Finlandiya, Türkiye’nin güvenlik kaygılarının giderilmesi için çalıştıklarını ve yakın iş birliği içinde olduklarını belirterek, Türkiye’den, NATO üyeliği sürecini “hızlandırma” çağrısında bulunuyor.
Finlandiya ve İsveç‘in NATO’ya katılım süreci devam ederken, söz konusu iki ülkenin ittifaka üyeliğine yönelik henüz Macaristan ve Türkiye‘den onay gelmedi. Üç ülke arasında terörle mücadele alanında iş birliği ve NATO’ya üyelik süreci kapsamında çeşitli düzeylerde görüşmelerin gerçekleştirildiği biliniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin onaylanmasına yönelik Madrid’de varılan üçlü mutabakat muhtırasına değinerek “Ülkemize verilen sözler tutulana kadar, bu konudaki ilkeli ve kararlı tutumumuzu koruyacağız” açıklamasında bulunmuştu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, İsveç ve Finlandiya’dan teröristlerin iadesi ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirterek, “İsveç ve Finlandiya’nın NATO mutabakatı kapsamında FETÖ ve PKK üyelerini Türkiye’ye iade etmelerini bekliyoruz. 5-6 Ekim tarihleri arasında İsveç Adalet Bakanlığı’ndan bir heyet ülkemize gelecek” demişti.
Finlandiya’daki en büyük muhalefet partisi olan Ulusal Koalisyon Partisi’nin Dış ve Güvenlik Politikası Danışmanı Henri Vanhanen, Türkiye ile Finlandiya arasında devam eden görüşmelere dair Stratejik Ortak‘tan Caner Çiftçi‘ye açıklamalarda bulundu.
‘TÜRKİYE İÇİN GÜVENİLİR BİR MÜTTEFİK OLACAĞIZ’
Henri Vanhanen, şu anda Türkiye ile Finlandiya arasındaki “en acil meselelerin, terörle mücadelede iş birliği ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanması” olduğunu söyledi.
Vanhanen, Türkiye ile Finlandiya arasında sık sık görüşmelerin olduğunu belirterek, “Türkiye’nin en kısa zamanda üyeliğimizi onaylayacağını umuyoruz. Bu, Türkiye’nin de çıkarına olacaktır, çünkü Finlandiya, NATO’nun tüm güvenlik tehditlerini ciddiye almaktadır ve Türkiye için de güvenilir bir müttefik olacağız, bu garanti” dedi.
Vanhanen, Türkiye ile bundan sonraki adımlarda “ortak nokta bulmaya odaklanacaklarını” ve yakın gelecekte “ortak bir çözüm bulunacağına inandığını” ifade etti.
‘İSTİHBARAT SERVİSLERİMİZ YPG/PKK’NIN FAALİYETLERİNİ İZLİYOR’
Henri Vanhanen, Finlandiya ve Türkiye’nin “iyi ve pragmatik ilişkilere sahip olduğunu” belirterek, Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde ülkesinin, Türkiye’yi “desteklediğini” ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mevkidaşı Sauli Niinistö‘nün “doğrudan ve yakın temaslarda bulunduklarını” söyledi.
Finlandiya’nın, Suriye ve Irak‘ta “terör örgütü YPG/PKK ve uzantılarına destek sağlamadığını, aksine istihbarat servislerinin YPG/PKK’nın faaliyetlerini ve potansiyel tehdit girişimlerini yakından takip ettiğini” dile getiren Vanhanen, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Mesajımız net: Finlandiya terörle mücadeleyi ciddiye alıyor ve Türkiye’de terörün onlarca yıldır bir sorun olduğunu çok iyi anlıyoruz. Bu Finlandiya’da da bir sorun haline geldi ve kanunlarımıza uygun olarak terörün her türlüsünü kınıyoruz. Günün sonunda önemli olan bu.”
Vanhanen, ülkesinin, “terörle mücadele kanunlarını daha da sıkılaştırmanın yollarını aradığını” ve bu sürecin “Türkiye’nin kaygılarını da içereceğini” söyledi.
‘RUSYA’DAN BİR SALDIRIYI PEK OLASI GÖRMÜYORUZ’
Madrid zirvesinde Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasında güvenlik iş birliğini sağlayan ortak bir kalıcı mekanizma kurulduğunu hatırlatan Vanhanen, “Artık Türkiye’nin ve tüm ortak kaygıların dikkate alınması için farklı düzeylerde çok şey yaşandığı söylenebilir” diye konuştu.
Vahhanen, Rusya’nın, Finlandiya’ya yönelik olası bir saldırı veya işgal girişimini “pek olası görmediklerini ve yine de her türlü senaryoya hazırlandıklarını” getirdi.
Vanhanen ayrıca, “Rusya ile bir çatışma olsaydı, bu Rusya ve NATO arasındaki daha geniş bir açmazda bir 3. Dünya Savaşı senaryosu olurdu. Ancak kimsenin, Rusya’nın bile bu tür bir tırmanışı istediğini düşünmüyorum. NATO ve AB’nin Rusya’ya savaş yolunun sadece büyük kayıplara yol açacağını belirtmesi önemlidir. Bu yüzden Ukrayna’yı mümkün olan her şekilde desteklemeliyiz” dedi.
Röportaj: Caner Çiftçi (@trcanerciftci)
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.