Nijer neden önemli?
2020 yılından sonra Mali, Çad, Gine ve Burkina Faso’da yaşanan darbeler, Avrupa için Sahel’de tek güvenilir kale bıraktı: Nijer
Afrika’nın uranyum zengini ülkesi Nijer’de de demokratik yönetime darbe yapılmasıyla Fransa ve AB, bölgede öksüz kaldı. Nijer’deki yeni yönetimin, Fransız ve Avrupalı güçleri ülkeden çıkararak, Fransız büyükelçisini sınır dışı etmesi, üzerine bir de Batı yanlısı Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’ndan ayrılması, “son vuruş” oldu denebilir. Fransa özelinde Avrupa’ya çekilen kılıçlar, hamisi ABD’nin akıbetini sorgulatıyordu ki o da Nijer’deki cuntadan nasibini aldı.
Mart ayı içerisinde Nijer, ABD’li askerî ve sivil personelin Nijer’de görev yapmasına ilişkin askerî işbirliği anlaşmasını tek taraflı feshetti. 10 yıldır ABD ile süren iş birliği bir anda sona erdi. Peki ABD için Nijer neden önemliydi?
Nijer, ABD’nin Cibuti’den sonra Afrika’daki en büyük ikinci üssüne ev sahipliği yapan, Amerikan ordusunun Sahel bölgesindeki ana istihbarat merkeziydi. ABD’nin en büyük ve en pahalı İHA üssü olarak kabul edilen üssün inşaatı ve yönetimi ABD’nin olsa da mülkiyet Nijer hükümetinindi. ABD’nin damarına basan Nijer’in lideri General Abdurrahman (Ömer) Tchiani, ülkede Batı’ya dair tüm izleri siliyor.
Nijer ile birlikte darbenin olduğu Mali ve Burkina Faso, “Sahel Devletleri İttifakı”nı kurdu. Kendilerine karşı müdahale olursa ortak cevap verilecek. Rusya’nın desteğiyle tabi. “Rusya ne alaka?” demeyin çünkü Reuters’a göre ay başında bir ABD’li yetkili, Nijer’deki Amerikan üssüne Rus askerlerinin geldiğini, farklı bir bölmede konuşlandığını söyledi. Yıllardır “Rus ayısının Fransız horozunu Afrika’dan kovduğunu” söylüyoruz ve Türkiye’nin de faaliyetlerini yazıyorum. Mali, Burkina Faso ve Nijer ittifakının yakın dönemde Bayraktar TB2 SİHA’larını da satın aldığını gözden kaçırmamak lazım.
Acaba Afrika’daki gelişmeler sömürgelerini kaybeden Fransa’nın başarısızlığı mı yoksa kendisini Avrupa’ya karşı alternatif olarak sunan Rusya’nın başarısı mı? Bu da başka bir yazının konusu olsun.
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.