Uzay Yolculuğunda Bir İlk: ‘Astronot Taksiciliği’ Başlıyor

571
Yazarlık Başvurusu

27 Mayıs 2020 tarihinde, ilk kez özel bir şirket uzaya insan gönderecekti. Planlanan uçuş, uçuşa 16 dakika kala kötü hava şartlarından dolayı 30 Mayıs 2020 tarihine ertelendi.

Bugüne kadar üç ülkeye ait sekiz araç insanları uzaya taşıdı. Amerika Birleşik Devletleri’nin; Mercury, Gemini, Apollo ve Space Shuttle araçları. Rusya’nın; Vostok, Voskhod ve Soyuz araçları. Çin’in Shenzou uzay aracı. Listeye şimdi de Dragon kapsülü ekleniyor. SpaceX uzaya insan gönderen ilk özel şirket olma unvanını kazanıyor. Kendi deyimlerine göre astronot taksiciliği başlıyor. Dragon kapsülüne de bu lakap takılmış.

Dragon

 

Aynı zamanda bu fırlatmayı diğerlerinden ayıran yedi farklı tasarım özelliği bulunmakta.

  1. Ulaşım: Geleneksel olarak astronotları fırlatma rampasına götürecek olan astronot transefer van aracının yerine bu sefer ‘Tesla Model X’ aracı kullanılacak. Astronotlar uzay seyehati öncesi dünyada ki son yolculuklarını 14 km sürecek olan yolda Model X aracında gerçekleştirecek.
  2. Logo: Falcon 9 roketinin üzerinde elbette SpaceX logosu var. Fakat onlara bu uçuşu finanse eden NASA olduğu için onların da logosunun bulunması gerekiyor. Yaklaşık son 50 yıldır kullanmış oldukları ve köfte adı verilen logo yerine, 70’li yıllarda kullandıkları ve solucan adı verdilen logo kullanılacak.
  3. Kıyafet: Amaçları astronotları daha da havalı göstermek olan SpaceX bu uçuş için onlara yeni bir kıyafet tasarımı yaptırdı. Bunun için Hollywood’da Batman, Wonder Women, Wolverine, Black Panther gibi filmlerin kostüm tasarımcısıyla çalışmışlar.
  4. Yol: Astronotların üzerinde yürüdüğü bir çeşit kırmızı halı olan mürettebat erişim kolunun tasarımı da değişti. Bu yapı normalde inşaatlerde kullanılan iskeleye benzer ama bu uçuşta böyle bir yolun tasarımı da değiştirilmiş.
  5. Kapsül: En önemli değişikliklerden biri Dragon kapsülünün tasarımı. Adeta Tesla araçlarının iç tasarım estetiğinin ipuçlarını barındırıyor 4 metre çapında ve 8 metre yüksekliğindeki bu araç 7 kişilik kapasiteye sahip. İlk uçuşunda sadece 2 kişiyi götürecek ama sonraki görevlerde bu sayının artması bekleniyor.
  6. Kontrol: Hemen her şey otonom olarak gerçekleşecek. Astronotlar gerekirse müdahale edecek. Diğer kargo görevlerinde gönderilen kapsüller Uluslararası Uzay İstayonu’ndaki robotik kol yardımıyla kenetleniyordu. İlk kez olarak Dragon uzay aracı, kenetleme işlemini kendisi yapacak. Bir aksilik olursa içindeki astronotlar manuel olarak kenetlemeyi gerçekleştirecek.
  7. Fırlatma: Geri sayımın ardından Falcon 9 roketleri ateşlenecek. Kalkıştan 2,5 dakika sonra ilk aşama tamamlanarak booster ayrılacak ve dünyaya geri dönecek. 6 dakika sonra ikinci aşama tamamlanacak ve mürettebatı taşıyan Dragon kapsülü uzayda tek başına ilerlemeye başlıyacak. Bir dizi hassas manevralarla 19 saatlik uçuşunun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenecek.

Belirlenen yeni tarihi olan 30 Mayıs 2020’de TSİ 22.22’de gerçekleştirilecek olan fırlatmayla uzaya giden iki astronottan biri uzaya Amerika’dan fırlatılan son kişi. 2011 yılındaki son uzay mekiği görevinden bu yana Amerikalı astronotları Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatın Rus Soyuz aracı uzaya taşıyordu, kişi başı 80 milyon dolarlık bir bilet fiyatı karşılığında. 9 yıl sonra ilk kez ABD astronotlarını kendi topraklarından fırlatacak ama bunu yine kendisi değil ihale ettiği özel bir şirkete yaptırmış olacak. İşte tüm bu özellikleri nedeniyle bu fırlatma insanlığın uzay macerasında yeni bir döneme geçildiğini gösteriyor. Bugüne kadar devletlerin tekelinde olan uzayın artık özel girişimcilere de açıldığı bir yeni dönem olacak bu.

Muhammet Taha Çalmabay

Stratejik Ortak Misafir Yazar

KAYNAK

barisozcan.com/27-mayis-icin-geri-sayim-basladi-tarihte-ilk-kez-ozel-bir-sirket-uzaya-insan-gonderecek/

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-47495336

https://tr.wikipedia.org/wiki/Dragon_(uzay_arac%C4%B1)

https://www.ntv.com.tr/teknoloji/dunyanin-en-guclu-ticari-roketi-falcon-heavy-ucuncu-kez-firlatildi,J4WGsUCfkkOPfWt0yauf_A

https://tr.wikipedia.org/wiki/Falcon_9

https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/nasa-icinde-astronot-bulunan-mekik-firlatacak-41498517

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz