Stratejik ‘Türk Üçgeni’: Katar, Somali ve Sudan

5090

Türkiye, savunma sanayisindeki yatırımları ve yerlilik yüzdeliğini arttırma çalışmaları sonucu bölge ülkelerine savunma ihracatını arttırmaya devam ediyor. Geçen yıl savunma sanayisindeki ihracat yüzde 3,72 artmış ve böylece sektör 1,74 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmıştı. Bu rakam ile Türk savunma sanayi, en yüksek dış satım rakamını yakalamıştı.

Savunma sanayideki gelişime paralel olarak Türk ordusu yurt dışında askeri üs kurma çalışmalarıyla hem bölge ülkelerinin istikrarını hem de dış politikada sağlam adımların temellerini atıyor. Bu kapsamda daha önce Deniz Kuvvetleri ile korsanlara karşı güvenlik devriyesi attığı Somali‘de üs kuran Türk Silahlı Kuvvetleri, ardından Körfez ülkelerinin tüm tepkilerine rağmen Katar‘da “TSK Kara Unsur Komutanlığı”nı faaliyete geçirdi. Somali ordusunun yenilenmesi ve subay yetiştirilmesi konusunda eğitimlerde bulunan Türk ordusu, Katar’da da benzer faaliyetler yürüterek iki ayrı stratejik noktada kendini göstermiş oldu. Basra ile Aden Körfezi arasında hayali bir hat oluşturan Türkiye, bir stratejik hamle daha gerçekleştirerek geçtiğimiz yıl Sudan’daki Sevakin Adası’nın tesisi için taşın altına elini koydu ve aradan bir yıl geçti.

Katar, Somali ve Sudan Üçgeni

Geçtiğimiz hafta Milli Savunma Bakanı Akar ve Genelkurmay Başkanı Güler beraberindeki heyet ile birlikte Sudan’daki Sevakin Adası’nı ziyaret etti. Bugün de Deniz Kuvvetleri’nin Sevakin Adası‘na yönelik deniz üssü kurmak için çalışmalara başladığı iddia edildi. Üs kurulursa Kızıldeniz’de Mekke ile Medine karşısında, petrol ticaretinin kalbi sayılan noktada yer alacak ve Katar-Somali-Sudan ‘Türk üçgeni’ oluşacak.

Sudan

Afrikan’nın Hac kapısı olarak bilinen Kızıldeniz’e kıyısı olan Sevakin Adası, yüzyıllardır hem Müslümanlar için hem de bölge ticareti için önemli. Sudan yönetimi, adayı imarı için Türkiye’ye tahsis etti. Türkiye’nin Sudan’da herhangi bir askeri birliği yok ancak uzmanlar Türkiye’nin ileride bu limanın güvenliği ve Hartum yönetiminin kararı ile bölgeye yeni bir askeri üs kurabileceğini söylüyor. Adanın Türkiye’ye verilmesi Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin tepkisini çekmişti.

Milli Savunma Bakanı Hulus Akar ve beraberindeki heyet Sudan’da Türkiye’ye tahsis edilen Sevakin Adası’nı ziyaret etti.

Somali

Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük askeri üssü Somali’de yer alıyor. Başkent Mogadişu’daki üste 200 Türk askeri konuşlanmış durumda. 400 dönümlük arazi üzerine kurulu olan üste 3 askeri okul bulunuyor. Ağustos 2018’de 37’si kara, 5’i deniz, 5’i de hava kuvvetlerinden 47 Somalili astsubay, Türk askerlerinin eğitimleri sonunda mezun olmuştu.

Yılda 1500 Somali askerine eğitim verileceği belirtilen ‘Afrika Boynuzu’ndaki üs; ABD, Çin, Fransa, Japonya ve İtalya’nın askeri üslerinin bulunduğu Cibuti’ye komşu. (Üssün fotoğraflarını buradan inceleyebilirsiniz.)

Milli Savunma Bakanı Hulus Akar ve beraberindeki heyet Somali’deki Türk askeri üssünü ziyaret etti.

Katar

Son yıllarda Türkiye’nin Körfez’deki en önemli müttefiki haline gelen Katar’da da Türkiye’nin askeri üssü bulunuyor. Denizden ve havadan lojistik desteğe müsait olan 3 bin kişi kapasiteli El Rayyan Üssü’nde 300’e yakın Türk askeri konuşlandı. Her geçen gün asker sayısının arttığı üsse, obüs ve zırhlı araç sevkiyatının yapıldığı da biliniyor. Türkiye’nin Doha Büyükelçisi Fikret Özer, Türkiye’nin Katar’da kara gücüne ek olarak deniz ve hava gücü mevzilendireceğini açıklamıştı.

Türkiye, ABD ve Birleşik Krallık’ın ardından Katar’da askeri üs kuran üçüncü ülke.

Kaynak: StratejikOrtak.com

Dünyadaki Türk Askeri Üsleri ve Yurt Dışındaki Asker Sayısı

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz