İngiltere, Türkiye’ye Neden Yatırım Yapıyor?

209

Son zamanlarda en çok merak edilen konu bu. İlk olarak İzmir-Ankara arasındaki hızlı tren projesini, ardından da Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattındaki yüksek hızlı tren ve paralelindeki yollar için İngiltere’nin kredi vereceği bildirildi. Mersin Gaziantep arasındaki 6 saatlik yolu 2 saate indiren proje, Türkiye’nin en büyük ikinci konteyner limanı olan Mersin’i iç şehirlere bağlayacak. Bu da Akdeniz’den gelen gemilerin iç pazara dağıtımını kolaylaştıracak. Projenin maliyeti 781 milyon euro.

İngiltere, son 2-3 yılda (Türkiye’ye yönelik) kendi tarihinin en büyük yatırımını da yaptı. 2 milyar euro’dan fazla katkı ile İngiltere hükümetinin bugüne kadar sağladığı en büyük tutarlı sürdürülebilir altyapı kredisi, İzmir-Ankara arasındaki yüksek hızlı tren ve paralelindeki yollar için sağlanacak.

Dünyadaki ilk raylı sistemi yapan İngiltere, 1856’da Anadolu’daki ilk raylı sistem olan İzmir-Aydın demiryolunu hayata geçirmişti. İngiltere, Türkiye’ye yaptığı yatırımları “babasının hayrına” yapmıyor tabi ki. Nasıl ki Türkiye Somali’ye, Irak’a ya da Etiyopya’ya yatırım yapıyor ve karşılığında Türk şirketlerini ülkeye sokuyor, İngilizler de aynı. İngiliz büyükelçinin söylemi de tam olarak öyle; “Destek, İngiltere ihracatçılarının projenin tedarikçisi olmaları şartıyla verildi.”

İngiltere, güvenlik konusunda ABD ile aynı düşünüp Atlantik’i temsil etse de bildiğiniz gibi hem güvenlik politikası hem de ticaret anlayışı Avrupa Birliği’nden çok farklı. Türkiye’ye değer veriyor ve Türkiye’nin jeopolitik konumu ile birlikte NATO içerisindeki potansiyelinin farkında.

İngiltere, 2020’de Türkiye ile imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması’nı, güçlü ikili ticari ilişkiler için yeterli olmadığını düşündüğü için yeni ve daha kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması ile ileriye taşımak için görüşmelere başladı. Beşinci nesil savaş uçakları konusunda İngiltere’den destek alan Türkiye, 23 milyar dolara ulaşan ticaret hacmini artırma peşinde.

Görünen o ki; İngiltere için Türkiye Ortadoğu’ya açılan güvenli bir liman. İki ülke bürokratlarının açıklamalarındaki satır aralarına göre de ilişkiler güçlü bir şekilde gelişecek.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz