Dünyanın en fazla cinayet oranına sahip ülkesi El Salvador, 2019’da Nayib Bukele’nin Cumhurbaşkanı olmasından sonra büyük değişimler yaşadı. Ülkeyi huzur şehirleriyle donatacağını vadeden Bukele, Terörizmi Hapsetme Merkezi (Cecot) adında, insan hakları savunucularını ve çete üyelerini perişan eden hapishaneyi kurdu. Görüntüleri hepimiz gördük. Beyaz ve tek tip kıyafetlerdeki çete üyeleri ilk olarak 2022’de buraya nakledildi. Kısaca hapishaneden bahsedip sonuca geleyim.
Mahkumlar dört katlı ranzalarda kalıyor ve herhangi bir alet ölümcül bir sil*ha dönüştürülebileceğinden pirinç, fasulye, haşlanmış yumurta ya da makarnadan oluşan yemeği elleriyle yemek zorundalar. Çok sıcak bir ülke olmasına rağmen sıcaklara karşı pencere de yok havalandırma da.
Yedi futbol stadyumuna denk gelen devasa kompleks; 19 kule tarafından korunan dış cephe, iki elektrikli çit ve güçlendirilmiş iki betonarme duvarla çevrili. Güvenlik had safhada. Gardiyanların hepsinin yüzleri kapalı. Burada kalan mahkumların kim olduğu uluslararası örgütlerden de saklanıyor. Görüş günü yok.
Anketlere göre halkın yüzde 92’si Cumhurbaşkanı Nayib Bukele’nin kararını destekliyor. Zaten bu ayki seçimlerde Bukele, oyların yüzde 80’inden fazlasını alarak yeniden zafer ilan etti.
İstatistiklere göre son 30 yılın en düşük cinayet sayıları görülmüş ve cinayetler 20 kat azalmış. Genel olarak El Salvador’da cinayet oranları yüzde 70 azaldı. İki seneden daha kısa bir sürede, 100 bin kişi başına 2,4’lük bir cinayet oranına ulaşıldı. Arkadaşlar bu rakam Kanada hariç Amerika kıtasındaki en düşük oran, şaka değil. Bir zamanlar dünyada en fazla cinayetin işlendiği ülke, yakın bir zamanda Avrupa seviyelerine gelecek. BBC ise hâlâ “insan haklarının kara deliği” diyor.
Bu konuda da gerçekçi olalım. Bu hapishaneye sadece vahşi katliam yapan çete üyeleri atılıyor. Adam 4 askerin kafasını kesip nehre atmış. Bu adam hapishaneye girip paşalar gibi mi yaşasın? Hastalık ne kadar büyükse, tedavi de o kadar ciddi olmalı. Kanser hastasına soğuk algınlığı ilacı verip gönderemezsin.
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.