Mısır-Türkiye İlişkileri: ‘Kaybolan Yıllar’

164

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyimizi, cumhurbaşkanları seviyesine taşıdık. Değerli kardeşimi, konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara’ya beklediğimi söyledim” dedi. Sisi ise bu davete yanıt olarak Nisan ayında Türkiye’ye gideceğini belirtti…

“Katil” ve “diktatör” Sisi’nin “kardeş” olması, Türk diplomasisi açısından hem sevindirici hem de güvensizlik göstergesi. 2013’ten bu yana “katil” Sisi ile ilişki kurmayı reddeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022’de Doha’daki Dünya Kupası’nda el sıkışmasıyla yeni bir sayfa açmıştı.

Sayfa açılmadan önce Körfez ve Akdeniz’den adeta soyutlanan Türkiye, şu anki MİT Başkanı, dönemin CB Sözcüsü İbrahim Kalın’ın “değerli yalnızlığı” ile karşı karşıyaydı.

Türkiye ve Mısır, 10 yıl sonra ilk kez Temmuz 2023’te karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldıklarını duyurdular. İki ülkenin iyi ilişkiler kurmasının, iki ülke için de katkısı paha biçilmez.

Şu anda Mısır-Türkiye ticaret hacmi 10 milyar dolarındayken, İsrail-Türkiye ticaret hacmi 9 milyar dolara yakın. Mısır’ın nüfusu 110 milyon, İsrail’in ise 10 milyona yakın. Bu büyük kayıp. Küresel ticari nakliyatın yaklaşık yüzde 12’sinin geçtiği Süveyş Kanalı’na sahip olan Mısır; hem bölgenin hem de İslam aleminin en büyük ve en güçlü ülkelerinden biri. Ama 10 yıldır siyasi ilişki yoktu. Anlam veremiyorum gerçekten…

Mısır’ın için de Türkiye önemli bir ülke. Çünkü Mısır’ın komşusu Libya’da Türk ordusu var. Mısır’ın diğer komşusu Filistin’de yaşanan katliam ve olası riskler konusunda diplomasi masasının bir yanında Türkiye var. Akdeniz’de deniz alanlarında komşu. Akdeniz’in en stratejik noktasındaki Kıbrıs’ta 50 binden fazla Türk askeri var.

Mısır’ın sorun yaşadığı Etiyopya ile Türkiye, önemli ekonomik ve siyasi ilişkilere sahip. Yani Mısır bizim için önemli ama Kahire için Ankara da çok önemli.

Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır lideri Sisi, “Şimdi bana kaybolan yıllarımı verdiler” diyerek, ikili ilişkileri ve Libya’dan Akdeniz’e kadar olan sorunları ele almalı, Akdeniz’de Yunanistan’ın maksimalist politikalarına karşı adım atmalı. Kaybolan yılları geri getirmek zor olacak.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz