşa sonrası Karabağ son durum haritası – 8 Kasım 2020 – Harita: Çatışma Gündemi

7 Kasım: Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in açıklamasına göre Füzuli’de 6, Cebrail’de 2, Gubadlı’da 3, Zengilan’da 1, Hocalı’da 2, Hocavent’te de 2 köyün kurtarıldı, Hocalı’ya bağlı iki yerleşim yerinde ilk kez kontrol sağlandı.

Karabağ Hocalı’da son durum haritası – 7 Kasım 2020 – Harita: Çatışma Gündemi

6 Kasım: Şuşa güneyinde ilerleyen Azerbaycan ordusu, Laçin-Şuşa güzergahında bazı noktalarda kontrolü sağladı.

Şuşa çevresinde son durum haritası – 6 Kasım 2020 – Harita: Çatışma Gündemi

2 Kasım: 8 köyün işgalden kurtulduğunu açıklayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Muzaffer Azerbaycan ordusu, Cebrail’in Çaprand, Hacı İsaklı ve Goşa Bulak, Zengilan’ın Dere Giletağ ve Büyük Giletağ, Gubadlı’nın Işıklı, Murathanlı ve Milanlı köylerini işgalden kurtardı. Yaşasın Azerbaycan ordusu. Karabağ, Azerbaycan’dır.” açıklamasında bulundu.

Karabağ son durum haritası – 2 Kasım 2020 – Harita: Çatışma Gündemi

30 Ekim: Azerbaycan ordusu, stratejik konumdaki Şuşa’ya 5 KM kadar yaklaştı. Sözde Karabağ lideri Arayik Arutunyan, “Düşman Şuşa’nın 5 km ötesindedir, Şuşa’yı kontrol eden Artsah’ı (Karabağ’ı) kontrol eder” açıklamasında bulundu. Şehir, Dağlık Karabağ’ın merkezi Hankendi’ye 14 KM uzaklıkta.

29 Ekim:

Azerbaycan ordusu, Şuşa’ya 5 KM uzaklıkta – 29 Ekim 2020 – Harita: catismagundemi.com

28 Ekim: Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in yaptığı resmi açıklamaya göre Zengilan, Fuzuli ve Kubadlı şehirlerine bağlı 13 yerleşim yeri daha işgalden kurtarıldı.

Karabağ son durum haritası – 28 Ekim 2020 – Harita: catismagundemi

27 Ekim: ABD’nin Azerbaycan ile Ermenistan’ın 26 Ekim günü yerel saatle 08:00’de başlamak üzere insani ateşkes konusunda anlaşmaya vardığını açıklaması sonrası son durum haritası.

Karabağ son durum haritası – 26 Ekim 2020 – Harita: catismagundemi.com

26 Ekim: Karabağ ile Ermenistan bağlantısının sağlandığı Laçin Koridoru’nun güneyinde yer alan Kubadlı şehri işgalden kurtarıldı.

  • Cebrail: 4 Ekim
  • Fuzuli: 17 Ekim
  • Zengilan: 20 Ekim
  • Kubadlı: 25 Ekim

27 Eylül’de başlayan Karabağ çatışmalarında Azerbaycan ordusunun ilerleyişini gösteren video.

23 Ekim: Fuzuli’ye bağlı 3, Cebrail’e bağlı 4, Zengilan’a bağlı 14 yerleşim noktası Azerbaycan ordusu tarafından işgalden kurtarıldı. Böylece 27 yıl sonra İran sınırı tamamen Azerbaycan kontrolüne geçti.

  • İşgal altındaki 3 şehir (Fuzuli, Cebrail ve Zengilan) özgürlüğüne kavuştu.
  • Karabağ topraklarının %20+ işgalden kurtarıldı.
  • Karabağ’ın İran sınırı 27 yıl sonra Azerbaycan kontrolüne geçti.
  • Azerbaycan ordusu, Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasındaki lojistik bağlantının sağlandığı Laçin’e 11 KM uzaklıkta.
Zengilan, Kubadlı, Fuzuli ve Cebrail – 22 Ekim 2020 – Harita: Çatışma Araştırmaları Platformu

20 Ekim: Fuzuli ve Cebrail şehirlerinin ardından Zengilan kenti de işgalden kurtarıldı. Araştırmacı Can Acun’un paylaştığı resmi verilere göre hazırlanan harita şu şekilde:

Karabağ son durum haritası – 20 Ekim 2020 – Harita: Çatışma Araştırmaları Platformu

18 Ekim: Cebrail şehrinin batısında büyük bir ilerleme kaydeden Azerbaycan ordusu, İran sınırındaki Amirvarli, Sultanlı, Alikeykhanlı, Maşanlı, Hasanlı, Halefli, Hudaferin, Mastalibeyli, Kumlaq, Güvercin Veyselli ve Kel Mammad yerleşimlerinde kontrolü sağladı.

Toplam 2 şehir ve 43 yerleşim birimi işgalden kurtarıldı.

  • İşgalden kurtarılan şehirler: Cebrail ve Fuzuli
  • İşgalden kurtarılan köyler: Karahanbeyli, Gervend, Köy Gerediz, Yukarı Abdurrahmanlı, Aşağı Abdurrahmanlı, Büyük Mercanlı, Nüzgar, Aşağı Maralyan, Şeybey, Çaırlı, Kuycak, Mehdili, Şıhali Ağalı, Mezre, Sarıcalı, Sultanlı, Horovlu, Daşkesen, Pop, Horodiz, Şükürbeyli, Hadrut, Çaylı, Süleymanlı, Görezelli, Yukarı Gözlek, Kışlak, Sur, Efendiler, Karacallı, Çuvarlı, Pirahmedli, Işıklı, Koçahmedli, Musabeyli, Dedeli, Çimen, Emirvarlı, Arış, Çiroğuz, Düdükçü, Edilli ve Doşulu.
Karabağ son durum haritası – 18 Ekim 2020 – Harita: Clash Report

işgalci Ermenilerden temizleyerek kontrol altına aldı. Azerbaycan ordusu, Cebrayil şehrinden batıya 18 km ilerleyerek işgalci Ermeni güçlerinin mevzilerini ele geçirdi.

17 Ekim: Ermenistan’ın Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri Gence’ye düzenlediği saldırı sonrası konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Fuzuli kent merkezi ile Koçahmetli, Çimen, Cuvarlı, Pirahmetli, Musabeyli, Işıklı ve Dedeli köylerinin Ermenistan’ın işgalinden kurtarıldığını açıkladı.

  • Böylece Dağlık Karabağ dışında Ermenistan’ın işgal ettiği 7 şehirden 2’si işgalden kurtarılmış oldu.
Karabağ son durum haritası – Fuzuli kent merkezi- 17 Ekim 2020 – Harita: ConflictTR

13 Ekim: Hadrut çevresinde Ermeni askerlerinin saldırısını püskürten Azerbaycan ordusu beldeye hakim noktalarda kontrolü sağladı.

11 Ekim: Ateşkesin üzerinden saatler geçmişti ki Ermenistan ordusu, Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri Gence’ye füzelerle saldırdı. 9 sivilin yaşamını yitirdiği saldırıda 34 kişi yaralandı.

10 Ekim: Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov arabuluculuğunda Ermenistan ve Azerbaycan mevkidaşlarıyla yapılan ve 10 saat süren toplantı sonrası varılan ateşkes yürürlüğe girdi.

Lavrov, “10 Ekim 2020’de (bugün) saat 12.00’den itibaren insani yardım amaçlı olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin, tutsakların ve cenazelerin değişimi için ateşkes ilan edildi” dedi.

8 Ekim: Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın Ermenistan’la barış görüşmelerine askeri çatışmaların akut evresi bittikten sonra döneceğini açıkladı. Rus televizyonuna röportaj veren Aliyev, “Rusya ve Türkiye uzun vadeli barışın temelini atan başlıca devletlerdir” ifadelerini kullandı.

[irp posts=”29342″ name=”Azerbaycan – Ermenistan Çatışmaları: Karabağ İçin Çözüm Girişimleri”]

7 Ekim: Kafkasya bölgesi konusunda araştırmalarda bulunan gazeteci Ceyhun Aşirov’a göre Karabağ ve çevresinde son durum haritası ve Ermeni ordusunun Azerbaycan şehirlerine düzenlediği saldırılar.

Karabağ ve çevresinde son durum haritası – 7 Ekim 2020 – Harita: Ceyhun Asirov

5 Ekim: Cebrail, Fuzuli ve Ağdere etrafında yoğunlaşan çatışmalarda AA’ya göre Cebrail ve Ağdere çevresinde birçok yerleşim yerinde kontrolü sağlayan Azerbaycan ordusu, Kelbecer kuzeyindeki sınır köyü Murovdağ’ı da işgalden kurtardı.

Karabağ son durum haritası – 5 Ekim 2020 – Harita: AA

Azerbaycan kaynakları da AA’ya yakın haritalar ile Karabağ’da son durum haritasını servis etti.

Azerbaycan kaynaklarına göre Dağlık Karabağ çevresinde son durum haritası – 5 Ekim 2020

Ermenistan ordusunun Azerbaycan’a yönelik saldırılarını gösteren haritada, birçok Azerbaycan sivil yerleşim yerinin vurulduğu, Erivan’ın Karabağ’daki savaşı Azerbaycan içlerine taşımaya çalıştığı göze çarpıyor.

Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik füze saldırıları

4 Ekim: Milli Savunma Bakanlığı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’den dakikalar önce “Azerbaycan güvenilir kaynaklarından alınan bilgilere göre; Azerbaycan ordusu Büyük Mercanlı, Maralyan ve Şeybey köylerinden sonra Karabağ bölgesinde kritik öneme sahip Cebrail kentini de işgalden kurtardı.” mesajı ile 23 Ağustos 1993 yılında Ermenistan tarafından işgal edilen Cebrail şehrinin özgürlüğüne kavuştuğunu duyurdu.

Magadiz’in ardından Cebrail şehri de kontrol altına alındı. – Harita: TSKMAP

Clash Report’a göre Karabağ’da son durum haritası şu şekilde:

Çatışmaları Karabağ dışına taşıyan Ermenistan, Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti olan Gence’yi bombaladı.

3 Ekim: Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Terter’de 1, Cebrayil’de 5 ve Füzuli’de 1 köyün daha Ermenistan işgalinden kurtarıldığını açıkladı.

2 Ekim: Çatışmaların yoğunlaştığı bölgelerin gösterildiği harita.

27 Eylül’de başlayan Azerbaycan-Ermenistan çatışmalarının yoğunlaştığı bölgeler. – Harita: TSKMAP

Çatışmaların İlk Haftasında Neler Oldu?

  • Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Türkiye’nin İHA ve askeri uzman göndererek doğrudan çatışmaların tarafı olduğunu iddia etti. Uluslararası toplumun dikkatini çekmek için iftira atıldığını ve bunların kaynağı olmadığını söyleyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, iddiaların asılsız olduğunu, Türkiye’nin çatışmaların tarafı olmadığını belirtti.
  • Türkiye, Pakistan, Afganistan, KKTC ve Bosna Hersek doğrudan Azerbaycan’ı destekledi.
  • Rusya, tansiyonu düşürmek için iki ülke ile de çalışmalarda bulunduklarını açıklarken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin yaptığı açıklamaları ‘tehlikeli ve münasebetsiz’ olarak nitelendirdi.
  • Telefonda görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, taraflara ateşkes ilan etme, tansiyonu düşürme ve azami itidal gösterge çağrısı yaptı.
  • Suriye’de YPG’ye yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türkiye’nin Suriye’den Azerbaycan’a 500 savaşçı daha gönderdiğini ve toplam sayının 850’ye ulaştığını öne sürdü. Türkiye ve Azerbaycan, bu iddiaları reddetti.
  • Ermenistan, Dağlık Karabağ’da ateşkesin yenilenmesi için Rusya, ABD ve Fransa ile çalışmaya hazır olduğunu açıkladı.

Karabağ Haritası ve İşgal Altındaki Bölgeler

1991’de Azerbaycan’ın bağımsızlık ilanından sonra ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ de tek taraflı bağımsızlığını ilan etti.

İşgal edilen Dağlık Karabağ şehirleri: Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin başkenti Hankendi (Merkez), Şuşa, Ağdere, Hocavend ve Hocalı.

  • Hankendi: 28 Aralık 1991
  • Hocalı: 25 Şubat 1992
  • Şuşa: 8 Mayıs 1992
  • Hocavend: 2 Ekim 1992
  • Ağdere: 7 Temmuz 1993

Karabağ’da işgal edilen 7 şehir: Laçin, Ağdam, Fuzuli, Cebrail, Gubadlı, Zengilan ve Kelbecer

  • Laçin: 18 Mayıs 1992
  • Kelbecer: 2 Nisan 1993
  • Ağdam: 23 Temmuz 1993
  • Fuzuli: 23 Ağustos 1993
  • Cebrail: 23 Ağustos 1993
  • Gubadlı: 31 Ağustos 1993
  • Zengilan: 29 Ekim 1993 (son işgal edilen bölge)

Karabağ Hakkında Bilinmesi Gereken Temel Bilgiler:

  • Dağlık Karabağ’daki çatışmaları sonlandırmak adına 1992’de kurulan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından ABD, Rusya ve Fransa eş başkanlığında Minsk Grubu oluşturuldu ancak grup soruna ilişkin çözüme ulaşamadı.
  • 1994’te imzalanan Bişkek Protokolü ile geniş çaplı çatışmalar son bulsa da ateşkes 26 yıl boyunca korunamadı.
  • Azerbaycan’ın topraklarının yaklaşık yüzde 20’si (Dağlık Karabağ ve çevresindeki bazı bölgeler) Ermenistan’ın işgali altında.
Azerbaycan ile Ermenistan arasında 1992-1993’te yaşanan çatışmaların haritası
  • Dağlık Karabağ’da tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’, Ermenistan dahil hiçbir ülke tarafından tanınmadı.
  • Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), işgal altındaki toprakların Azerbaycan’a ait olduğunu, Ermenistan’ın derhal bölgeyi terk etmesi gerektiğini ilan eden dört maddelik kararı yayınlasa da Ermenistan buna uymadı.
  • Azerbaycan, Ermeniler işgal altındaki bölgelerden çekilmeden çözüm sürecine dahil olunmayacağını belirtiyor. Ermenistan ise Dağlık Karabağ’ın bağımsız olması gerektiğini vurguluyor.
  • Sovyet yasalarına göre sınırları içerisindeki cumhuriyetler, Moskova’nın onayı olmadan bölünemez ve parçalanamaz. 1988’de Sovyetler Birliği dağılmadan önce, Azerbaycan’a bağlı özerk bölge statüsünde olan Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığı için çaba gösteren Ermeniler, SSCB’nin ‘Ermenistan ve Azerbaycan sınırları değişemez’ kararlarına karşı çıktı.
  • Ermenistan işgalinin bölgede yarattığı maddi kaybın 320 milyar doları aştığı düşünülüyor.

[irp posts=”29342″ name=”Azerbaycan – Ermenistan Çatışmaları: Karabağ İçin Çözüm Girişimleri”]

Azerbaycan ile Ermenistan Arasındaki Eksklav Topraklar ve Bazı Önemli Bölgeler

Eksklav toprak siyasi açıdan bağlı, coğrafi açıdan bağlı olmayan bölgelere denir. Türkiye’nin Suriye içinde kalan Süleyman Şah türbesi örneğinde olduğu gibi. Stratejik Ortak misafir yazarı Şehmus Kızılkan’ın 2016’da aşağıdaki harita üzerinden anlatımını şu şekilde özetleyebiliriz:

Azerbaycan ile Ermenistan Haritası ve Bazı Bölgeler

1 numaralı alan: Azerbaycanın Kazah Rayonu’na bağlı Yukarı Eskipara (kuzeydeki) ve Berhudarlı(güneydeki) ile Sederek Rayonu’na bağlı (Nahçıvan kuzeyi) Kerki yerleşimleri Ermenistan toprakları içerisinde yer alan Azerbaycan’a bağlı eksklav topraklardır.

2 numaralı alan: Artsvaşen, Azerbaycan toprakları içerisinde yer alan bir köydür. Azerbaycan tarafından adı Başkend olarak değiştirilen köy Azerbaycan idaresindedir.

3 ve 4 numaralı alanlar: Laçin koridoru, Ermenistan ile sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin bağlantısını sağlayan küçük bir hat. Megri koridoru ise Nahçıvan ile Azerbaycan’ı fiziki olarak birleştiriyor ancak Ermenistan tarafından kontrol ediliyor. Koridor değişim planlarında Laçin’e karşılık Megri Koridoru gündeme gelse de Laçin zaten Ermenistan kontrolünde olduğu için Erivan bunu reddetmişti.

Laçin ve Megri Koridorlarının Haritası

5 numaralı alan: Nahçıvan ile Azerbaycan’ı ayıran ‘Tarihi Zengezur’ bölgesi, tıpkı Karabağ gibi tartışmalı bir bölgeydi. Daha sonra Nahçıvan Azerbaycan’ın, Zengezur ile Ermenistan kontrolü altında girdi. Bölgenin güneyindeki Megri ve diğer yerleşim bölgeleri SSCB tarafından Ermenistan’ın kontrolüne bırakıldı.

[irp posts=”29231″ name=”Azerbaycan – Ermenistan Çatışması: Dağlık Karabağ Sorunu”]

Kaynak: StratejikOrtak.com, AA.com.tr ve BBC Türkçe

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

40 YORUMLAR

  1. Azerbaycan nereyi aldi kardeşim ben bisey anlamadim Sayilan şehirler Karabağ’ı n isgalinden sonra ekstra isgaledilen yerler Karabağ gene duruyor ermenilerde yani sorun devam ediyor neden hepsi alınmadı

  2. Osmanlı Devleti yıkıldığı yıl müttefiki Almanların karşı çıkmasına rağmen 6 kez ordu göndererek Azerbaycan’ı yok olmaktan kurtardı.Azerbaycan da kardeşliğini gösterip bu iyiliğe bizim Kurtuluş Savaşımıza gücünün yettiği kadar destek oldu.Bu önemli konuları ve tarihe mal olmuş asker ve devlet adamlarımızı genç nesillerimize detaylı olarak öğretmeliyiz.Şimdi sıra şairin dediği “bir gün olur bu dağları çaparlar/İstekliler birbirlerini taparlar” sözünün gerçekleşmesinin özlemini (hasretini )yaşayacağız.

  3. Hankendi ve çevresi Ermenistana bırakılmış açık ve net görünüyor.Yani bu tam bir teslim anlaşması değil.İşgal devam edecek anlaşılan.Ve bölgeye Rus’lar yerleşmiş olacaklar.Türkiye’nin bölgede bulunması güzel,ama kanaatim bu çatışmalar ilerleyen yıllardada sürecek gibi görünüyor.Tam bir zafer değil bu,3/2 lik bir zafer Azerbaycan için.

  4. Rusya arka bahçesindeki dövüşen küçük kardeşlerine önce göz yumdu husumetlerini bitirsinler diye. Biri yenilirken dövüşü bitirin dedi. Ve bitti!
    İki tarafı da çok ciddi tehdit etmese böyle şak diye ateşkes olmazdı.
    Zaten anlaşmada Karabağ devletinin adı bile yok . Ermenistan ve Azerbaycan Karabağı yarı yarıya paylaştı. Tek iyi yanı Aliyevin Laçin koridoruna karşı Megri koridorunu istemesi Birde gazak vilayetindeki alan toplu mu boşaltılacak yada sadece enclav topraklar mı iade edilecek o net değil.
    Hocalıda ve geri alınamayan karabağda katledilen masumlarımızın kanı yerde kaldı. Oralardaki toplu mezarlar umarım düşman elinde kalmaz. Anlaşmada adı geçen statüsü belli olmayan alanlarda Azerbaycan kontrolüne verilmeden bizim için bu iş bitmez.

  5. Ne kalmıştı ki tüm topraklarını geri alacaktı Azerbaycan
    Rusya resmen tehtit etmiş Aliyev’i …
    Yoksa bunun başka izahı olamaz.

    Savaşan Azeriler.
    Parası giden Azeriler
    Canı giden Azeriler

    Rusya ohhh 1 mermi atmadan Ermenistan’ı terbiye yaptı ve bölgeye şak diye yerleşti.
    Yazın bir yere Karabağ 5 yıl içinde Ermenistan ile birleşir ya da bağımsızlığını ilan eder.
    Hiç bir şey olmazsa Rusya çöker oraya. (Gayri resmi olarak çöktü zaten)

  6. ahmak herifler. bu ne saçma sapan anlaşma. tarih tekerrürü. rusyayı oraya niye soktunz. hani karabağ arerbaycandı. karabağ oldu rusya. karabağda ermenileri rus korumasına aldınız.ermeniler karabağı boşaltmayacak.sahada bukadar avantajlıyken bu ne şimdi.

  7. Görünen o ki Orta Dağlık Karabağ bölgesi kısmen veya tamamen Ermenistan a kaldı. Bu iç bölgeye yeni bir yol yapma hakkı verildi Ermenistan a. Bunun karşılığında Nahçivan ile Azerbaycan bir yol ile birleştiriliyor. Tam istenilen değil ama dengeli diyelim.

  8. Tarihi fırsat birkere gelir galipken bir orduya durkomutu verilmez sonunakadar ermeniler ezilmeliydi ve ordumuz sonunakadar ilerlemeliydi zaten yenilmiş ve karşımızda duracak birdurumda degiller kaçıyorlar bugalibiyetten maksimum yararlanmaliydık

  9. Dostum üzgünüm ama bu sayede BM safında hak iddiamız oldu. Amacımız olan Dağlık Karabağ’ı ele geçirdik. Ermenistan silahsızlaştırmaz ise Ruslar müdehale etme yetkisine sahip oldu ve bu sayede omuzlarına bir yük ve güç bindi. Azerbaycan Ermenistan’a gücünü kabul ettirdi. Azerbaycan bütün amaçlarına ulaştı bu sayede. Bence gayet de adil bir antlaşma

  10. valla ben anlaşmadan bıse anlamadım madem yenıldı ermenıler bır toprak kaybı yok karabag tamamen boşaltılmıyor sadece sılah zoruyla aldıgımız terden cekılıyorlar (kı oraları kanımızla zaten almısız) buda demek oluyorkı rusya oraya ben yerleşiyorum dedı vede oturdu. sınırımızın içinde çıban misali bir yer bıraktılar zamanı geldiğinde yine kaşıyacaklar. benım fıkrım bu

  11. Çok heyecanlıyım. Gardaşlarım Allah yar ve yardımcınız olsun güç kuvvet versin attığınızı tuttursun sizlere zeval vermesin inşAllah

  12. Türkiyeye teşekkürler. Bize öyle şeyler yaptılar, öyle silahlarla donattılar ki,Ermenistan diyil arkasındakı güçler bile hala tokattan uyuya kalmış.
    Bizim kardeş ülkeler öyle davranış gösterdiler ki dünya söz bulamadı söyleyecek.
    İranda yaşayan Azerbaycanlı kardeşlerimiz canları kanları ile İran yönetimini ermenistana yardım yapmamaya mecbur bıraktı.
    Yaşasın Azerbaycan. Derbentten Zencana kadar.Bir gün gelir söz bizde olur. O zaman biz güneyli kuzeyli Büyük Azerbaycan oluruz.
    Tüm güneyli kardeşlerimize selamlar.
    Türkiyemiz Turanın gölgesi.Yaşa Yaşa Çok yaşa ey Şanlı Azerbaycan.
    Yaşa Türkün kururu. Yaşa ey Büyük Turan.

  13. türk ülkelerin sessizliği utanç vericidir bizdende yüzü kara çıkdılar biz güney azerbaycan olarak baskılara rağmen kuzey azerbaycanı savunmak için hiç olmasa aksiyalar geçirdik. bu gün yok peki ne zaman
    yaşasın türkiye yaşın azerbaycan

    • Biri yazıb ki könül və strateji istər Naxçıvanla karayolu oluşsun Azərbaycan Türkiyəyə birləşsin. Nah! Azərbaycanı yiyemezsiniz! Boğazınızda kalır mənim ölkəm. Osmanlıyı dəfələrcə darmadağın ettiyimiz kimi sizin də müstəmləkə(sömürgə) fikrinizi gözünüzdə qoyarıq! Ağzınıza yiyəlik eləyin!Bizim ölkəmiz azaddır.Heç kimə quyruq deyil!

      • ulan ajanmısın nesin sen. karayolu oluşunca sömürgemiz mi olacaksın haddini bil. bizler hertürlü arkanızdayken neden böyle cümleler kurarsınız. dünya biliyorki cephede yalnız degilsiniz. senin gibi rus artıkları için gelmiyoruz oraya. osmanlıyı darmaduman etmişsiniz siz kimsiniz ulan hadsiz. bayraktarın sihalar olmasa ne yapacaktınız.

      • tam bir iran kafası var bunda bu gardaş felan değil, hoşt ağzına alma osmanlıyı, osmalının perslere yedirdikleri sana çok dokunmuş belli.

      • Bizim amacımız sizi sömürmek değil birader biz isteriz ki selçuklular döneminde göktürkler döneminde ve nice atalarımızın arasında sınırlar olmadığı dönemlerde olduğu gibi bu gün de aramızda sınırlar olmasın yalnız sizler böyle düşünürsəniz dünya döndükçe ayrı gayrı güçsüz kalacağız. Birlik olalım karşımızda kimse duramasın derken karabağda suriyede olanlardan bahsediyorduk sizler böyle düşünməyin düşünməyin ki bölünməyelim

        • Arkadaşlar buna niyə fikir veriryorsunuz.Yazdiklarindan bəlli ki bu şahıs Ermeni’dir.Buraya arayı karıştırmak için gelmiş.Amaci Azərbaycanla Türkiyə arasında nifak salmaqdir,karistirmakdir.Uyanik olalım.Bu Ermeniler her yerde bizim isimlerimiz ile girib ara karıştırıyorlar.Amma unutmasınlar.Bizi geçkin ayıramaz.,,♥️????♥️

      • ama ne yazıkki rusyaya kuyruk oldunuz. sizin için harcadığımız maddi kaynaklarımızı hesaplayamayız bile. size gönül desteğimiz ise cabası. karabağı geri almak şöyle dursun şimdi rusya koynunuza kadar girdi. artık ermenistanla savaşma şansınızda kamadı. tek bir kurşun bile attırmayacak size rusya. herşey havada kaldı. hevesimiz rusyanın yine ermenistandan yana davranmasıyla kursağımında kaldı. sende rus dostlarınla kına yakarsın şimdi.

  14. Yayınladığınız harita Azeri kaynaklarındaki haritalarla tam örtüşmüyor. Hergün Azeri makamlarınca kurtarıldığı açıklanan ve görüntülü teyidi alınan yerleşim yerlerini kapsayacak bir harita çalışması daha sağlıklı bir sonuç verebilir. Öteyandan, çatışmaların cereyan ettiği yerlerde arazi alım-kayıp bilgileri kısa vadeli olup, teyidi gelmedikçe haritaya yansıması bazen propaganda faktörü içerebilir. Bu durumda eldeki bilgilerin üçüncü kaynaklarından gelen bilgilerle karşılaştırılması yararlı olabilir. Stratejik açıdan bakıldığında Azerbaycan’ın operasyonlarına hiç aman vermeden devam etmesi ve sahada elde edeceği kazancı geri dönülemeyecek bir seviyeye getirmesi gerekiyor. Mesleğim icabı iki yıl katıldığım Minsk Grubunun sözde çözüm çalışmalarına ancak sahadaki gerçekler etki edebilir. Minsk Grubu eşbaşkanlarının üçü de Ermeni tarafında olup, bugüne kadar Azerbaycan’a kayıp toprakların unutulmasını önermekten başka kabul edilebilir öneri getirmemişlerdir. Bu kısır süreç, ancak Azerbaycan’ın bugünlerde sahada göstereceği başarıyla sonlandırılabilir.

  15. 23.10.2020 Cum’a’yı Şerif günü_
    Laçin koridoruna 11 km’cik kalmış çok güzel,orayıda aldıkmı hankendi avuçlarımızın içinde demektir.Hem kuzeyden,hemde güneyden kıskaç (hilal) taktiğimiz süper ilerliyoruz.Allah’ım nazar değdirmesin inşaallah.Laçin yolu bize geçince Ermenistanla,Karabağdaki Ermenilerin bağlantısı kopacak inşaallah.İşte o satten sonrada Ermenilerde müthiş büyük bir panik oluşacaktır.Rusya zaten ortada yok karışmıyor.Paşinyan sıçanı bu sefer hapı dibine kadar yuttu demektir.Ha gayret aslanlarımız,gayret bizden,takdir ve zafer Yüce Allah’dandır.Gazamız mübarek olsun.Bu Mübarek Cuma günü ve Mübarek Rebi’ül Evvel ay’ının(12.gecesi Mevlüd Kandilimiz şimdiden mübarek olsun)hatrına Allahım bu İslam Ordularımıza ,düşmanlarımıza karşı zafer nasip et amin.

  16. Bu siteye hergün grip yeni harita var mı diye bakıyorum. İşte o güzel haritalardan bir tanesi daha. harika Azerbaycan kardeşimiz ilerlemeye devam ediyor. Allah Yâr ve Yardımcıları olsun. Nahçivan ile aralarında inşaallah ermenistan toprağı kalmasın doğrudan bir köprü oluştursunlar artık orayıda alarak…

  17. Haber basliklarinda karabağda işgal edilen şeklinde kelimeler kullanılmış lütfen bu hataları düzeltin Azerbaycan kendine ait toprakları işgalden kurtarıyor işgalden kurtarılan şeklinde düzeltin yanlış algı yaratmayın

  18. Yok mu yeni harita sayın editörüm. Şöyle Gardaşlarımızın ilerleyişini gösterin. bu akit yaptılardı ateşkes 12 saatlik ama ermeni soysuzları uymamıştı Azerbaycan ilerleyişini ondan bu yana devam etmedi mi hiç?

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz