Doğu Türkistan’daki Zulüm ve Batının İlgisi (!)

1353

Asimilasyonlar, yıkılan camiler-mezarlıklar ve şehit edilen insanlar…. Hepsi de iki buçuk milyon insanın yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde gerçekleşiyor. Öncelikle yapılan zulümden kısaca  bahsedelim. Türk medyası tarafından adeta görmezden gelinen Doğu Türkistan, neyse ki birçok sivil toplum kuruluşu tarafından, takip altında tutuluyor ve çeşitli protestolar ile seslerini duyurmaya çalışmaktalar.

Çin, Naziler gibi Uygur Türkleri’ni toplama kamplarında  tutarak sindirmeye çalışmakta. Sindirilmeyenler ise şehit ediliyor. Uygur Türkleri’nin maruz kaldığı zulüm son bir kaç yılda yapılıyor gibi görünsede, aslında oradaki insanların uzun süredir baskı altında kaldıkları bir gerçek.

Şimdi asıl konu yıllarca süren bu zulüm ne oldu da son zamanlarda yabancı medya tarafından ilgi ile takip edilmeye başlandı. Konu ile alakalı yapılan haberlere bakacak olursak:

Yabancı Medya’da Doğu Türkistan

Stratfor, BBC, CFR, EuroNews, gibi haber siteleri özellikle bahar aylarından itibaren Doğu Türkistan’a özel bir ilgi ile yaklaşıyorlar. Haberlerin içeriği tabi ki Çin’in Uygur Türkleri’ne uyguladığı baskıcı yönetim anlayışı. Şöyle ki, yıkılan camileri ispatlayan uydu görüntüsü karşılaştırmaları bile mevcut.

Peki bir düşünelim, daha önce bahsedildiği üzere, zulüm yıllardır sürüyor ve batı medyası son aylarda ilgi göstermeye (!) başlıyor. Dünya üzerinde Arakan’dan Irak Türkmenleri’ne kadar birçok insan zulüm altında ve batı medyasında herhangi bir haber gündemi şimdiye kadar oluşmadı. Ne oldu peki?

Bir şeyler için bahane lazım ve Çin’in baskıcı yönetimi söz konusu olduğunda birçok bahane elbetteki kolayca bulunabilir. Yani amaç Uygur Türkleri’ni savunmak değil. Onları çok sevdikleri için üzülüyorlar, hiç değil. Uzun lafın kısası Çin’e karşı koz lazım.

ISTANBUL, TURKEY – MARCH 15: Women members of East Turkestan Organizations Association march from Beyoglu Tunel Square to Galatasaray Square during a protest in Istanbul, Turkey on March 15, 2018. (Photo by Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency/Getty Images)

Ne için koz lazım diye sorulacaksa Çin’in askeri-ekonomik durumu kendisi başlı başına bir cevap. Çin-Pakistan Ekonomi Koridoru, Afrika açılımı gibi birçok konu bazı ülkelerin işine gelmeyebilir. Özellikle Çin’in Sincan bölgesinden başlayıp Pakistan’dan Hint Okyanusu’na bağlanan ekonomi koridoruna yönelik bir koz da olabilir. Bunu ilerleyen zaman dilimlerinde göreceğiz.

Çin'in Doğu Türkistan Zulmü

Sonuç olarak, Uygur Türkleri kendi başlarına bırakılmış bir vaziyette ve ne ABD, ne Avrupa, ne de Çin onları umursuyor. Batı için bir koz lazım ve şimdilik altyapısı hazırlanıyor diyebiliriz.

Not: Doğu Türkistan ile alakalı batı medyası tarafından yapılan haberler elbette ki mevcut, ancak gündemin oluştuğu başka bir zaman görünmüyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. Sistematik olarak asimile edilen Uygur türkleri gerçekte sözde komünizm diye adlandıran çinde soykırım politikası izlemektedir baktığımızda uzaktan yakından ne komünizmi nede sosyalizmi teşkil etmektedir komunizm kurulmadan daha önceki iç savaşta milliyetçiler ve komünistlerin mücadelesi vardı benim zannım ca mao öldükten sonra komünist partiyi milliyetçiler ele geçirip ülkeyi kapitalizme sürüklemişlerdir buda FAŞİZMi getirmiştir ABD ve diğer ülkelerin amacı ÇİN ekonomik gücünden korkmasından dolayı Uygur türklerini nasıl ayaklandırıp ekonomisini sekteye uğratma gayretindedir ancak bunu tam dile getiremiyorlar çünkü devletleri kontrol eden SERMAYE ucuz insan gücünün cazibesine dayanamayıp devletlerine bu olaylar hakkında bence baskı kurmaktadırlar sizce sizin de çinde şirketiniz olsa Doğu Türkistan daki zulmü dile getirebilirmiydiniz? Bence bu mesele şirketime zarar verir diyip desteklediğim hükümete doğal olarak baskı yapardım ÇİN in bu politikası doğal olarak komünistliğini yok ediyor SERMAYEYE nasılda muhtaç olduğunu gösteriyor ve zekice hareket ediyor.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz