TUSAŞ Genel Müdürü KOTİL’den Açıklamalar!

343

TUSAŞ Genel Müdürü Prof.Dr Temel Kotil bu sabah TGRT Haber konuğu oldu ve güncel projeler kapsamında açıklamalarda bulundu.

Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ATAK-II, Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET, Genel Maksat Helikopteri T-625 GÖKBEY ve ANKA-III MİUS projelerine değinen Kotil, bu projeler hakkında bilgiler verdi.

2029’dan itibaren ayda iki adet KAAN üretmeye başlayacağız.

Milli Muharip Uçak KAAN taksi testinde. 17 Mart 2023

İlk taksi testini 17 Mart 2023 tarihinde yapan Milli Muharip Uçak projesinin ismi 1 Mayıs tarihinde düzenlenen ”İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı” kapsamında ”KAAN” olarak açıklanmıştı. 2028’ten itibaren envantere alınacak olan KAAN’ın 2030’dan sonra ise Türk motoru ile envantere girmeye devam etmesi planlanıyor. Proje hakkında yeni bir demeç veren Kotil, 2029 yılından itibaren ayda iki adet KAAN’ın üretilmeye başlanacağını paylaştı.

Bu Türde Bir Uçak 100 Milyon Dolara Satılıyor

Açıklamalarına devam eden Kotil, F-22’nin ABD politikaları dolayısıyla ABD haricinde kullanıcısının olmadığını ve dolayısıyla temin edilemediğinin altını çizerek 5.nesil bir uçağın 100 milyon dolar seviyesinde satıldığını söyledi.

 

HÜRJET Sorunlu mu Uçtu?

HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı’nın ilk uçuşu. 25 Nisan 2023

Türkiye’nin yerli imkanlar dahilinde geliştirdiği ilk Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı olan HÜRJET, ilk uçuşunu 25 Nisan 2023 tarihinde yapmıştı. Uçuş boyunca iniş takımları açık olan HÜRJET, kalkış esnasında motor tarafından küçük bir duman çıkarmıştı. Gerçekleşen bu olaylar sonrasında akıllarda proje içerisinde herhangi bir sorun olacağı oluşmuştu. Bu olaya da değinen Sayın Kotil:

“HÜRJET gibi ilk uçuşunu gerçekleştiren bütün uçakların iniş takımları açık olur ve kalkış yaparken de motordan çıkan duman motordaki yapılan yağlamadan dolayı çıktı ancak bu da normaldir, korkulacak bir durum yoktur” dedi.

ATAK-II İhraç mı Ediliyor?

ATAK-II Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri

TUSAŞ tesislerinde İlk defa 23 Nisan’da motorlarını çalıştıran ve 28 Nisan 2023 tarihinde de rotorlarını gökyüzü ile buluşturan ATAK-II Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Ukrayna menşeili Motor kullanacak ve motorlar Türkiye’de üretilecek. Projeye değinen Kotil, Ağır Sınıf Taarruz Helikopterini üretebilen yalnızca 3 ülke olduğunu ve bunların ABD, Rusya ve Türkiye olduğunu söyledi. İhracat ile alakalı bir soru sorulduğunda ise Sayın Kotil, ATAK-II’nin ihracatı için bağlantıların kurulmaya başlandığını bildirdi.

Hava Kuvvetlerimizin Bütün İhtiyacını Karşılayabilecek Kapasitedeyiz

Projelerin tamamına değinen TUSAŞ Genel Müdürü Prof.Dr Temel Kotil, güncel olarak üretim ve AR-GE kapasitesi ile birlikte TUSAŞ’ın Hava Kuvvetlerimizin bütün ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu ve bunun 50 yıl süren bir çalışmanın eseri olduğunu söyledi.

 

Kaynak: Mavi Savunma

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz