Rangers Birlikleri Sokakta: Pakistan’da Gösteriler Neden Başladı?

1408

8 Kasım’da göstericiler tarafından metro ve karayolları kapatıldığı ve oturma eyleminin düzenlendiği protestolar, 25 Kasım’da polisin müdahalesi ile dağıtılmak istendi. Biri polis 6 kişinin öldüğü ve 250’den fazla kişinin yaralandığı çatışmalar 2 aydır devam ediyor.

Pakistan’daki gösteriler neden başladı?

Her şey Temsilciler Meclisi’nin milletvekili aday beyan metnindeki “Yemin ederim ki Hz. Muhammed son peygamberdir” ibaresini “İnanıyorum ki Hz. Muhammed son peygamberdir” olarak yapılan değişliği kabul etmesiyle başladı. Ülkede radikal görüşleriyle bilinen “Emrindeyiz Ya Rasulullah Hareketi ve Pakistan Sünni Hareketi” gösteri düzenleyeceğini ilan etti. 8 Kasım’da başlayan gösteriler büyüdü, başkent İslamabad’a giden kara yollarında oturma eylemi düzenlendi.

Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Qamar Javed Bajwa

25 Kasım’da hükümetin göstericilere verdiği süre bitti. Emniyet ekipleri gösterileri dağıtmakta güçlük çekince İçişleri Bakanlığı orduyu göreve çağırdı. Pakistan Ordusu ise protesto eden gruplara karşı şartlı destek vereceğini açıkladı. ‘Şartlı desteğin’ ne olacağı merak konusu olurken, ordu göstericilere karşı güç kullanılmaması konusunda hükümet ile anlaştı. Başbakan Şahid Hakan Abbasi ve Kara Kuvvetleri Komutanı Kamar Cavid Bajva, yaptıkları görüşmede, protestoları sonlandırmak için müzakere yolunun denenmesi konusunda anlaştı. Buna göre, göstericileri dağıtmak için güvenlik güçlerince kuvvet kullanılmayacak.

Ordu ‘hareketsiz’ kalmayı sürdürdü

Ordu gösterilere yönelik bir yetkili atamayınca, İçişleri Bakanlığı görevi Hindistan ve Pakistan sınırını korumak olan paramiliter Ranger birliklerini bu konuda görevlendirdi. Bu haber ajanslara düşmüştü ki ardından göstericilerin en önemli isteklerinden biri gerçekleşti. Adalet Bakanı Zahid Hamid’in istifa ettiği bildirildi.

Kadıyaniler tartışması ve karşılıklı iddialar çok çarpıcı

Yasa değişikliğinin, ülkede peygamberliğin Hz. Muhammed ile sonlanmadığına inanan Kadıyaniler (Ahmediler) adlı grubun seçimlere katılabilmesi amacıyla yapıldığı iddia edildi. Hükümet kanadı ise yasa değişikliğinin Kadıyanilerin önünü açmak için yapılmadığını, sorunun bir ifade hatasından kaynaklandığını bildiriyor.

Kaynak: StratejikOrtak.com

Pakistan: Navaz Şerif ve Sonrası

Bilinmeyen İstihbarat Gücü “Pakistan İstihbaratı”

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz