Hindistan Başbakanı Modi Neden Çocuklara Dokunamıyor?

170

Medyaya yansıyan bu görüntülerin arkası araştırıldığında, bu çocukların Hindistan’daki kast sisteminde bile yer almayan, Necip Fazıl’ın Sakarya Türküsü’nde atıfta bulunduğu Paryalar; yani “dokunulmazlar” olduğu iddia ediliyor. Bu insanlar insanlık dışı sayılan, ülkedeki en pis işleri yapan topluluğu temsil ediyor. Yani tuvalet temizlenecekse, bu iş Paryalarındır. Köy ve yerleşim yerlerinde oturmaları yasak olan, belirli bir işi olmayan, Manu Yasalarına göre hukuk dışında ‘hayvandan değersiz’ olarak görülen bu insanların sayısı 200 milyon…

Nasıl oluyor da dünyanın en büyük 5. ekonomisi olan bir ülke, çağ dışı bir sistemde insanlık dışı kurallar bütününe sahip olabiliyor? Aslında iki bin yıllık geçmişe sahip olan Hindistan’daki kast sistemi, 1975 yılında resmen kaldırılmıştı. Ancak Hindistan çok büyük yüz ölçümüne ve çok büyük bir nüfusa sahip. DEİK verilerine göre nüfusun yüzde 60’ı köylerde yani kırsalda yaşıyor. Kırsalda devleti görmek zordur. Hele ki kırsalda devletin temsilcileri olan memur ve güvenlik görevlileri de kast sisteminde üst seviyelerdeyse.

Kask sistemi piramidinde en üst tabakayı din adamları (Brahmanlar), ikinci tabakayı yöneticiler (Ksatriyalar), üçüncü tabakayı tüccar ve çiftçiler (Vayşiya) ve son tabakayı da işçiler, hizmetliler yani “köleler” (Sudralar) oluşturuyor. Buradaki köle Sudralar bile kast sistemi dışında kalan, insandan sayılmayan Paryalara göre sistemde oldukları içi şükrediyorlar.

Sistemin devamını çarkın en üstünde yer alan zenginler sağlıyor. Hemen örnek vereyim. Başbakan Modi’nin partisi BJP, seçimleri nasıl kazandı biliyor musunuz?

2017’de de siyasetçilerin oy kazanmak için dini ya da sosyal sınıfı kullanmalarını resmen kaldırılmasına rağmen Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin liderliğini yaptığı Hindistan Halk Partisi (BJP), kendisinden önce iktidarda olan Kongre Partisi’nin alt kastlara yeni haklar tanıması nedeniyle üst kastların desteğini kaybetmesi üzerine seçimleri kazanmıştı. Ülke siyasetinde politikacılar genel ifadeyle “alt kastların oyları, üst kastların onayı” ile seçim yarışına giriyor. Çarkı çeviren köleler, yöneten zenginler.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz