Filistin ile İsrail Savaşı Başladı: “Yakın Tarihin En Büyük Saldırısı”

3967

Hamas’ın sabah saatlerinde başlattığı, adını “Aksa Tufanı” olarak duyurduğu operasyon, son dönemin en etkili saldırılarından biri olarak tarihe geçti. Gece İsrail’e yönelik başlayan roket saldırıları, sabah saatlerinde Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlayan sızma ile devam etti. Öyle 10-15 militanla değil, büyük silahlı gruplarla gerçekleşen sızmada, dünyanın en gelişmiş tankı olarak gösterilen İsrail’e ait Merkava4 tankları imha edildi.

Çok kısa sürede İsrail’in içlerine kadar ilerleyen Filistinli gruplar, birçok İsrailli askeri öldürüp rehin aldı. Görüntülerde İsrailli sivilleri de öldüren Filistinli grupların sivil ve asker esirleri Gazze’ye kaçırdığı görüldü. Gazze bölgesinden sorumlu olduğu iddia edilen bir İsrailli general öldürülürken, bir general de esir alınan askerler arasında. “Neden Filistinliler İsraillileri esir alıyor?” sorusuna kısa bir cevap vereyim. Çünkü her esir, Filistin için İsrail karşısında bir koz olacak. Esirleri Gazze’nin farklı noktalarındaki askeri birliklere götürerek İsrail’in hava saldırılarında, İsrail’i kendi silahıyla vuracak.

Onlarca üst düzey İsrailli asker ve sivili rehin alan Filistinli gruplar, ilk kez bu denli başarıya ulaştı. İsrail şok içerisinde ve karşı saldırısı çok gecikti. İsrail hükümet yetkilileri, İsrail istihbaratının Hamas’ın bu büyük çaptaki ve iyi koordine edilmiş saldırılarını göremediği için soruşturma başlattığını söyledi. Yani İsrail de şok içerisinde. İsrail, topyekün savaş ilan etti. Siyasi çalkantılı İsrail gündemi, tek yürek halinde kenetlenmiş durumda. Çünkü saldırı İsrail’de Şabat ve Simha Tora bayramları sırasında gerçekleşti.

Şimdi şöyle bir gerçek var. Sivil katliamı, dini günlerde saldırı ve ibadet yerlerinin bombalanması kültürü, İsrail ile birlikte bölgeye gelmiş bir acımasızlık. Bu konuda Filistinli gruplarla İsrail ordusu arasında fark görmek doğru olmaz. Ama İsrail gibi saldırmak da artık Filistin’i eski Filistin yapmaz. Uluslararası toplum açısından da gerçekçi olmak lazım. Tek dileğim, “itidal çağrısında” bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’e karşı tekrar sert açıklama salvosuna girmemesi.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz