Taliban ile Barış Görüşmelerinde Pakistan ve ABD

1168
Yazarlık Başvurusu

Taliban ile Barış Görüşmelerinde Pakistan’ın Rolü ve ABD ile İlişkileri

Pazartesi günü “Dörtlü İşbirliği Grubu” adı altında ABD, Çin, Pakistan ve Afganistan görüşmelerde bulundu. Umman’da yapılan görüşmelerin ana konusu politik müzakereler yolu ile Afganistan’da barış sağlamak ve masaya Taliban’ı da bir aktör olarak eklemekti. Bu çabalar önceden de verilmiş fakat eski Taliban Lideri Molla Aktar Mansur’un ABD tarafından yapılan drone saldırısı sonucu öldürülmesi ile Taliban çekilmişti. Görüşmelerde her zaman olduğu gibi Taliban’ı masaya getirmede ana rolü alan Pakistan yine Taliban’ın üst düzey kişileriyle görüşmeler yapmaya devam ediyor.

Fakat Pakistan’ın bu görüşmelerde Afganistan üzerinden kendi ülkesine tehdit olarak gördüğü ve sadece bunla kalmayarak kendi ikili ilişkilerinde de bir hayli sorunlar yaşadığı Hindistan’ı vurguladı. Her zaman vurguladığı ve büyük bir endişe olarak gördüğü hatta ABD ile görüşmelerinde görüşmelerinde “kırmızı çizgi” olarak belirterek, Hindistan’ın Afganistan’da politik rolünün bulunmaması gerektiği, aksi takdirde hiçbir işbirliğine yardım eli uzatmayacağını belirtti. Bundan öncesinde Pakistan Dışişleri Bakanı Khawaja Asif “Hindistan’ın hiçbir askeri ve stratejik rolünü Afganistan’da görmüyoruz.” açıklamasında bulunmuştu.

Pakistan Dışişleri Bakanı Khawaja Asif

ABD ise Pakistan’ı bu yönden rahatlatmaya çalışıyor. Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın bu ayın sonlarında Pakistan’a ziyareti olacağı belirtiliyor. Gerçekleşecek bu ziyaret medyada “Tillerson’ın ziyareti önemli olacak çünkü Pakistan’ın yeni Afganistan stratejisine yönelik endişelerini azaltmaya istekli olduğu yönünde mesaj taşıyor.” diyerek yorumlandı. Bunların yanında ABD’nin çok yakın müttefiki olan Hindistan’ın bu tür gelişmelerde endişelerinin arttığını da söylemek yanlış olmaz.

Öte yandan Donald Trump’ın Güney Asya stratejisini açıklarken Pakistan’a yönelttiği suçlayıcı sözleri ile gergin şekilde devam eden ABD- Pakistan ilişkileri son dönemde iyileşmeye başladı. Aralarındaki diplomatik trafik son dönemlerde artmış en son gelişme olarak ise Taliban tarafından 5 yıldır esir tutulan Amerikalı Caitlan Coleman, Kanadalı eşi Joshua Boyle ve 3 çocuğu ABD- Pakistan ortaklığı sonucunda yapılan operasyon sonucu kurtarıldı.

Amerikalı Caitlan Coleman ve ailesi

Donald Trump esirlerin serbest bırakılması hakkındaki basın açıklamasında “Biz bu tarz işbirliği ve takım çalışmasında geri kalan esirlerin de serbest bırakılmasında yardım sağlanmasını ve önümüzdeki terörle mücadele operasyonlarında görmeyi umut ediyoruz.” diyerek kafalarda oluşan bu işbirliğinin kısa vadeli mi yoksa uzun vadeli mi olacağına dair sorulara yanıt olarak, geleceğe dönük açıklama üzerinden uzun vadeli bir işbirliği imkanının oluşabildiği bir ortamın sağlanmış olduğu görülüyor.

Melisa Çebi

KAYNAKÇA:

https://timesofislamabad.com/pakistan-draws-the-red-lines-with-us/2017/10/16/
https://timesofislamabad.com/india-perturbed-at-revival-of-pakistan-led-qcg-peace-process-in-afghanistan-feels-left-out/2017/10/14/
https://timesofislamabad.com/us-assures-pakistan-to-remove-concerns-over-trumps-south-asia-policy/2017/10/13/
http://www.hindustantimes.com/world-news/could-have-swapped-kulbhushan-jadhav-for-peshawar-attack-terrorist-pakistan-minister/story-635yllazMZQM43PYf4vKgP.html
https://www.longwarjournal.org/archives/2017/10/pakistan-announces-release-of-couple-held-captive-by-taliban-since-2012.php

Taliban’ın Kontrol Alanları ve ‘Kırsal Stratejisi’

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz