Kissinger’ın ‘Gizli Konulu’ Çin Ziyaretinin Anlamı

192

Bir sivilin Çin Sarayı’nda ne işi var?

İkinci Dünya Savaşı’ndan (Çin’deki Mao dönemi) 1971’e kadar olan süreçte Çin ile ilişki kurmayan ABD’nin, Çin ile diplomatik ilişkilere başlamasının öncüsü, gizli görüşmelerle bu altyapıyı hazırlayan kişi; ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger.

52 yıl önce ilk kez geldiği Çin devlet konut evine, bu kez 100 yaşında bir sivil olarak gitti. 5 yıldır Çin ile ABD arasında savaş çıkmaması için görüşmelerin yapılması gerektiğini söyleyen Kissinger, Biden yönetimini de kızdırdı. Biden, kendi gönderdiği temsilcilerin eli boş dönmesine rağmen sivil Kissinger’ın üst düzey karşılanmasına kızdı. Çin’in başkenti Pekin’i ziyaret eden Kissinger, Çin lideri Xi Jinping, Çinli üst düzey diplomat Wang Yi ve Savunma Bakanı Li Shangfu ile bir araya geldi.

Keawe Wong’a göre kapılı kapılar arkasında konuşulan şey “iki ülke arasındaki savaş”. “Diplomasinin babası” Kissinger, şu anda ABD ile Çin arasında askeri iletişim hatlarının bile kapalı olmasını büyük tehlike olarak görüyor. Wong, savaşın başlangıcını düşme eğilimindeki Amerikan tahvilleri olarak nitelendirirken, dünya için en büyük tehdidin Çin değil, 31.4 trilyon dolarlık ABD borcu olduğunu söylüyor. ABD tahvil fiyatları (yorumda anlattım) kaçınılmaz olarak düşecek ve birçok ülkenin ekonomisini bitirecek. “ABD ekonomisi sona yaklaşıyor. Tek çıkış savaştır. Kissinger, savaş olasılığını tartışmak için Pekin’e gitti.” diyen Wong, 2008’deki krizde ABD’ye muhtaç olan Çin’in artık ABD’ye yardım etme niyetinde olmadığını ileri sürüyor. Çünkü Çin yıllardır hazırlanıyor. Altın stokluyor, yerel paralarla ticareti geliştiriyor. Ayrıca 2013’te 1,3 trilyon dolarla rekor düzeyde ABD hazine tahviline sahip olan Çin, satışlarını son 2 yılda hızlandırarak 850 milyar dolara kadar geriletti. Bu, son 13 yılın en düşük seviyesi.

Birçok kişi Kissinger’ın savaşı engellemek ya da muhtemel savaşta ABD zararını en aza indirmek için diplomasi trafiğini sürdürdüğünü söylüyor. Çin’in avını izleyen bir aslan gibi tetikte olduğunu ima eden Wong, kendi deyimleri ile olayı özetliyor: “Ne zaman bir tehlike varsa pusuda bekle, fırsatı kaçırma”.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz