Suriye Son Durum Haritası
[TIMELINE] – [KAPSAMLI ARŞİV]
Suriye’de 8. yılındaki iç savaşta ülke nüfusu %21’den fazla azaldı. 600 bine yakın insan yaşamını yitirdi ve 10 milyondan fazla kişi ülke içinde ve ülke dışına göç etmek zorunda kaldı. Ülkedeki kanlı iç savaş birçok kenti de harap hale getirdi. Bir zamanlar insanların gezip alışveriş yaptığı tarihi çarşılar, tedavi oldukları hastaneler, hatta camiiler ağır silahlarla yerle bir oldu.
Uluslararası ilişkiler çalışan herkesin arşivinde olması gereken, bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı “Suriye Son Durum Harita Arşivi” içinde Suriye savaşında bugüne kadar yaşananları, aylık Suriye son durum haritalarını, saha bilgilerini ve diplomatik gelişmeleri sizler için bir araya getirdik.
13 Kasım 2021
(Aralık 2018)
(Kasım 2018)
(Ekim 2018)
(Eylül 2018)
(Ağustos 2018)
(Temmuz 2018)
Suriye Son Durum Haritası (Haziran 2018)
Suriye ile ilgili Haziran ayındaki önemli başlıklar:
- Dünyanın farklı ülkelerinden gazeteciler Zeytin Dalı Harekatı kapsamında PYD/PKK terör örgütünden arındırılan Afrin’de yaşanan değişimi, Türkiye’nin bölgede yürüttüğü insanı yardım çalışmalarını ve normale dönen günlük hayatı görüntüledi.
- Şu ana kadar ülkeye gelen sığınmacıların yüzde 15’ini geri gönderen Almanya’nın, sığınmacıları göndermek için 14 ülkeyle anlaştığı belirtildi.
- Suriye’de çatışmaların yaşandığı Dera ile ilgili konuşan Ürdün Hükümet Sözcüsü Cumana Guneymat, artık Suriyelilere kapılarını açmayacaklarını söyledi.
- Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de terör örgütü PYD/PKK’dan arındırdığı Racu beldesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün karargah olarak kullandığı ev bulundu.
- Şu anda 200 bin kişinin yaşadığı Afrin’e, Zeytin Dalı Harekatı‘nın sona ermesinin ardından yaklaşık 140 bin sakinin döndüğü açıklandı.
- Suriye’nin güneyindeki Dera iline yönelik şiddetli saldırılarından kaçan sivillerin sayısnın 350 bini geçtiği bildirildi.
- Suriye’de rejime karşı ilk gösterilerin başladığı Dera bölgesinde, muhalif komutanların büyük bir kısmının direnişlerini sonlandırarak rejim saflarına geçtiği bildirildi.
- İsrail Savunma Bakanı, işgal ettikleri Golan’daki tampon bölgede tek bir Suriye askerine bile göz yummayacaklarını, Suriye’deki İran varlığını ise nerede olursa olsun vuracaklarını söyledi.
- İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in dış politika danışmanı Ali Ekber Velayeti, Putin, Erdoğan ve Ruhani’nin bir sonraki Suriye zirvesinin yakında Tahran’da gerçekleşeceğini söyledi.
- Putin ile görüşen İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail’in Beşar Esad’la sorunu olmadığını belirterek “Rejim anlaşmalara uyarsa Suriye’ye saldırmayacağız” dedi.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e Esad rejiminin İdlib’e yönelmesi durumunda Astana görüşmelerinin sona ereceğini söylediği bildirildi.
- Menbiç Askeri Konseyi çatışmalardan kaçınma konusunda yapılan anlaşma uyarınca son YPG’li grubun 15 Temmuz itibarıyla Menbiç’ten çekildiğini duyurdu. Türk Dışişleri Bakanlığı ise bu haberi ‘abartılı’ bularak “Süreç devam ediyor” açıklamasında bulundu.
- Suriye’de rejim güçleri ile terör örgütü PKK’nın Suriye uzntısı YPG Suriye’nin en büyük barajı Tabka ve Fırat Nehri üzerindeki Tişrin barajı konusunda anlaştı. YPG işgal ettiği bu iki barajın işletme haklarının rejime devredecek.
Suriye Son Durum Haritası (Mayıs 2018)
Suriye Son Durum Haritası (Nisan 2018)
Suriye Son Durum Haritası (Mart 2018)
Suriye Son Durum Haritası (Şubat 2018)
Suriye Son Durum Haritası (Ocak 2018)
Suriye’de IŞİD’in kontrolünde hiçbir yer leşim yeri kalmazken, rejim güçleri ve Rusya’nın namluları tekrar muhaliflere çevrildi. Gerginliği azaltma bölgelerinin en büyük yüzölçümüne sahip bölgesiolan İdlib’de, rejim güçlerinin Ebu Zuhur’a ilerleyerek muhaliflerin kontrolünde bulunan vilayeti ikiye bölme harekatı gerçekleşti.
Bu ayın sonunda İran, Türkiye ve Rusya’nın liderliğinde toplanan Astana Görüşmeleri’nden önce çatışmaların yaşanması, Suriye’deki çözüm karşıtı grupların işi olduğu iddia edildi. Bu iddianın temellendiren durum ise Rusya’nın açıklamasıydı. Moskova yönetimi, Suriye’deki üslerine yapılan İHA saldırısının arkasında iki ülke olduğunu, bu ülkeler arasında Türkiye’nin olmadığını duyurmuştu.
Suriye Son Durum Haritası (Aralık 2017)
Rakka sınırlarından tamamen IŞİD çıkarıldı. ABD destekli savaş uçaklarının desteğiyle YPG unsuları şehir merkezinde ve kırsalda kontrolü sağladı. Güneydeki petrol şehri Deyri Zor’da ise ABD ve Rusya’nın farklı alanlarda YPG’ye hava desteği sağladığı gözlemlendi. Şu an Deyri Zor kuzey doğusu ve güneyindeki çöl bölgelerinde örgütün kontrol ettiği alanlar mevcut. Fakat bu alanlar içerisindeki yerleşim yeri sayısı çok az.
Muhaliflerin kontrolündeki Dera, Doğu Guta ve İdlib‘te ise yer yer rejim güçlerinin savaş uçaklarıyla saldırı düzenlediği tespit edildi. Kasım ayı son bir yıl içerisinde ülkenin geçirdiği en sakin dönemlerden biri olduğu söylense de bine yakın sivilin saldırı ve çatışmalarda hayatını kaybettiği rapor edildi.
17 Aralık 2017: Suriye’de IŞİD’in kontrolünde hiçbir yerleşim yeri kalmazken, terör örgütü sadece bazı kırsal alanlarda (çöl bölgelerinde) işgali sürdürüyor. Bir diğer terör örgütü YPG ise Fırat Nehri’nin kuzey hattını (Deyri Zor şehir merkezi hariç) kontrol ediyor.
Suriye ile ilgili Aralık ayındaki önemli başlıklar:
- ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın Suriye’de çözüm görüşmelerine katılmasını önemli bulduklarını söyledi.
- Hiçbir Suriyeli mülteciyi ülkesine kabul etmeyen Polonya’da Başbakan Beata Szydlo, “Bu iki yıl benim için olağanüstü bir dönemdi” diyerek istifa etti.
- Süleyman Soylu ile görüşen İran İçişleri Bakanı Fazli, “İran, Türkiye ve diğer bölge devletlerinin de işbirliği ile IŞİD’i yendiğimiz gibi, yeni fitneleri de ortadan kaldıracağız. Biz ve Türkiye güvenlikli ortak sınırlar istiyoruz.” dedi.
- Putin, Ulusal Diyalog Kongresi’ne Suriye muhalefetinden çeşitli grupları da dahil etmeyi planladıklarını belirtti.
- Rusya Savunma Bakanı Şoygu, çekilmenin başladığını ve ilk etapta Suriye’den çekilen ilk askerlerin Rusya’daki üslerine döndüğünü söyledi.
- Fırat Kalkanı bölgesinde TSK ve Türk polisinin verdiği 3 aylık eğitimi başarıyla tamamlayan 120 Suriyeli jandarma ve polisin atamaları gerçekleşti.
- Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye’deki Rus üssünü (Hımeymim) ziyaret ederek Esad ile görüştü. Ardından Mısır’a uçtu ve sonrasında Türkiye’ye gelecek.
- Türkiye’nin en uzun sınırında yaklaşık 5 yıldır inşası süren güvenlik duvarı, Afrin hattındaki bazı bölgelerden kaldırılıyor. Uzmanlar bu işlemin olası operasyon için hazırlık olduğunu belirtiliyor.
- Danimarka, BM kotası nedeniyle 2016-2018 yıllarında kabul etmesi gereken bin 500 sığınmacıyı almamak için kanun çıkarttı.
- Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin 29-30 Ocak’ta Rusya’nın Soçi kentinde yapılacağını duyurdu.
- Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, PYD’nin Soçi’de düzenlenecek Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmasına izin verilmediğini duyurdu.
- Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin 29-30 Ocak’ta Rusya’nın Soçi kentinde yapılacağını duyurdu.
- Rusya, Suriye’deki Tartus ve Hımeymim üslerinde kalıcı olarak faaliyet gösterecek birliklere yönelik çalışmalara başladı. Rejim ile yapılan anlaşma çerçevesinde Rusya 49 yıllığına bu üslerde bulunacak.
- Rusya’nın Suriye’deki 2 yıl 2 ay süren operasyonuna 48 bin askerin katıldığı, resmi olarak da 41 Rus askerinin öldüğü bildirildi.
- ABD’nin SDG(PYD) kontrolüne giren bölgelere diplomatik statü kazandırmaya yönelik çalışmalar yürüttüğü belirtildi. Yani Washington yönetimi, PYD’yi ‘yavru devlet’ olarak tanıyacak.
- İsrail, Rusya’nın koruduğunu söylediği Suriye hava sahasını savaş uçakları ve karadan karaya füzelerle geçerek Şam yakınlarındaki bir bölgeyi vurdu.
- Pentagon ve CIA, Suriye’de “Sınır muhafızları” adı altında özel eğitim verdiği 400 PYD’liyi örgütün özel güçlerine kattı. Teröristler Türkiye sınırına konuşlanacak.
- Fransa Adalet Bakanı Belloubet, PYD kontrolündeki bölgeyi ‘bağımsız devlet’ olarak tanıdıklarını belirterek, Fransız IŞİD’lilerin Kuzey Suriye’de yargılanabileceğini söyledi.
- Türkiye; İdlib’te yaşananlar ile ilgili İran ve Rusya’dan Suriye’deki sorumluluğunu yerine getirmesini talep ederken; Rusya Savunma Bakanlığı da Türkiye’den aynı talepte bulundu. İran Dışişleri Bakanı Zarif ise konuyla ilhili “Rusya ve Türkiye ile işbirliğine bağlı kalacağız” ifadelerini kullandı.
- PYD elebaşlarından Effedili, ABD desteğiyle kontrol ettikleri bölgelerde, “Tehditlere cevap vermek için kendi ordumuzu oluşturuyoruz.” diyerek ordu iddialarını itiraf etti.
Suriye Son Durum Haritası (Kasım 2017)
Kasım ayı itibariyle Suriye’de rejim güçleri 97.869 km2’lik alanda kontrol sağlamaktadır. İkinci olarak ABD desteğiyle ilerleyen YPG güçleri, kontrolü altında bulunan toprakları genişleterek 50.403 km2’lik büyük bir alanda hakimiyet kurdu. IŞİD, Mart ayında 80380 km2’lik alanı kontrol ederken, bu ay itibariyle topraklarının yüzde 85’ini kaybetti.
Rakka
Rakka’nın kontrolünün tamamen ABD destekli YPG’nin kontrolüne geçtiği bölgede, bu toprakların ve petrol kuyularının kontrolü konusunda ABD, Suudi Arabistan ve bazı Batılı ülkelerin görüşmeler yaptığı bildirildi. Şu anda Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısındaki YPG’nin kontrolü altında bulunan bölgede ABD’nin hava saldırıları da yüzde 90 oranında düştüğü gözlemlendi.
İdlib
Türk Silahlı Kuvvetleri, İran-Türkiye-Rusya’nın belirlediği çatışmasızlık bölgelerinden biri olarak kabul edilen İdlib’te gözlem noktaları kurdu. Afrin’in güneyinde İdlib’te kurulan noktalar ile şehirdeki Heyetül Tahrir-i Şam (HTŞ) -Nusret Cephesi- ile diğer muhalif gruplar birbirinden ayrılacak.
Deyri Zor
Savaşın devam ettiği Deyri Zor’un kuzey bölgesindeki petrol kuyularında YPG’nin ilerleyişi sınır hattı yönünde sürerken, rejim güçleri şehri tamamen IŞID’in elinden aldı. Rejim unsurları ayrıca Deyri Zor güneyindeki stratejik Mayadin beldesinde de kontrolü sağladı.
Suriye ile ilgili Kasım ayındaki önemli başlıklar:
- İngiltere Savunma Bakanı Williamson, “Irak ve Suriye’de IŞİD’e katılan İngiliz vatandaşı sayısı en az 800. Bunların ise 130’u öldü” dedi.
- ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın Suriye’de çözüm görüşmelerine katılmasını önemli bulduklarını söyledi.
- YPG kontrolündeki Menbiç Askeri Meclisi’nin kadın militanlar için düzenlediği mezuniyet töreninde halayın başını ABD’li kadın asker çekti.
- ABD’de Yüksek Mahkeme, Suriye, Libya, Somali, İran, Yemen ve Çad vatandaşlarına yönelik ‘Trump’ın seyahat yasağını’ yürürlüğe sokma kararı aldı
- SDG’den kaçan sözcü Silo, “Birçok silah ve mühimmat Türk savaş uçakları hedef almasın diye ABD’lilerin olduğu (üslere) yerlere bırakılıyordu” dedi.
- Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, ‘Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgeleri’ ifadesini kabul etmediklerini söyledi.
- Suriye’de başkent Şam’ın batı kırsalında ÖSO’ya bağlı Cebel Şeyh Kuvvetleri Birliği, rejime ait bir helikopteri düşürdü.
- Pentagon’un Ortadoğu Sözcüsü Pahon, “ABD, Türkiye’yi tehdit edebilecek tüm silahları YPG’den geri alacak. Envarterin listesi Türkiye’de var.” dedi.
- Suriye’de iç savaşın başladığı günden bu yana yapılan zirveleri, alınan kararları ve Suriye son durum haritalarını kronolojik olarak bir araya getirdik.
- ABD, Rakka operasyonu için 6 Haziran’da Suriye’ye konuşlandırdığı 400 kişilik topçu birliğini geri çekeceğini duyurdu.
- Rusya Savunma Komitesi Başkanı Bondarev, ABD’nin Suriye’de kalma ve ülkede hava üstünlüğünü ele geçirme planlarına karşı olduklarını söyledi.
- Pentagon, ABD’nin YPG’nin de içinde olduğu SDG ile işbirliğini sürdüreceğini açıkladı.
- Suriye’de rejime bağlı Ulaştırma Bakanı Hamud, Irak, İran ve Ürdün’den sonra Türkiye’ye uzanan demiryolu hattı da inşa edebileceklerini söyledi.
- PTT, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde Cerablus ve El Bab’ın ardından şimdi de Çobanbey’e (Rai) şube açma kararı aldı.
- Suriye’nin güneyindeki ABD destekli ÖSO grubunun lağvedildiği, böylece Washington yönetiminin ülkede sadece YPG’yi desteklediği bildirildi.
- Birleşmiş Milletler Suriye’nin resmi olarak Paris İklim Anlaşması’nı imzaladığını açıkladı. Böylece dünyada bu anlaşmayı imzalamayan tek ülke ABD kaldı.
- Suriye’nin Halep şehrinde Rus savaş uçaklarının pazar yerine düzenlediği hava saldırısında ölü sayısı 57’ye yükseldi.
- Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu üyesi Eliko, Rusya ve Türkiye’nin İdlib’deki El Nusra’ya karşı operasyon yapması gerektiğini söyledi.
- Rusya, ABD ve Ürdün, Suriye’nin güneyindeki gerilimi azaltma bölgesinde ateşkes sağlanması konusunda anlaşma imzaladı.
- Putin ile Trump görüşmelerinin ardından ortak açıklama yaparak Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda anlaşıldığını açıklandı.
Suriye Son Durum Haritası (Ekim 2017)
Rakka, İdlib, Deyri Zor ve Mayadin bölgelerinde çatışmalar devam ediyor. İdlib’te Türkiye, Rusya ve İran’ın çatışmasızlık bölgeleri planları çerçevesinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanları operasyon için hazırla bekliyor.
Rakka’da ABD desteğiyle ilerleyen YPG unsurları, Suriye’nin petrol cenneti olarak bilinen Deyri Zor bölgesine operasyon başlattı. Bölgedeki petrol sahalarını ele geçiren örgüt, ülkenin en büyük rafinerilerinden bazılarını kontrolü altına aldı. Esad rejimine bağlı güçler ise şehrin güneyindeki kuşatmayı kırdı. Rakka’da da YPG unsurları şehrin yüzde 75’inden fazlasını IŞİD’den ele geçirdi. Merkezde sadece stratejik tepeler IŞİD’in kontrolünde bulunuyor.
Suriye ile ilgili Ekim ayındaki önemli başlıklar:
- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye Kongresi’nin ertelenmediğini, Rusya, İran ve Türkiye’nin konu üzerinde anlaşmaya çalıştığını söyledi.
- Suriye, Paris İklim Anlaşması’nı imzalayacağını ilan etti. Böylece anlaşmayı desteklemeyen BM ülkesi olarak geriye bir tek ABD kaldı.
- Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın, “Rusya (PYD’nin de davet edildiği) Suriye toplantısını erteledi. Değiştirmezlerse daha ileri bir tarihte yapılacak.” dedi.
- Rejim güçlerinin aksine Rusya Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, “Türkiye’nin İdlib’teki duruma istikrar getirmesini umuyoruz” dedi.
- Suriye’de Esad rejimi, PYD’nin ele geçirdiği bölgelerden çıkması karşılığında özerklik vermeyi önerdi, örgüt federasyon istedi. [AA]
- Türk askerinin Zap operasyonu kapsamında bayrak diktiği bölge, savaş haritalarında Türkiye kontrolünde gösteriliyor.
- ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, “Washington, Beşar Esad’ın rolünün olmadığı birleşik bir Suriye istiyor.” dedi.
- Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’de kimyasal silah kullanımını soruşturan BM misyonunun görev süresinin uzatılmasını veto etti.
- İngiltere’de parlamentonun Suriye ve Irak’ta YPG’ye sunduğu yardımlara ilişkin ‘koşulları belirlemek’ için soruşturma yapacağı bildirildi.
- İdlib’te bulunan HTŞ’nin (El Nusra) Afrin’in güneyindeki bölgelerden çekilerek TSK’ya bırakacağı iddia edildi.
- Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde sivil yönetim kurularak Başbakan atandı. Girişimi aşiretler ve HTŞ(El Nusra) de destekliyor.
- Tarihte ilk kez bir Suudi Arabistan Kralı Rusya’yı ziyaret etti ve Suriye’de anlaşma sağlandığıını duyurdu.
- Suriye İnsan Hakları Ağı, Rusya’nın Suriye’de 2. yılını dolduran askeri müdahalesi sonucu en az 5 bin 233 sivilin öldüğünü bildirdi.
Suriye Son Durum Haritası (Eylül 2017)
ABD destekli YPG unsurlarının Rakka‘da ilerleyişi sürerken, Suriye’nin petrol bölgesi olarak bilinen Deyri Zor‘da rejim güçleri 3 yıldır süren IŞİD kuşatmasını kırdı. Bu harekat sonrası kentin kuzeyinde yer alan YPG unsurları Deyri Zor’a 10 bin kişinin yer aldığı geniş çaplı bir operasyon başlattıklarını açıkladı.
Muhaliflerin kontrolündeki İdlip’te ise HTŞ(El Nusra) kontrolündeki bölgelerdeki yönetimleri sivil iradeye devretmeye başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ise aylar sonra ilk kez Fırat Kalkanı Harekatı’nın devam ettiğini ifade eden bir açıklama yayınladı. (bkz. TSK duyurusu)
Suriye ile ilgili Eylül ayındaki önemli başlıklar:
- Tarihte ilk kez bir Suudi Arabistan Kralı Rusya’yı ziyaret etti ve Suriye’de iki ülke arasında (Esad gitmeli önceliği kalkarak) terörle mücadele konusunda anlaşma sağlandı.
- Suriye İnsan Hakları Ağı, Rusya’nın Sriye’de 2. yılını dolduran askeri müdahalesi sonucu en az 5 bin 233 sivilin öldüğünü bildirdi.
- Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, “Suriyeli misafirlerimiz kendileri gitse bile biz onları göndermeyeceğiz, bizim ihtiyacımız var” dedi.
- Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı‘ndaki bölgedeki MEB ve Türk yardım kuruluşlarınca onarılan 450 okulda eğitim 1 Ekim’de başladı.
- 26 ÖSO grubundan oluşan Sultan Murat Tugayı, Nasır ve Milli Ordu grupları birleşme kararı aldı. Genel Başkan Türkmen komutan Fehim İsa oldu.
- Hamaslı üst düzey bir yetkilinin 5 yıl sonra ilk kez Suriye’yi ziyaret ettiği ve Şam yönetimiyle temaslarda bulunduğu bildirildi.
- PYD’li komutanlardan Mazlum Kobane, “ABD’nin Suriye’de kalmasını istiyoruz, SDG’yi (PKK’nın çatı örgütü) beraber kurduk.” dedi.
- Suriye’de ABD desteğiyle ilerleyen YPG, petrol cenneti olarak bilinen Deyri Zor’daki petrol sahalarını ele geçirmeye başladı. Örgütün bölgedeki ilerleyişi sürüyor.
- Rusya Savunma Bakanlığına göre IŞİD, Suriye’de kendi kontrolündeki toprakların 87’den fazlasınıkaybetti.
- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Irak ve Suriye tezkeresi kabul edildi.
- Suriye’de Esad rejimine bağlı güçler, Fırat’ın doğusuna geçti.
- Genelkurmay Başkanı Akar, bir araya geldiği ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’a, Türkiye sınırında terör kuşağına izin verilmeyeceğini söyledi.
- Deyri Zor’daki IŞİD kuşatasını kıran Suriyeli rejim generali, PYD’nin kontrolündeki Kamışlı ve Haseke’de denetimi sağlayacaklarını söyledi.
- Rejim güçlerinin dün Deyri Zor’daki büyük ilerleyişine karşı ABD öncülüğündeki YPG saatler önce şehre operasyon başlattı.
Suriye Son Durum Haritası (Ağustos 2017)
İç savaşta bu ay Rakka, İdlib ve Suriye’nin çöl bölgelerinde savaş yoğun bir şekilde devam etti. İdlib‘te HTŞ çatısı altında savaşan Nusret Cephesi ile ÖSO ile ittifak halinde olan ‘ılımlı muhalif’ Ahrar-uş Şam arasında çatışmalar yaşandı. HTŞ’nin sürpriz saldırılarına çok fazla karşılık veremeyen Ahrar militanları, sınırdaki birçok bölgeyi HTŞ’ye kaptırdı. İdlib-Türkiye sınırının çoğunluğunu kontrol eden HTŞ ile Ahrar bazı şartlar altında anlaşma sağladı. (İdlib’deki HTŞ-Ahrar savaşı)
Rakka‘da ABD öncülüğündeki koalisyonun desteğiyle ilerleyişini sürdüren YPG ile IŞİD arasında şehir savaşı sürüyor. Şehrin batı ve güneyinde ilerleme kaydeden örgüte destek veren savaş uçaklarının, IŞİD’in savunma hattını kırmaya yaklaştığı belirtiliyor. Son haftalarda YPG’nin ilerleyişinde yavaşlama olduğu gözlemlense de; ABD’nin, 900 TIR’dan fazla askeri yardımda bulunduğu örgütü bir ordu haline getirdiği yorumlarında bulunuluyor.
ABD ile Rusya’nın vekalet savaşına en yakın tanık olduğumuz yer olan Suriye’nin güneyinde ateşkes anlaşması yapıldı. İç savaşın güney cephesinde ABD ile Rusya’nın ateşkes anlaşması sonrası rejim güçleriyle ABD destekli muhaliflerin savaşının durduğu gözlemlendi. Suriye’nin bir diğer stratejik ve petrol bölgesi Deyri Zor’da, rejim güçlerinin bölgeye giden çöl bölgesinde IŞİD ile çatışmaları arttırdığı ve karşılık ilerleme sağladığı belirtiliyor.
Suriye ile ilgili Ağustos ayındaki önemli başlıklar:
- Rusya’nın Suriye’deki komutanlarından Aleksey Kim, Halep’in kuzeybatısındaki Afrin’de bir ulusal uzlaşı komitesi kurulduğunu açıkladı.
- IŞİD, Suriye’nin Hama vilayetindeki çatışmalarda iki Rus subayını öldürdüğünü açıkladı.
- 29 Ağustos’taki Türkiye destekli ÖSO güçleri ile YPG arasında Menbiç’ye çıkan çatışmaya, bölgedeYPG karargahında olan ABD askerleri de dahil oldu.
- Fransa Cumhurbaşkanı Macron dış politika önceliklerini açıkladı: “Afrika geleceğin kıtasıdır, Irak ve Suriye’de barış hayati bir önceliktir”
- ABD Özel Kuvvetler’de üst rütbeli eski bir asker olan Taylor, Rakka’da YPG saflarında savaşırken öldürülmesinin ardından toprağa verildi.
- Rusya, Suriye’de 25 bin militanın Heyetül Tahriri Şam (HTŞ) çatısı altında toplandığını açıkladı.
- İsrail Savunma Bakanı Liberman, İran’ın Suriye’de askeri üs inşa etmesine ve Lübnan’da güçlenmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
- Putin’le bir araya gelen İsrail Başbakanı Netanyahu, İran Suriye’den çekilmezse Suriye’ye müdahale etmeye hazır olduklarını söyledi.
- Al Jazeera yıllar sonra ilk kez Esad’ın konuşmasını canlı yayınlarken, 6 yıldan sonra ilk kez Esad’a ‘Devlet Başkanı’ şeklinde hitap etti.
- İngiltere’deki ‘The Henry Jackson Society’ kuruluşu raporunda, “PKK, PYD ve PJAK aynı örgütün parçaları, hepsi de Kandil’e bağlı” dendi.
- IŞİD karşıtı koalisyona bağlı İngiliz General Rupert Jones, “Suriye Ordusu’nun Fırat Nehri’nin doğusuna geçmesine izin vermeyeceğiz.” dedi.
- Suriye’deki ateşkesin garantörü olan İran, Rusya ve Türkiye’nin temsilcileri 8-9 Ağustos’ta Tahran’da bir araya geldi.
- PYD lideri Salih Müslim, “IŞİD sonrası için ABD ile anlaşmamız yok. Trump yönetimi Türkiye ile Rakka operasyonu sonrası anlaşabilir” dedi.
- PYD’nin düzenleyeceği yerel seçimlere ilişkin Şam yönetiminden açıklama: “Ülkenin bölünmesini isteyenler ödeyecekleri bedeli biliyorlar.”
Suriye Son Durum Haritası (Temmuz 2017)
Geçtiğimiz ay, Rusya öncülüğünde hareket eden rejim güçleri ile ABD destekli YPG’nin ilerleyişi savaşın gündemi oldu. Suriye’de Temmuz 2017 tarihli son durum haritasında Haziran haritasına kıyasla büyük değişimlerin yaşandığı göze çarpıyor.
Suriye’nin güneyinde Deyri Zor’a ulaşmak için IŞİD’e karşı operasyon düzenleyen ABD destekli muhalifler, aynı zamanda İran’ın Şam ile olan kara bağlantısını da kesmeyi amaçlıyordu. Fakat rejim güçleri bölgedeki muhalif unsurların Deyri Zor yönündeki ilerleyişini keserek Washington yönetiminin bu yöndeki hayallerine suya düşürdü.
Harita’da kuzeye doğru yöneldiğimizde ise YPG güçlerinin Rakka şehir merkezinde ilerleme kaydettiği ve şehrin güneyindeki Tabka ve çevresinde bazı bölgeleri IŞİD’in elinden aldığı görülüyor. El Bab’ın güneyinde Halep vilayet sınırlarından tamamen IŞİD’i çıkaran rejim güçleri, YPG kontrolündeki bölgeye(Tabka) ulaştı. Rejim unsurlarının Deyri Zor’a ulaşmasını engellemeyi planlayan ABD, Şam rejimine ait bir savaş uçağını düşürdü.
Başkent Şam’ın batısında Golan tepeleri mevkinde rejim güçlerini birçok kez vuran İsrail savaş uçakları, yer yer Hizbullah’ı vurduğunu iddia ederek savaşın ‘dolaylı parçası’ olmayı sürdürüyor.
Suriye ile ilgili Temmuz ayındaki önemli başlıklar:
- ABD’nin Suriye’de YPG unsurlarına toplam 900 TIR’dan fazla askeri yardımda bulunduğu açıklandı.
- Hizbullah ile El Nusra’nın yaptığı anlaşma gereği Suriye’nin Arsel bölgesindeki militanlar ve aileleri otobüsler ile İdlib’e gönderildi.
- Ahrar’uş Şam’ın yeni lideri Ebu’l Bera oldu. El Nusra ile Hizbullah’ın esir takası anlaşmasının 2. aşaması tamamlandı.
- PKK saflarında Suriye’de savaşan İngiliz grup komutanı Joe Robinson, Türkiye’de tatil yaparken yakalandı.
- Koalisyon Sözcüsü, ABD’nin ilk kez Suriye’nin güneyindeki bir muhalif gruba (IŞİD ile savaşmayı reddettiği için) desteği kestiğini açıkladı.
- Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus askerlerinin 50 yıl süreyle Suriye’de kalmasını öngören anlaşmayı onayladı.
- PYD üst düzey yöneticilerinden İlham Amed, “Suriye’de kuracağımız politik yapının meşrulaşması için ABD’nin desteğine ihtiyacımız var” dedi ve ekledi: “Rakka’nın DEAŞ’tan temizlenmesinden sonra ABD’nin Suriye’de kalması gerekiyor.”
- ABD Başkanı Donald Trump, Obama ile ilgili olarak, “O yapması gerekeni yapsaydı, şu anda Suriye’de ne İran ne de Rusya olurdu.” dedi.
- Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi GBY Cevizci, Türkiye’nin İdlib’e askerlerini sokarak El Nusra’ya müdahale edebileceğini iddia etti.
- ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’de muhalif gruplara yapılan ödemelerin, silah ve mühimmat yardımının durdurulduğu haberlerini doğruladı.
- HTŞ’nin (El Nusra), İdlib merkezi(birçok bölge) Ahrar-uş Şam ve ÖSO’dan ele geçirdi.
- Suriye’de muhalifler anlaştı: Türkiye sınırında HTŞ’nin (El Nusra) ele geçirdiği Babil Hava Kapısı, sivil iradenin kontrolüne bırakılacak.
- Koalisyon, ABD’nin Suriye’de YPG’ye destek verdiği nokta ve üsleri detaylı bir şekilde haber yaptığı için Anadolu Ajansı‘na tepki gösterdi.
- BM Suriye Temsilcisi Mistura, yakın bir gelecekte ilk kez Suriyeli muhaliflerin ve rejim heyetinin doğrudan görüşme yapabileceğini söyledi.
- AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Mogherini, AB’nin Suriye’deki askeri eylemlerde yer almamaktan gurur duyduğunu söyledi.
- Cenevre kentinde düzenlenen Suriye konulu görüşmelerin 7. turu gerçekleşti.
- ABD öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçaklarının yanlışlıkla Rakka’da YPG kampını vurduğu ve 50’ye yakın militanın öldüğü bildirildi.
- Türkiye’nin ilk kez Suriye sınırına 5 katlı ve 25 metre yüksekliğinde gözetleme kuleleri inşa edeceği bildirildi.
- Suriye’nin güneybatısında Rusya ile ABD’nin sağladığı ateşkes yürürlüğe girdi. Denetim ABD&Ürdün ile Rus askeri polisi tarafından yapılacak.
- Hamburg’da G20’ye karşı düzenlenen uluslararası yürüyüşe ana konuşmacı olarak beklenilen PYD lideri Salih Müslim’e vize verilmedi.
- Halep’in kuzeyinde (Afrin’in güneyi) PKK’lı bir komutan ve yanındaki iki koruması, ÖSO’nun tuzakladığı mayının patlaması sonucu öldürüldü.
Suriye Son Durum Haritası (Haziran 2017)
Suriye’de Türkiye, İran ve Rusya 4 ayrı bölgede ‘çatışmasızlık bölgeleri’ni kurdu. ABD desteğiyle YPG Rakka Operasyonu’nu başlattı. Ülkenin güneyinde ise rejim güçleriyle ABD destekli muhaliflerin yer yer çatışması sürüyor. Suriye’de güncel son durum savaş haritası şöyle:
Suriye ile ilgili Haziran ayındaki önemli başlıklar:
- Suriye’de El Bab’ın güneyinde Rakka yönünde ilerleyen rejim güçleri, Maskanah’ı IŞİD’den alarak örgütü Halep sınırlarından tamamen çıkardı.
- Fırat Kalkanı Harekatı‘ndaki Feylak’üş Şam ve Ahrar’üş Şarkiyye gibi grupların olduğu 7 muhalif grup birleşerek ‘Zafer Bloğu’nu kurdu.
- PYD yetkililerinden Elham, “Suudi Arabistan Suriye’de istikrarı teşvik eden rollerini oynamalıdır. Suudilerle işbirliğine hazırız.” dedi.
- Suriye’deki Rus birliklerin komutanı Surovikin, “ABD ve YPG, IŞİD liderleriyle anlaştı. Örgüt üyeleri çatışmadan geri çekiliyor.” dedi.
- ABD’nin İncirlik Üssü’ne 350 KM mesafede bulunan, YPG kontrolündeki Kobani’ye kurduğu askeri üs.
- Rus lider Putin, “Ordumuz için Suriye paha biçilemez bir deneyimdi. Ordumuzun savaşa hazırlık durumu yeni bir seviyeye ulaştı” dedi.
- Rusya lider Putin, IŞİD saflarında 30 bini yabancı ülkelerden paralı olarak tutulmuş 80 bin militan olduğunu söyledi.
- Katar eski Dışişleri Bakanı Hamat bin Casim, “Suriye’de sadece biz değil; ABD, Türkiye ve diğer Körfez ülkeleri de hata yaptı.” dedi.
- Türkiye’nin askeri üs kurduğu Aktarin’de iki muhalif örgüt olan Sultan Murat Tümeni ile Hamza Tümeni’nin birbirleriyle çatıştığı bildirildi.
- TSK’nın Suriye’yi vurmasının ardından ABD’li komutanlar ile bölgede görülen YPG komutanı Cemil Mazlum’un Rakka’da öldürüldüğü bildirildi.
- Stratejistler ABD desteğiyle ilerleyen YPG güçlerinin beklenenden daha hızlı sürede daha fazla yol kat ettiğini belirtiyor.
- ABD, askeri üssünün bulunduğu, Rakka’nın güneyindeki Tabka’da rejime ait bir savaş uçağını düşürdü.
- Yerel kaynaklar, ABD, Suudi Arabistan, Ürdün, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri yetkililerinin Haseke’de PYD ile görüştüğünü yazdı.
- Son 15 yılda ilk füze saldırısını gerçekleştiren İran’ın IŞİD’e karşı kullandığı Zülfikar füzesi 700 kilometre menzile sahip.
- Rusya’nın “Koalisyon uçaklarına ‘önleme’ yapılabilir” açıklamasının ardından Avustralya, Suriye’deki hava operasyonlarını askıya aldı.
- Sultan Murad Tugayı’nın El Bab’daki karargahına (IŞİD’in uyuyan hücreleri tarafından) EYP saldırısı gerçekleşti. Grubun 2 komutanı öldü.
- Rejime ait bir savaş uçağını düşüren ABD, iki gün sonra İran’a ait bir insansız hava aracını da düşürdü.
- Suriye Demokratik Konseyi Eşbaşkanı Riad Darar, Rusya’ya rağmen SDG(YPG)’nin yeni hedefin (Rakka sonrası) Deyri Zor olacağını açıkladı.
- Tel Rıfat’ı ÖSO’ya bırakma görüşmeleri olumsuz sonuçlandı. YPG Sözcüsü Mehmud, “TSK ve ÖSO Afrin sınırına yığınak yapıyor.” dedi.
- ABD’den Fikri Işık’a, YPG’ye verilen silahların listesi ile IŞİD sonrası silahların YPG’den geri alınacağını belirten bir mektup gönderildi.
- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Türk ve Rus askerleri muhaliflerin kontrolündeki İdlip’te konuşlanabilir” dedi.
- Japon hükümetinin YPG saflarında savaşan ‘Reşid Japonya’ adlı kişiyi vatandaşlıktan çıkardığı iddia edildi.
- Hatay’da “canlı bomba” eylemi hazırlığındaki 2’si Türk, 3’ü Suriyeli 5 teröristin yakalandığı bildirildi.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin YPG’ye silah desteğiyle ilgili olarak, “Her kurşunun faturasını asıl sahiplerine çıkaracağız.” dedi.
- Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Esad’ın gitmesine gerek yok dese de, Suriye’de kimyasal saldırı olursa Trump ile birlikte vurma kararı aldı.
- Salih Müslim, Afrin’de Rusya ile işbirliği yapmak istediklerini ve Rusya’nın burada asker bulundurması gerektiğini söyledi.
- Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “Türkiye’nin sınır güvenliği için Afrin bölgesinin terör unsurlarından temizlenmesi gerekecek.” dedi.
- YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu SDG’deki ÖSO gruplarından 90 Kürt, YPG’nin Afrin’den çekilmesi talebiyle deklarasyon yayınladı.
- Rusya Savunma Bakanı Şoygu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Şoygu, en son Türkiye’ye geldiğinde TSK El-Bab’a operasyon başlatmıştı.
- BM verilerine göre 2017’de ülkesine dönen Suriyeli sayısı 500 bine yaklaştı.
Suriye Son Durum Haritası (Mayıs 2017)
Suriye ile ilgili Mayıs ayındaki önemli başlıklar:
- Rusya Savunma Bakanlığı verilerine göre Suriye’de toplam 41,500 muhalif savaşçı var.
- ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Astana’da Suriye konulu görüşmelerin doğrudan parçası olmadığını belirtti.
- Rusya, Suriye’de oluşturulacak güvenli bölgelerin ABD uçaklarına kapalı olacağını duyurdu.
- NATO Genel SekreteriStoltenberg, “Suriye’nin kuzeyinde tüm NATO müttefiklerinin(ABD-Türkiye) faaliyetlerini koordine etmesi gerekir.” dedi.
- Suriye-Ürdün sınırında 400’den fazla ABD zırhlı aracı görüldü. Esad, “Ürdün ABD ile Suriye’nin güneyine asker gönderecek” demişti.
- Trump yönetimi, Suriye’deki PKK’nın Suriye kolu YPG’ye ağır silah verilmesini öngören kararı onayladı. ABD, YPG’ye vereceği ağır silah kararı sonrası güvenlik riskleri konusunda Türkiye’ye güvence verdiklerini açıkladı.
- 2013’de Gezi eylemlerinde görülen ve dün Rakka’da öldürülen BÖG lideri Ulaş Bayraktaroğlu sonrası düzenlenen operasyonda 11 kişi yakalandı.
- Görevi devretmeden önce Fransa Cumhurbaşkanı Hollande PYD lideri Salih Müslim ile görüştü, Kuzey Suriye’deki federasyon için destek istedi.
- IŞİD Karşıtı Koalisyon Güçleri Sözcüsü Albay John Dorrian, YPG’ye verilecek silahların geri alınmayacağını söyledi.
- İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Suriye’de Rakka operasyonunun YPG ile yürütülmesinin ‘yanlış olacağını’ ifade etti.
- Hizbullah, ABD’den en fazla askeri yardım alan beşinci ülke olan Lübnan’da, Suriye sınırında bulunan tüm militanlarını çekeceğini duyurdu.
- ABD, YPG ile IŞİD’in anlaşması sonrasında IŞİD’in Tabka’dan çekildiğini ve sonrasında YPG’nin bölgeyi ele geçirdiğini duyuruldu.
- Başbakan Yıldırım, ABD Savunma Bakanı Mattis’in kendisine, “YPG ile işbirliğimiz bir seçim değil, bu bir mecburiyettir” dediğini söyledi.
- 911 KM’lik Suriye sınırına 688 KM uzunluğunda duvar inşa eden Türkiye, İran sınırına da (askeri kuleli) 144 KM’lik duvar örme kararı aldı.
- Askeri kanadı da olan Haseke Ulusal Devrim Güçleri Başkanı Mustafa, “%70’i Arap olan bu şehri yakın zamanda PYD’den temizleyeceğiz” dedi.
- Trump görüşmesinden 4 gün sonra bugün Lavrov, “Rusya, İran ve Türkiye’nin anlaştığı 4 bölgeyi gelecekte tüm Suriye’de uygulayacağız” dedi.
- ABD’nin Esat karşıtı açıklamalarıyla bilinen BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’in ilk yurtdışı gezisini Türkiye ve Ürdün’e yapacağı açıklandı.
- ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jonathan R.Cohen, ülkesinin YPG ile ilişkisinin ‘geçici ve taktiksel’ olduğunu söyledi.
- Ünlü Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, “ABD PYD’yi terk edecek. Türkiye’nin önemi Suriye Kürtlerinin devlet isteğinden ağır basacak.” dedi.
- Suriye’nin Humus şehrinde rejim ile yapılan anlaşma sonrası toplamda 3500’ün üzerinde muhalif, Cerablus ve bazı bölgelere tahliye edildi.
- Üst düzey PYD yöneticisi Hiddo, “Türkiye Afrin’e saldırmak için gönüllü muhaliflerden oluşan 10 bin kişilik profesyonel ordu kuruyor” dedi.
- NATO Trump’ın açıklamalarından sonra 28 üye ülkesiyle birlikte IŞİD karşıtı koalisyona resmen katılma kararı aldı.
- DSG(YPG) Sözcüsü Telal Silo, “Rusya bizimle birlikte Rakka’ya operasyon düzenlemek istiyordu. Biz tercihimizi ABD’den yana kullandık.” dedi.
- Putin, “Türkiye ve İran’ın tutumuyla Suriye’de ateşkesi sağladık” dedi. Ayrıca Rus lider, silahlı muhaliflerinin katkısını da vurguladı.
- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, YPG’nin IŞİD ile Rakka konusunda anlaştığını ve Rakka’dan çıkmaları için IŞİD’e koridor açtığını belirtti.
- Suriye’de El Bab’ın güneyinde Rakka yönünde ilerleyen rejim güçleri, Maskanah’ı IŞİD’den alarak örgütü Halep sınırlarından tamamen çıkardı.
Suriye Son Durum Haritası (Nisan 2017)
Suriye’de tek başına ülkenin 5’te birini kontrol eden PYD/PKK, 38 bin km2’lik toprağı kontrol ediyor. Örgüt Türkiye sınırının yüzde 65’ine hakim. IŞİD ise Suriye’nin yüzde 40’ını yani 75 bin km2’lik alanı kontrol ediyor.
TSK, IŞİD’in tamamen sınırdan uzaklaştırıldığı Fırat Kalkanı Harekatı’nın “bu safhasının” başarıyla tamamlandığını açıkladı.
Suriye ile ilgili Nisan ayındaki önemli başlıklar:
Rakka Operasyonu son durum haritaları için tıklayın.
- Suriye’nin güneyinde ABD ve Ürdün destekli muhalifler, sessizce sınırı IŞİD’den temizliyor, Deyr-Zor’a yaklaşıyor.
- 3-4 Mayıs’ta dördüncüsü düzenlenecek olan Astana Görüşmeleri’ne muhalefet dahil olmak üzere tüm tarafların katılacağı açıklandı.
- ABD, Tel Abyad‘ın ardından şimdi de Nusaybin’in karşısındaki Kamışlı‘ya zırhlı araçlarını konuşlandırdı.
- YPG’nin açıklamasına göre; ABD askerleri sınır hattında Türkiye’nin bombardımanlarından YPG’yi korumak için ‘sınır gücü’ görevi üstlenecek.
- İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul’da kayıt altına alınan ve kayıt için bekleyenler dahil 600 bin civarında Suriyeli olduğunu açıkladı.
- TSK’nın bombaladığı Karakoç’ta ABD’li komutanın yanındaki kişinin kırmızı listeyle aranan PKK’lı ‘Şahin Ferhad Abdi’ olduğu ortaya çıktı.
- YPG, Türk savaş uçaklarının bombardımanının ardından Suriye’nin kuzeyi için ‘uçuşa yasak bölge’ çağrısı yaptı.
- Türk polisinin eğittiği ‘Suriyeli Polis Gücü’, Cerablus ve Azez’in ardından görevlerini icra etmeleri için El Bab’a intikal etti.
- Rusya Genelkurmay Başkanlığı’ndan Orgeneral Sergey Rudskoy, Rusya’nın Suriye hava sahasının tamamını kontrol ettiğini iddia etti.
- PYD lideri Salih Müslim, Türk savaş uçaklarının Suriye’nin kuzeyi ve Sincar’ı vurmasının ardından koalisyondan yardım çağrısında bulundu.
- ABD, Esad rejiminin İdlip’teki kimyasal saldırısıyla ilgili olduğu gerekçesiyle 271 Suriyeliyi yaptırım listesine aldı.
- Fırat Kalkanı Harekatı çerçevesinde kontrol sağlanan Çobanbey (Rai) ve Cerablus gibi bölgelerde 23 Nisan etkinliklerle kutlandı.
- Beşşar Esad, Ürdün’ün ABD planı doğrultusunda Suriye’nin güneyine asker göndermeyi planladığını açıkladı.
- Almanya, Suriye’de İran, Türkiye ve Rusya’nın ABD olmadan işbirliği içerisine girmesinden endişe duyduklarını açıkladı.
- Suriye’de Fua ve Kefreya’dan tahliye edilen sivillerin konvoyuna düzenlenen saldırıda 200’ü aşkın kişi öldü. Saldırıyı hâlâ üstlenen olmadı.
- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Zarif ve Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, Moskova’da üçlü görüşme gerçekleştirdi.
- Rusya BMGK’da Suriye’yi kınayan karar tasarısını veto etti. Ancak bu sefer bir ilk olarak -Trump ile görüşen- Çin oylamada ‘çekimser’ kaldı.
- Suriye’de rejimin 50 yerde kimyasal silah kullandığını belirten ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Suriye’de ‘bütünlük’ istiyoruz” dedi.
- Fransa’nın 17 bin 393 kişiyi terörizm şüphesiyle izlediği, 2 bin 46 Fransız’ın da Suriye ve Irak’ta ‘terörist savaşçı’ olduğu bildirildi.
- Trump, Tillerson’un Putin ziyaretinin ardından, “Suriye’de iç savaşı sona erdirmenin ve mültecilerin evlerine dönmesinin zamanı geldi” dedi.
- Rus lider Putin, Suriye’deki yaklaşık 20 bin yabancı savaşçının 10 bininin BDT ülkelerinden, 9 bininin ise Rusya’dan olduğunu açıkladı.
- ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, “Suriye’de yeni kimyasal saldırıya izin vermeyeceğiz. Esad ailesinin iktidarı sona yaklaşıyor.” dedi.
- Rusya ziyaretini iptal eden İngiliz Dışişleri Bakanı Johnson, “ABD Suriye’de oyunun kurallarını değiştirdi, yeniden rejimi vurabilir” dedi.
- Savaş başlamadan önce Esad rejimi için reform taleplerini reddeden İran’dan, “Suriye’de reformlar yapılması gerekmektedir” açıklaması geldi.
- ABD’nin Akdeniz’deki savaş gemisinden vurduğu rejim üssünde 20 savaş uçağının vurulduğu, üssün kullanılamaz hale geldiği belirtildi.
- Trump’ın Suriye’ye müdahale çıkışına Erdoğan, “Trump’ın ekibi duruma hakim değil ama icraat ortaya konulursa üzerimize düşeni yaparız” dedi.
- Rusya, kimyasal kanıtlar hakkında konuşmadan önce Suriye’deki tüm kimyasal silahların 2014’te ABD yardımıyla ülkeden çıkarıldığını açıkladı.
- PYD, 5 Nisan itibariyle Suriye’de 38 bin km2’lik alanı kontrol ederken, Türkiye sınırının yüzde 65’ine hakim durumda bulunuyor.
- İsrail, ABD’yle birlikte geliştirdiği ve Lübnan-Suriye sınırına konuşlandırdığı, orta menzilli füze savunma sistemi Davut Sapanı’nı tanıttı.
- ÖSO, Suriye’nin güneyindeki yaklaşık 2 bin 500 kilometrekarelik çöl bölgesini IŞİD’in elinden aldı.
Suriye Son Durum Haritası (Mart 2017)
Suriye ile ilgili Mart ayındaki önemli başlıklar:
- ABD’nin İsrail hayranı BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, “Suriye’de Esad’ın görevden ayrılması artık önceliğimiz değil” dedi.
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gatilov, Cenevre’de 4 maddede anlaşıldığını belirterek, “Suriye’de birçok şey Türkiye’ye bağlı” dedi.
- Fırat Kalkanı Harekatı’nın sona erdiği, bundan sonra gerçekleşecek olan operasyonların başka bir isimle yapılacağı açıklandı.
- IŞİD karşıtı Koalisyonun Amerikalı Komutanı Korgeneral Townsend, “Suriye’nin kuzeyinde olanlar güç kullanarak değişmez” dedi.
- Cenevre-5 Suriye görüşmelerinde ilk hafta: İki tarafta görüşmeleri olumlu bulurken; ilk defa seçimlerin ele alındığı ve Esad’sız geçişin konuşulmadığı belirtildi.
- YPG, Tabka askeri üssünü ele geçirirken; ülkenin en önemli elektrik kaynağı olan, Suriye’nin en büyük barajı Tabka’yı kuşatmaya çalışıyor.
- ABD GK Başkanı Dunford, “YPG’nin Moskova’da ofisi var ancak desteklediğimiz gruplar sahada doğrudan Rus ordusundan destek alamaz.” dedi.
- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Kürtlerin(PYD) Cenevre’ye katılması için Türkiye’yle diyaloğu sürdürüyoruz.” dedi.
- İsrail’in Suriye’deki hava saldırısında üst düzey yetkiliyi öldürdüğü için, İsrail’in Moskova Büyükelçisi Rus Dışişleri’ne çağrıldı.
- ABD’nin Suriye’de “El Kaideci” deyip namaz sırasında vurduğu grubun radikalizme karşı çıkan Tebliğ Cemaati’nden oluştuğu ortaya çıktı.
- Netanyahu-Putin görüşmesinin ardından, 2011’den beri Suriye’yi vuran İsrail’e ilk kez rejim güçleri, füze savunma sistemiyle cevap verdi.
- Putin, Türkiye’yle ilişkilerin hızlıca düzeldiği söyledi ve “Türkiye’yle Suriye’de terörle mücadele için başka planlarımız var.” dedi.
- Suriye’de PYD ve IŞİD tarafından toprakları işgal edilen 50 Arap aşireti, “El Cezire ve Fırat aşiretleri ordusu” adı altında birlik kuracak.
- Suriye’de Rusya ve ABD’nin bayrak açtığı ve asker konuşlandırdığı Menbiç’te PYD, öz yönetim ilan ettiğini duyurdu.
Suriye Son Durum Haritası (Şubat 2017)
Suriye’de Halep’in tamamen rejimin kontrolüne geçmesinin ardından Şam’ın su ihtiyacını karşılayan Barade Vadisi’ne operasyon başlatan rejim güçleri, büyük ilerleme sağladı. Daha sonra muhaliflerle yapılan anlaşma sonrası muhalifler ve siviller bölgeden tamamen çekilerek, İdlip’e çekildi. Barade Vadisi tamamen rejim güçlerinin kontrolüne geçti.
IŞİD, Deyrizor’da kuşatma altında bulunan rejim kontrolündeki bölgeyi ikiye böldü. El Babçevresinde muhalifler birçok bölgeyi ele geçirirken, Bab güneyinde rejim 300 KM2’lik alanda kontrolü sağladı.
Rakka operasyonu‘nda YPG/SDF güçlerinin ilerleyişini sürdürdüğü ve 3. aşamaya geçtiği bildirildi. Suriye’de son durum genel hatlarıyla bu başlıklardan ibaret.
Suriye ile ilgili Şubat ayındaki önemli başlıklar:
Fırat Kalkanı Harekatı ve Rakka Operasyonu son durum haritaları için tıklayın.
- Suriye’de ilk kez rejim güçleri ile muhalif silahlı gruplar Kalamun bölgesinde IŞİD’e karşı ortak operasyon yaptı.
- Rusya, Suriye’de askerlerimizin olduğu binayı bombaladı. 3 asker şehit olurken, 1’i ağır 11 askerimiz de yaralandı. Putin taziye için aradı.
- Türk Ordusunun Menbiç’in kuzeyini bombaladığı iddia ediliyor. Ayrıca bugün Menbiç çevresinde YPG’nin kazdığı hendekler görüntülendi.
- Cenevre Görüşmeleri’nde ki muhalefet heyettinde; askeri gruplardan 10, SMDK’dan 5, yerel 2 ve Rusya ile Mısır’a yakın 3 kişi yer aldı.
- Cenevre-4 Görüşmeleri yine başarısız sonuçlandı.
- Rusya Dişleri Bakanı Lavrov, “Rusya Suriye’ye müdahil olduğunda, Şam 2 ya da 3 haftada düşecek durumdaydı” dedi.
- Eski CIA direktörü David Petraeus, PYD için “ABD’nin terör örgütü olarak kabul ettiği PKK’nın kuzeni” dedi.
- Barzani, PYD’nin Suriye’ye almadığı peşmergeler için, “Suriye peşmergelerinin kendi bölgelerine dönmesini destekleyeceğiz” dedi.
- Daha önce YPG’li komutandan ödül alan ABD’nin ‘IŞİD Özel Temsilcisi’ McGurk, “Suriye için uygun garantörler Türkiye ve Rusya’dır.” dedi.
- Muhalifler Suriye’nin güneyinde Dera’da rejime karşı ilerlerken, IŞİD’de muhaliflere saldırısı sonucu bazı bölgeleri ele geçirdi.
- Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Suriye’ye ABD’nin yanında IŞİD’e karşı savaşmak için özel birlikler göndermek istediklerini söyledi.
- Hamaney’in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, “Türkiye, Irak ve Suriye’den ya kendisi çıkar ya da Irak ve Suriye halkı onları çıkarır” dedi.
- Suudi Dışişleri Bakanı Cubeyr, ‘IŞİD’i tamamen yok edeceğiz ve Şii güçlere karşı da Irak ve Suriye’de Trump’layız’ ifadesinde bulundu.
- Muhalifler, Cenevre-4 görüşmelerinde öncekilerden farklı olarak, ilk kez rejim ile doğrudan görüşme ve müzakere talep etti.
- Fırat Kalkanı Harekatı’nda muhalifleri koordine eden Havar-Kilis Operasyon Odası’da resmi olarak El Bab’ın alındığını duyurdu. (23 Şubat)
- Putin, Cenevre’nin gerekliliğini vurgulayarak, “Suriye’nin bütünlüğünün korunması için komşu ülkelerle işbirliğine devam edeceğiz” dedi.
- Devrim Muhafızlarına ve İran destekli Şii milislere güvenmeyen Rusya, Suriye’de ki ‘askeri polis’ sayısını arttırma kararı aldı.
- Rejim güçleri ile ABD’nin sahadaki en önemli müttefiki YPG’nin toprakları El Bab güneyinde birleşti.
- TSK, El Bab’da 14 askerimizin şehit olduğu ve en sert çatışmaların yaşandığı Akil Tepesi’ne geçici askeri üs kurdu.
- ABD Merkez Komutanlığı, “Türkiye’ye mesaj olarak” Menbiç’teki YPG güçlerini ‘Savaşa hazırlar’ fotoğraflarıyla yayınladı.
- BM’de Esad rejiminin Suriye’de kimyasal silah kullandığına dair kesinleşen belgelere rağmen, Çin ve Rusya ‘yaptırımları’ veto etti.
- Rusya ve rejim güçleri, Palmira’nın tamamen IŞİD’in elinden alındığını açıkladı.
- Suriye Peşmergesi, Ağustos 2014’te Sincar’a yerleşen PKK’yı çıkarmak için 500 peşmergenin bölgeye konuşlandırıldığını resmi olarak açıkladı. PKK ile Roj peşmergeleri arasında çıkan çatışmalarda; 1 PKK’lı öldü, 3 PKK’lı ile 4 peşmerge yaralandı.
- Rusya, bugünden itibaren YPG’nin kontrolünde bulunan Menbiç’in batısındaki köylerin rejim kontrolüne geçeceğini açıkladı.
- Menbiç’in batısı Rusya garantörlüğünde rejime geçerken, kuzeyinde ise ABD askerleri konuşlandırıldı.
- PYD mensupları, Suriye’de kontrol ettiği Kamışlı’da, muhaliflerin çatısı altındaki Barzani destekli ENKS bürolarını basıp ateşe verdi.
- Peşmerge, Irak’ta PKK ile yaşanan çatışmaların ardından Suriye’de ENKS bürolarını yakan PYD/PKK’yı terörist olarak nitelendirdi.
- Muhalifler, rejime ait MiG-21 tipi savaş uçağı düşürdü. Hatay’a düşen uçak, resmi makamlar tarafından doğrulandı.
- YPG, Menbiç ve çevresini kendileri ile birlikte ABD’nin savunacağını, ilçenin batısındaki 6 köyün ise rejim güçlerine verildiği açıkladı.
Suriye Son Durum Haritası (Ocak 2017)
Suriye son durum: Rus ordusunun bir kısmının Suriye’den çekileceği ve Türkiye ile Rusya’nın garantör ülke olacağı Suriye’deki ateşkes 30 Aralık gecesi yürürlüğe girdi. Muhalif gruplar adına açıklama yapan Ebu Zeyd, anlaşmanın Suriye’nin tüm genelini kapsadığını ve tüm askeri grupları içerdiğini belirtti. Ateşkese katılan gruplar içerisinde birçok muhalif yer alırken, IŞİD ve Şam’ın Fethi Cephesi(El Nusra) gibi örgütler ateşkes dışı bırakıldı.
Şam’ın kuzeybatısındaki muhaliflerin kontrolündeki Barade’de rejim güçlerinin ve Şii milislerin saldırılarının sürdüğü belirtildi. Rusya ve Türkiye ateşkes ihlallerini kontrol etmek için bir komisyon kurma kararı aldı.
Suriye ile ilgili Ocak ayındaki önemli başlıklar:
- Beşar Esad, “Türkiye’nin Suriye operasyonundan memnunum ve Türkiye’de artık İran ve Rusya gibi ‘Suriye eksenli’ düşünüyor” dedi.
- Uluslararası Af Örgütü, Suriye’de gizli bir hapishanede çoğu sivil muhaliflerden oluşan 13 bin civarında kişinin idam edildiğini açıkladı.
- PYD’nin Fransa sorumlusu ile YPG/SDF’nin sözcüsü ayrı ayrı, Türkiye ile iyi ilişkiler kurarak kardeşçe yaşamak istediklerini belirttiler.
- ABD, ılımlı muhalifler arasında gösterilen Ahrar-uș Șam örgütünün bir liderine silahlı İHA ile suikast düzenledi.
- Çok büyük Türk askeri konvoyunun, Türkiye’nin askeri üssü olduğu iddia edilen Afrin’nin doğusundaki Kaljibrin’e konuşlandığı rapor ediliyor.
- YPG sözcüsü Talal Silo, Trump’ın yönetime geldiği 20 Ocak tarihinden beri ABD’nin desteğinin daha da arttığını belirtti.
- Muhalifler, anlaşma gereği Şam’ın su ihtiyacını karşılayan Barada Vadisi’nden çekiliyor. Silahlı grupların ve sivillerin çoğu İdlip’e geçti.
- Suriye’de birçok muhalif grup Ahrar-uş Şam’a katılırken, ŞFC(Nusra), Nurettin Zengi ve 3 grup da Tahrir Şam adı altında birleşti.
- Türkiye’nin direktifleriyle olsa gerek, ŞFC’ye (Nusra) karşı bazı muhalif gruplar ikinci en güçlü grup olan Ahrar-u Şam’a katılıyor.
- Trump Suriye’de güvenli bölge oluşturacaklarını söyledi. Bugün Rusya, “ABD bunun sonuçlarını da düşünmeli” açıklamasını yaptı.
- TSK, Suriye sınırındaki Kilis Elbeyli’ye takviye olarak yeni ağır zırhlı araçlar sevk etti.
- Suriye Türkmen Meclisi üyesi Abdurrahman Mustafa, Suriyeli Türkmenlerinin Türkiye sayesinde ilk kez masada(Astana) yer aldığını belirtti.
- Türkiye desteğiyle Cerablus’ta kurulan Suriyeli polis gücü göreve başladı. Türk polisi ve askerinin eğittiği, sayılarının 5 bine çıkacağı belirtilen, Suriyeli polis gücünün lideri Türkmen Abdel Razaq Aslan oldu.
- Çeçen lider Kadirov, Suriye’nin Halep kentinde Rus askeri polisi olarak görev yapanların Çeçen olduğunu açıkladı.
- PYD’nin istemediği IKBY’deki Suriyeli Peşmergeler, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri korumasında ülkelerine döneceği belirtildi.
- Kazakistan’ın başkenti Astana’daki görüşmelerinde Türkiye, İran ve Rusya ateşkesi kontrol etmek için ortak mekanizma kurulması konusunda anlaştı.
- Suriye’deki antik Palmira şehrinde bulunan tiyatronun bir kısmı IŞİD tarafından yıkılırken, örgüt tiyatroda toplu infaz da gerçekleştirdi.
- CNN’nin açıkladığı verilere göre PKK’nın kurduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) 50 bin kişi ve bünyesinde 27 bin YPG’li, 23 binde Arap var.
- IŞİD yoğun saldırılardan sonra Suriye Deyrizor’da rejim kontrolündeki bölgeyi ikiye böldü. (Deyrizor) https://stratejikortak.com/2017/01/deyrizor-son-durum.html
- İngiltere Başbakanı Theresa May, “Suriye’deki ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz. Rusya ve Türkiye nüfuzlarını kullanmalı” dedi.
- TSK, Türkiye ile Rusya’nın mutabakat imzaladığını ve Suriye’de hava harekatının Rusya ile koordineli olacağını açıkladı.
- ABD ilk kez Suriye’de kimyasal silah kullandığı için Esad rejiminin 18 üst düzey yetkilisine yaptırım kararı aldı.
- PYD’nin Cezire Kantonu’nun savunma sorumlusu, “3 Ocak’ta Suriye’de YPG mevzilerini vuran Kuzey Irak’tan kalkan Türk helikopterleriydi” dedi.
- Lübnan’ın yeni Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Lübnan’daki Suriyeli mültecilere ülkelerindeki güvenli bölgelere gitmeleri çağrısında bulundu.
- Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşmasından sonra 2016’da Yunanistan’a geçen sığınmacı sayısı yüzde 80 azaldı.
Suriye Son Durum Haritası (Aralık 2016)
Suriye’de genel durum: Halep ağırlıklı olmak üzere rejim güçlerinin büyük kazanımları söz konusu iken, muhaliflerin(TSK destekli) El Bab çevresinde ilerleyişi gerçekleşti. ABD destekli koalisyon ile YPG’nin ortaklaşa sürdürdüğü Rakka operasyonunda da küçük adımlarla ilerleme gerçekleşti.
Suriye ile ilgili Aralık ayındaki önemli başlıklar:
- BM Güvenlik Konseyi, Rusya ve Türkiye’nin Suriye’deki ateşkes kararını kabul etti.
- Sultan Murat Tugayı Komutanı Fehim İsa, “El Bab’taki sivillerin çoğu bizim bölgelere geçti. Boş olan köylerimize yerleştirdik.” dedi.
- Rejim komutanı, “PYD’nin ABD tarafından maşa olarak kullanıldığını geç fark ettik, bizim onlara yaptığımız yardımı unutuyorlar” dedi.
- ABD, PYD/PKK’ya MANPAD füzeleri verilmesinin önünü açacak yasayı geçen hafta imzalamıştı. PYD, ABD’den ‘uçaksavar füzeleri’ talep etti.
- ‘Halep’i İran’a bırakmak istemeyen’ Rusya’nın, şehre büyük bir ‘askeri polis’ taburu gönderdiği belirtildi. (Moscow Times)
- Suriye’deki en güçlü muhalif gruplardan Ahrar uş-Şam’ın El Bab operasyonunda ön saflarda yer aldığı bildirildi.
- Rusya, Suriye görüşmelerinin (İran-Türkiye-Rusya) Ocak ayı itibariyle Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlayacağını kesin olarak duyurdu.
- PYD, Türk askerlerinin girmek üzere olduğu El-Bab’ı Suriye ordusunun alması gerektiğini belirterek, Esad rejimine çağrıda bulundu.
- ABD Dışişleri, Türkiye-Rusya-İran görüşmesinin ardından, “ABD’nin dışarıda tutulduğunun farkındayız ama hâlâ Ortadoğu’da etkiniz” dedi.
- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye’deki çözüme dair ortak bir bildiriyi kabul ettiğini açıkladı.
- Türkiye, İran ve Rusya Suriye’yi görüşecekti ki bir gün önce Rusya’nın Ankara büyükelçisi FETÖ’ye bağlı bir terörist tarafından suikaste uğradı. Üçlü görüşme buna rağmen yine de düzenlendi.
- Erdoğan ile Putin anlaştı. Suriye barış görüşmeleri Avrupa topraklarından Kazakistan’ın başkenti Astana’ya yani Asya’ya taşındı.
- Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’nin “AB sesini çıkaramıyorsa niye var?” çıkışı sonrası AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Suriye konusunda etkili olamadıklarını kabul etti.
- İran’ın emriyle Suriye’de rejim yanında savaşan 18 bin Şii milisin 7 bininin muhaliflerden alınan Doğu Halep bölgesinde olduğu bildirildi.
- IŞİD, kontrolü sağladığı Palmira’da rejime ait silah ve araçlarla son yılların en büyük ganimetini ele geçirdi.
- TSK El Bab şehrine uçaklarla “IŞİD’e karşı olun, zafer Allah’ın izniyle yakındır” şeklinde havadan bildiri atıyor.
- Geçtiğimiz aylarda rejim kontrolüne geçen, tarihi antik kentin de bulunduğu Palmira tekrar IŞİD kontrolüne geçti.
- Altı yıllık iç savaş geçiren Suriye Devlet Başkanı Esad, ülkede kurulan PYD’nin Kürt federalizminin kalıcı olmayacağını söyledi.
- ABD, son 2 yılda Irak ve Suriye’de yaklaşık 50 bin IŞİD militanının öldürüldüğünü açıkladı.
- Denizli’den 300 komandonun El Bab ağırlıklı Fırat Kalkanı Harekatı’na katılması için Suriye’ye sevk edildiği bildirildi.
- ABD Kongresi, yeni Başkan Trump’a Suriye’deki ABD destekli muhaliflere uçaksavar füzesi (MANPAD) gönderme yetkisi verdi. (PYD’de muhalif olarak görülüyor)
- Telafer’deki Şii milislerle IŞİD arasında yaşanan çatışmalardan kaçan Türkmenler, Suriye üzerinden Türkiye sınırına doğru göçe başladı.
- Suriye’de PYD’nin içinde bulunduğu SDG üyelerinden Rezan Hido, ‘Suriye Ulusal Direnişi’ (SUD) adında Türkiye’ye karşı bir örgüt kurdu.
- Suriye Muhalif Koalisyonu, Türkiye’nin arabuluculuğunda Ankara’da Rusya ve muhalifler arasında gizli görüşmeler yapıldığını doğruladı.
Suriye Son Durum Haritası (Kasım 2016)
Suriye’de son bir ayda (15 Ekim-15 Kasım) toprak kazananlar-kaybedenler ve kim ne kadarlık bir alanı kontrol ediyor?
Türkiye destekli ÖSO güçleri IŞİD’den 330 km2 alanda kontrol sağlarken; SDG çatısındaki YPG’de Rakka’da 14 km2, Mare’nin güneyinde de 6 köyü IŞİD’in elinden aldı. Esad rejimi Doğu Guta’da 3 yerleşim birimini, Halep’te ise stratejik bazı bölgeleri muhaliflerden ele geçirdi.
Suriye’de genel durum: Hama‘da muhaliflerin kazandığı bölgeleri rejim güçlerine bir bir kaybederken, Halep‘te muhalifler operasyona başladı. Lazkiye’nin kuzeyinde Türkmen Dağıbölgesinde yer yer rejim saldırıları olurken, ABD Rakka operasyonu için hazırlanıyoruz açıklaması yaptı. Türkiye destekli ÖSO güçlerinin ilerleyişi sürerken, YPG’de Afrin’in doğusundan El Bab yönünde bazı köyleri ele geçirerek topraklarını genişletti.
Suriye ile ilgili Kasım ayındaki önemli başlıklar:
- Irak Başbakanı İbadi’nin danışmanı Haşdi Şabi komutanı Feyyad, DEAŞ’ı takip için Suriye topraklarına girebileceklerini söyledi.
- Resmi rakamlara göre İran’ın Suriye’de 2013’ten bu yana öldürülen general sayısı 15’e çıktı.
- Bazı yerel kaynaklar, Türkiye destekli ÖSO güçleri bünyesine Türklerden oluşan “Alp Aslan Tugayı” adında bir gücün katıldığını iddia ediyor.
- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “ABD, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye ile birlikte Suriye krizini çözmek için çabalıyoruz.” dedi.
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Suriye’de federasyon kurulmasına(PYD’yi kast ederek) karşı olduklarını söyledi.
- Fransız televizyonu, Suriye’deki IŞİD kontrolündeki Rakka’yı Irak’ta gösterdi.
- ABD Savunma Bakanlığı, “ABD ile Türkiye Rakka için ‘uzun vadede’ anlaşmaya vardığını” açıkladı. İçerik hakkında bilgi verilmedi.
- Suriye’de PYD’nin ‘özel kuvvetler komutanı’ Ali Botan kod adlı Hacı Kurhan, aracına düzenlenen saldırıda öldürüldü.
- İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Hüseyin Bakiri, Suriye’nin Halep kentinde füze fabrikası kurduklarını açıkladı.
- Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’deki iç savaşın 5 yıllık maliyetini en az 259 milyar dolar olarak açıkladı.
- ÖSO bünyesindeki Şam cephesi El Şamiye grubu ile Sultan Murat Tümeni arasında Azez’deki sınır kapısının kontrolü nedeniyle çatışma çıktı.
- ABD üçüncü kez YPG’nin Menbiç’ten çekileceğini duyurdu.
- Rusya Liberal Demokrat Partisi Başkanı Jirinovski, “Osmanlıdan dolayı Türkiye’nin Irak ve Suriye’nin kuzeyinde tarihi hakkı var” dedi.
- PYD’de Kamışlı’da, örgüt ideolojisine aykırı eğitim yaptığı gerekçesiyle bir özel okulu kapattı. Daha öncede Özel Ermeni Okulu basılmıştı.
- Suriye’de Beşar Esad yönetimi, Halep’in doğusunda muhaliflere özerklik sağlanmasını teklif eden Birleşmiş Milletler’in önerisini reddetti.
- TSK, El Bab yönünde 3 Türk askerin şehit olduğu 5 askerin yaralandığı hava saldırısını Suriye rejiminin yaptığını açıkladı.
- İran Devrim Muhafızları Komutanı Caferi, Irak’taki milis gücü Haşdi Şabi’nin Suriye’ye gönderilmesi yönünde çalışmalar bulunduğunu açıkladı.
- Halep’te muhaliflerin kontrolündeki bölgenin kuzeyi tamamen Esad rejiminin kontrolüne geçti. (Eylül’den bugüne muhalifler Halep’te yüzde 30’u şehir yerleşimi olmak üzere topraklarının yüzde 60’ını kaybetti.)
- Rusya DBY Bogdanov, “Erdoğan’ın ‘Suriye’ye Esad’a son vermek için girdik’ açıklaması, Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşmalara aykırı” dedi.
- Rejim kuşatması altında bulunan Halep’te muhalif gruplar kendilerini feshederek ‘Halep Ordusu’ adı altında birleşti.
- Suriye Muhalif Koalisyonu, Türkiye’nin arabuluculuğunda Ankara’da Rusya ve muhalifler arasında gizli görüşmeler yapıldığını doğruladı.
- Suriye’de PYD’nin içinde bulunduğu SDG üyelerinden Rezan Hido, ‘Suriye Ulusal Direnişi’ (SUD) adında Türkiye’ye karşı bir örgüt kurdu.
Suriye Son Durum Haritası (Ekim 2016)
Suriye’de Hama‘nın kuzeyi İdlip’te muhaliflerin kazanımları sürerken, Türkiye destekli ÖSO güçlerinin sınırda IŞİD’e karşı ilerleyişi devam ediyor. Lazkiye’nin kuzeyi Hatay’ın karşısında Türkmen Dağı bölgesinde bazı yerleşim bölgelerini ele geçiren rejimin Halep saldırıları ağır şekilde hız kesmiyor. Halep‘te rejim güçleri güneyden sağladığı kuşatmayı daha da genişleterek kontrol sahasını genişletti. Halep’in kuzeyinde de bazı kamp ve bölgeleri ele geçiren rejim, Deyr ez Zor’da IŞİD’e karşı küçük bir ilerleme sağladı. SDG çatısı altındaki YPG ise Afrin‘in doğusunda El Bab yönünde bazı köyleri IŞİD’den aldı.
*** Bu ay en az kazanımı PYD’nin sağladığı, IŞİD’in kan kaybettiği, muhaliflerin ise Halep dışında bazı kazanımlar elde ettiği söylenebilir. Rusya desteğiyle Esad rejimine bağlı güçler ise Suriye’de en fazla ilerleme sağlayan taraf oldu.
Suriye ile ilgili Ekim ayındaki önemli başlıklar:
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Suriye’de federasyon kurulmasına(PYD’yi kast ederek) karşı olduklarını söyledi.
- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “ABD, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye ile birlikte Suriye krizini çözmek için çabalıyoruz.” dedi.
- Resmi rakamlara göre İran’ın Suriye’de 2013’ten bu yana öldürülen general sayısı 15’e çıktı.
- Türkiye destekli ÖSO güçlerinin IŞİD’den temizlediği Cerablus’ta nüfus 10 kat arttı. Bölgeye yeni çadır kentler kurulmaya devam ediyor.
- Suriye’de muhalifler Halep kuşatmasını kırmak için büyük bir operasyon başlattı.
- Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki İdlip’te 3 okul bölgesi Rus uçakları tarafından bombalandı: 20 çocuk, toplam 31 kişi hayatını kaybetti.
- PYD lideri Salih Müslim, “Türkiye Afrin’in doğusunda bizi ABD ve Rusya’nın izniyle vuruyor.” dedi.
- Esad rejiminin yönettiği Suriye hükümeti ile darbeci Sisi’nin yönetimindeki Mısır istihbarat ve güvenlik anlaşması imzaladı.
- Rusya’nın Suriye’de düzenlediği hava saldırılarıbıb %90’dan fazlasının muhalif bölgelere düzenlendiği açıklandı.
- ABD, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye 15 Ekim cumartesi günü Suriye’deki krizi görüşmek üzere biraraya gelecek.
- Rusya, Suriye’ye askeri sevkiyatını 2 kat arttırırken, Suudiler muhalif gruplara çok sayıda uçaksavar ve ağır silah gönderiyor. [Reuters]
- Irak ve Suriye’de etkili çalışmalar yapan IHS, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta 9 ayda 12 bin 500 kilometrekare kaybettiğini açıkladı.
- Hatay’ın karşısında Suriye Atme mülteci kampının yakınlarındaki IŞİD’in canlı bomba saldırısında 38 ÖSO savaşçısı hayatını kaybetti.
- ABD savaş uçakları, IŞİD’i kuşatmaya almaya çalışan Mare ve Dabık arasındaki Türkiye destekli ÖSO güçlerini ‘yanlışlıkla’ vurdu.
- Esad rejimi, YPG ile yer yer çatışma yaşadıkları Kamışlı’ya 1500 Hizbullah militanını konuşlandırdı. (Zaman’ül Vasl)
https://stratejikortak.com/2017/08/firat-kalkani-harekati.html
Suriye Son Durum Haritası (Eylül 2016)
Suriye ile ilgili Eylül ayındaki önemli başlıklar:
- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun “Halep’te tahrip gücü yüksek bombalar kullananlar, savaş suçu işlediklerini biliyorlar.” dedi.
- ABD Dışişleri Bakanı, Rusya’nın Halep’teki saldırıları durdurmaması halinde Rusya ile yapılan anlaşmaları askıya alacaklarını açıkladı.
- PYD lideri Salih Müslim, dün ABD Dışişleri’nin “Kantonların birleştirilmesine karşıyız” açıklamasından sonra bugün Rusya’ya övgüler dizdi.
- ABD Dışişleri Bakanı Kerry Türkiye’nin uçuşa yasak bölge teklifi için ilk defa “Muhalif bölgelerde böyle bir plan uygulanabilir.” dedi.
- Irak’ta neredeyse ordu haline gelen Haşdi Şabi örgütü, Suriye’nin kuzeyinde PYD’ye karşı savaşacak milis gücü kurdu.
- Türkiye’nin Suriye’de düzenlediği ‘Fırat Kalkanı’ Harekatında toplam 10 şehit verildi.
- Halep’e gönderilmek üzere kentin batısında bekleyen BM yardım konvoyu, “Suriye veya Rusya’ya ait savaş uçakları tarafından” vuruldu.
- ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye’de Deyrizor yakınlarında rejime ait askeri üssü bombaladı ve 62 Suriye askerin öldürüldüğü açıklandı.
- ABD’nin Suriye’de rejim askerlerini bombaladığı Deyrizor’da, Suriye Ordusu’nun ABD’ye ait bir İHA düşürdüğü açıklandı.
- ABD ile Rusya, Suriye genelinde Kurban Bayramı’nın ilk gününde 12 Eylül’de, ateşkesin başlaması konusunda anlaştı ve ateşkes bir hafta sürdü.
- Fetih Ordusu ve Şam’ın Fethi Cephesi Komutanı ile birlikte üst düzey muhalif komutanlar, ABD’nin düzenlediği hava saldırısında öldürüldü.
- CIA Direktörü John Brennan, ”Silahlı grupların Şam ilerlemesini ve Esad rejiminin çökmesini istemiyoruz.” dedi.
- İsrail güvenlik servisi Şin Bet’in eski başkanı olan Avi Dichter, “Suriye’nin bölünmesi işimize gelir fakat Hizbullah güçlenmemeli” dedi.
- IŞİD sınırdan temizlendi, Türkiye’nin aylardır planladığı Azez-Cerablus hattı birleşti.
- PYD’nin Afrin’den sonra şimdi de Menbiç’te, 16 yaş üstü kız ve erkekler için zorunlu askerlik uygulaması başlattığı bildirildi.
- Geçtiğimiz ay kuşatması kırılan Halep’in rejim saldırıları sonrası tekrar kuşatmaya alındı.
Suriye Son Durum Haritası (Ağustos 2016)
Suriye ile ilgili Ağustos ayındaki önemli başlıklar:
- Suriye’de Halep’in Kuzeyinde Kastillo yolunu ele geçiren rejim güçleri, Halep’i kuşatmaya aldı. Bu kuşatma çok uzun sürmedi ve muhalifler Halep’in güneyinde düzenlediği geniş kapsamlı operasyon ile kuşatmayı kırdı. Halep’in güneyinde rejim güçleri muhalifleri tekrar kuşatmaya almak için operasyonlarını sürdürüyor.
- Muhalifler Idlip’in güneyinde Hama yönünde operasyon başlattı. Bu operasyon sonucu birçok köyü ele geçirdi.
- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli iki büyük muhalif birlik MYK ve SMDK başkanlarını kabul etti.
- PYD, 300’den fazla YPG militanını Menbiç ve Halep‘e savaşa gitmeyi red ettikleri için tutukladı.
- Hizbullah, İsrail savaş uçaklarının Şam’ın kuzeyinde silah taşıyan dört kamyon konvoyunu vurduğunu açıkladı.
- Suriye Ordusu’nun 2011’de başlayan iç savaştan önce 400 bin askeri, şuan ise 180 bin civarında askeri bulunuyor. [Global Firepower]
- Rusya Suriye’deki Himeymim üssünü, büyük uçakların inebileceği ve askeri personelin uzun süre kalabileceği ‘tam teşekküllü’ üsse çevirecek.
- Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesinden sonra Türkiye, 10 ay sonra Suriye’de IŞİD’e karşı hava operasyonlarına başladı. (Cerablus ”Fırat Kalkanı” Harekatı ile)
- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Türkiye ile İran Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda da PKK, PJAK ve PYD konusunda da hem fikirdir.” dedi.
- Menbiç tamamen YPG kontrolüne geçti.
- Çin, Suriye ordusuna silah ve askeri eğitim desteği vereceğini açıkladı. Böylece Çin’in de Suriye İç Savaşı’na dahil olduğu belirtiliyor.
- Suriye Ordusu PYD güçleri ile Esad yanlısı aşiretlerin çatışması sonucu 6 yıldır ilk kez PYD kontrolündeki Haseke’yi havadan vurdu.
- Türkiye karada muhalif ÖSO güçlerine destek vermek amacıyla 24 Ağustos’ta ”Fırat Kalkanı” Harekatını başlattı. Cerablus 12 saatte ÖSO güçlerinin eline geçti.
- 4 yıldır sadece bir kez yardımın yapıldığı, kuşatma altındaki Deraya’da muhalifler çekilme kararı aldı.
- Avrupa Parlamentosu DİB, “PYD Fırat’ın doğusunda kalmalı ve IŞİD’den boşalan yerlerden uzak durmalıdır. Arap bölgelerinde işleri yok” dedi.
- Rusya resmi haber ajansı Sputnik “Özgür Suriye Ordusu 10 Köyü Kurtardı” diye haber başlığı girdi. Oldukça şaşırtıcı.
Menbiç, Cerablus, Azez ve El Bab’ın Önemi ve Son Durum(Ağustos 2016)
Türkiye-Suriye sınırındaki gelişmeler ve Suriye’de son durum haritasını bu kez de Kuzey Halep ağırlıklı olarak IŞİD’in Türkiye sınırında kontrol ettiği bölgelerle göreceğiz. Azez, Mare, Tel Rıfat, Afrin kantonu, El Bab, Cerablus ve Fırat’ın batısı olarak sürekli medyada yer alan Menbiç nerede, kimin kontrolünde, buralardaki son durum ve harita üzerindeki yerleri..
Azez: Şuan muhaliflerin kontrolündeki Azez’de binlerce mülteci konumuna düşmüş Suriyeli yer alıyor. Aynı zamanda Şubat ayında buraya saldırmayı düşünen PYD güçleri(YPG)’ne Türk Silahlı Kuvvetleri obüslerle karşılık vermişti.
Tel Rıfat: Geçtiğimiz Şubat ayına kadar muhaliflerin kontrolünde olan yer, Rusya’nın havadan YPG’ye desteğiyle Şubat 2016’da PYD’ye geçti. Tel Rıfat muhaliflerin Türkiye sınırında Azez ve Mare ile birlikte kontrol ettiği önemli yerleşim yerleri arasındaydı.
Mare: 27 Mayıs’ta IŞİD’in saldırısı sonrasında Azez-Mare yolu kapandı ve stratejik Mare kasabası IŞİD ve YPG kuşatması altına girdi. Muhaliflerin Mare’de IŞİD’e karşı direnişine ABD’de hava desteği verdi. (IŞİD kuşatmasından sonra Mare’nin batısında Tel Rıfat’ın doğusundaki ‘Şeyh İsa’, YPG saldırıları sonrası PYD’ye bırakıldı.)
Menbiç: Bildiğiniz gibi Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısı altındaki Araplar ve daha çok PKK’nın Suriye kolu YPG, IŞİD’in Suriye’de ‘başkenti’ olarak bilinen Rakka’ya operasyon başlatmıştı. Beklenmeyen bir şekilde Rakka Operasyonunu durduran PYD güçleri, Fırat’ın batısındaki Menbiç’e operasyon düzenledi. Haziranın başında başlayan operasyon yaklaşık on beş gün sonra şehrin kuşatmaya alınmasıyla sonuçlandı ve iki ay süren kuşatma sonrasında şehir tamamen SDG güçlerine geçti. (stratejikortak.com) ABD’nin hava desteğiyle YPG’nin sıradaki hedefinin ise ya El Bab yada Cerablus olacağı söyleniyor.
Cerablus: Türkiye sınırında Karkamış’ın karşısında sınır kapısının olduğu Cerablus, IŞİD’in kontrolünde. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısındaki YPG’nin Menbiç’ten sonra ABD’nin hava desteğiyle buraya operasyon düzenleyeceği düşünülüyor.
El Bab: Türkiye sınırının IŞİD’den alınması için önemli yerleşim yerleri arasında olan Bab, aynı Cerablus gibi YPG’nin operasyon düzenlemesi muhtemel yerler arasında. Bab’ın PYD güçleri için en önemli özelliği ise burası alınırsa Menbiç-Bab ile PYD’nin kanton ilan ettiği Afrin birleşmiş olacak. Yani PYD tüm kantonlarını birleştirerek (koridorla da olsa) toprak bütünlüğünü sağlamış olacak.
Suriye Son Durum Haritası (Temmuz 2016)
Suriye ile ilgili Temmuz ayındaki önemli başlıklar:
- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli iki büyük muhalif birlik MYK ve SMDK başkanlarını kabul etti.
- Suriye Halep’te muhalifler rejimin kuşatmasını kırmak için operasyon başlattı.
- Suriye’deki en büyük muhalif gruplardan biri olan Nusret Cephesi, El Kaide’yle bağını kopardı ve “Şam Fethi Cephesi” adını aldı.
- İsrail, işgal altındaki Golan tepelerinden ilk kez Suriye’ye yardım gönderilmesine izin verdi.
- Suriye’de PYD’nin ‘başkent’ ilan ettiği Nusaybin’in karşısı Kamışlı’da, IŞİD’in bombalı saldırısıyla 60’dan fazla kişi öldü, 100’den fazla yaralı var.
- Fransa, Charles de Gaulle uçak gemisiyle birlikte bir deniz filosunu IŞİD ile mücadele için Ortadoğu’ya gönderme kararı aldı.
- ABD Dışişleri Bakanlığı, “Suriye’deki Ahrar’uş Şam ile Ceyş’ül İslam gruplarını terörist olarak görmüyoruz.” diye güncel bir açıklama yaptı.
Suriye Son Durum Haritası (Haziran 2016)
Suriye iç savaşında geçtiğimiz ay hakkında son durum vermek oldukça zor bir hâl aldı. Şuan bile çatışmaların şiddetli bir şekilde yaşandığı ülkede son haftalarda yaşanan gelişmeler tüm Mayıs ayında yaşanan gelişmeleri gölgede bıraktı. Yaşanan değişikliklerin özetini vermenin sürekli olan saldırılar ve el değiştiren topraklardan dolayı zor olduğu Suriye’de, Türkiye’yi daha yakından ilgilendiren gelişmelerden bahsetmekte fayda var.
PKK’nın Suriyeli kolu olan PYD Suriye Demokratik Güçleri(SDG) çatısı altında ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinde hava desteği almaya devam ediyor. Bu hava desteğiyle IŞİD’in ‘başkenti’ sayılan Rakka‘ya bir operasyon düzenledi. Bu operasyon sürerken, operasyonun merkez odaklı olmadığı açıklandı. Rakka operasyonu devam ederken Türkiye sınırındaki ‘Güvenli Bölge’ alanı olarak sürekli dile getirilen ve Türkiye için büyük önem arz eden Azez ve Mare‘ye IŞİD saldırısı gerçekleşti. Azez’e çok yaklaşan örgüt burada bazı köyleri muhaliflerden ele geçirerek Mare kasabasını kuşatma altına aldı. (Azez’de Son Durum)
Afrin’in doğusundaki bu gelişmelerden sonra PYD güçleri Rakka operasyonunu durdurdu. Türkiye’nin kırmızı çizgisi olarak bilinen ‘Fırat’ın Batısındaki’ Menbiç‘e yığınak yapan örgüt, ABD’nin hava desteğiyle burada operasyona başladı.
Suriye’de Taraflar |
Esad Rejimi – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler |
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, El Nusra, ÖSO vb. |
PYD/YPG – SDF çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK |
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler |
Rusya’nın Haziran ayında Suriye’de uçaklarla bombaladığı bölgelerin haritası:
Suriye ile ilgili Haziran ayındaki önemli başlıklar:
- ABD’li yetkililer, SDG çatısı altındaki YPG’nin Mumbuc operasyonuna Türkiye’nin de destek verdiğini açıkladı.
- Suriye’deki muhalif heyetin sözcüsü, Ramazan ayında ateşkes uygulanması için teklif yaptı ve silahlı grupların bunu kabul ettiğini belirtti. Ancak teklif rejim tarafından kabul edilmedi.
- Suriye ordusu ‘IŞİD’in Başkenti’ sayılan Rakka’ya batıdan girerek, 2014 Ağustosundan bu yana ilk kez eyalet topraklarına ayak basmış oldu.
- Ürdün sınırında geçtiğimiz aylarda kurulan Yeni Suriye Ordusu’, İngiliz askerlerinden destek aldıklarını açıkladı.
- IŞİD’in Suriye ve Irak’taki militan sayısının 30 bin olduğu, bu sayının da en düşük tahmin olduğu belirtildi.
- Tahran’da buluşan Rusya, Suriye ve İran Savunma Bakanları, muhalif gruplara karşı ”daha sıkı operasyon” kararı aldıklarını belirttiler.
- Uluslararası anlaşmalara göre suç teşkil eden fosfor bombalarının, Rus savaş uçaklarınca Suriye’de kullanıldığı kesinleşti.
- İran Afganistan’da Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Herat bölgesinde Suriye’de savaşmak için başvuru merkezi açtı. [SP]
- ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya’yı Suriye konusunda uyardı ve ABD’nin sabrının sınırsız olmadığını söyledi.
- Suriye’de koalisyon uçaklarının SDG çatısındaki YPG’nin Münbiç operasyonu için bir haftada 73 hava saldırısı düzenlediği açıklandı.
- CIA’nın direktörü Brennan, ”IŞİD’in Irak’taki üye sayısı 19 binden 18 bine, Suriye’deki savaşçı sayısı ise 25 binden 22 bine indi.” dedi.
- Suriye’de PYD saflarında savaşan ve aralarında komutanlarında bulunduğu 51 militan örgütten kaçarak Irak’taki Barzani Yönetimine sığındı.
- BM Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O’Brie, son tespitlere göre Suriye’de 5 milyon kişinin ulaşılması zor bölgelerde yaşadığını belirtti.
- PYD lideri Salih Müslim, Kuzey Suriye’de (Rojava’da) ABD’nin 3 üssü olduğunu söyledi.
- Rus yetkililer, envarterlerindeki tek uçak gemisi olan “Amiral Kuznetsov”u Suriye’ye konuşlandıracaklarını açıkladı.
- IŞİD son 18 ayda Irak ve Suriye’deki topraklarının dörtte birini kaybetti. Aylık geliri de 56 milyon dolara geriledi. [IHS]
- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Türkiye ile normalleşme Suriye krizini de çözebilir.” dedi.
- ABD Dışişleri Bakanlığı, “Suriye’deki Ahrar’uş Şam ile Ceyş’ül İslam gruplarını terörist olarak görmüyoruz.” diye güncel bir açıklama yaptı.
Suriye Son Durum Haritası (Mayıs 2016)
Suriye’de geçtiğimiz ay yani Nisan ayında son durum Mart ayına göre daha şiddetli geçti. 27 Şubat’ta başlayan ateşkesle birlikte hava operasyonları %80-90’lara kadar azalmışken, Nisan ayında ateşkes pek kendini göstermedi diyebiliriz. Rusya ve Suriye rejim uçakları hava operasyonlarına tekrar yoğunlaşırken, Halep çevresinde bombardıman halen sürmekte. Rusya ve rejim güçleri geçtiğimiz günlerde muhaliflerin kontrolündeki Halep’teki bir hastaneye düzenlediği hava saldırısı ve İdlip vilayetinde muhaliflerin kontrolündeki pazar yerlerine düzenlediği bombardımanlarla halk üzerinde korku yaratarak psikolojik savaşı da kazanmak istiyor. Tabi ki bu saldırılarda sivillerin öldüğü ise yerel ve bağımsız kaynaklarca teyit edilen bilgiler arasında. Halep saldırıları sonrasında ölen sivillerle alakalı konuşan BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Mistura, her 25 dakikada 1 Suriyeli’nin öldüğünü söylemişti. Halep’te rejim güçleri ve rejime müttefik ülkelerin saldırılarına karşı da Suriye’deki muhaliflerin, 2015’te İdlip vilayetini ele geçirmek için daha önceden ortak oluşturdukları ‘Fetih Ordusu’ tarzında bir yapı oluşturma kararı aldığı açıklandı.
Suriye’nin kuzeyinde Azez ve çevresinde daha önce de ayrıntılı olarak bahsettiğimiz gibi köyler muhalifler ile IŞİD arasında sürekli el değiştiriyor. Türkiye sınırındaki Türkiye ve ABD destekli muhaliflere batıdan YPG’nin, doğudan IŞİD’in saldırıları sürüyor.
Suriye’nin kuzeydoğusunda Türkiye sınırındaki Kamışlı‘da rejim güçleri ile PYD unsurları arasında çatışmalar yaşandı. İki taraftan da çok sayıda ölü ve yaralı olduğu açıklandı. Daha sonradan ateşkes sağlandı ve rejim güçleri PYD konrolündeki ölen siviller için tazminat ödemeyi kabul etti.
Suriye ile ilgili Mayıs ayındaki önemli başlıklar:
- ABD’li yetkililer, SDG çatısı altındaki YPG’nin Mumbuc operasyonuna Türkiye’nin de destek verdiğini açıkladı.
- Suriye’de hem Esad rejimine hem de PYD’de karşı savaşacağını ilan eden ‘Kürt Devrimciler Tugayları’ kuruldu.
- IŞİD Türkiye sınırına yakın Halep’in kuzeyindeki Mare’yi kuşatmya aldı. Mare’nin batısındaki ‘Şeyh İsa’, YPG saldırıları sonrası YPG’ye bırakıldı. (HARİTA)
- IŞİD’in iddiası doğru çıktı.Palmira ile Humus arasındaki Rus askeri üssünde 4 helikopter ve 20 zırhlı araç vurulmuş.
- Suriye’deki Rus üssünün bulunduğu Tartus ve diğer sahil şehri Lazkiye’de bombalı araç saldırısı düzenlendi. 90’dan fazla kişi öldü.
- Suriye’de Esad rejimi yönetimindeki hapishanelerde son beş yılda en az 60 bin kişinin işkence ve kötü beslenmeden öldüğü açıklandı. [SOHR]
- Şam’da bir patlamada ölen, 2011’den bu yana Hizbullah’ın Suriye’deki operasyonlarını yöneten ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’tan sonra hareketin ikinci lideri olarak bilinen Mustafa Bedreddin öldürüldü. Hizbullah patlama için muhalifleri suçladı.
- Rusya’nın BMGK’da “Suriye’de savaşan Ahrar’uş Şam ve İslam Ordusu’nun terör örgütü ilan edilmesi” teklifi ABD öncülüğünde reddedildi.
- El Kaide lideri Zevahiri, “Suriye’deki Nusret Cephesi, istediği zaman El Kaide’yi benimsemekten çıkarak muhaliflerle birleşebilir” dedi.
- SKY News, Suriye’de IŞİD ile Esad rejiminin belli bölgelerde işbirliği yaptığına dair belgeler yayınladı.
- BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Mistura, her 25 dakikada 1 Suriyeli’nin öldüğünü söyledi.
Suriye Son Durum Haritası (Nisan 2016)
Suriye’de Mart ayı ateşkes ile geçti ancak çatışmalar devam etti. En büyük değişiklik Rusya’nın askeri varlığını Suriye’den çekme kararı alması. Geçtiğimiz ay çok konuşulan bu haber Suriye’yi az da olsa rahatlatmış görünüyor. Ancak Rusya şuan askeri varlığının yarısını çektiği, diğer yarısının hala operasyonlara katıldığı ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının komutanı tarafından teyid edilmişti.
Esad Rejimi
Esad rejimine bağlı güçler Humus’a bağlı Palmira Antik Kentin bulunduğu Palmira’yı yani Tedmur’u IŞİD’den geri aldı. 5 bin yıllık tarihe sahip olan UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Palmira antik kentinin IŞİD’in elinden alınmasıyla, IŞİD’e karşı büyük bir darbe vuruldu ve bunun IŞİD için ‘en büyük kayıp’ olduğu söylendi.
Muhalifler
Muhalifler genel olarak Lazkiye’nin kuzeyinde Türkmen Dağı bahsettiğimiz Hatay sınırındaki bölgede rejim güçlerinin elinden birçok bölgeyi aldığı bildirilmişti. Ama burada sürekli köyler el değiştiriyor diyebiliriz. Halep’in güneyinde ise Ahrar’uş Şam, İslam Ordusu(Ceyş’ül İslam) ve Şam Cephesi gibi bir çok muhalif grup ortak operasyonile rejim güçlerine operasyon düzenledi. Türkiye-Suriye sınırındaki Azez’de son durum ise çok ilginç. Türkiye’nin hala ‘güvenli bölge’ kurmayı düşündüğü bu bölgede pek konuşulmuyor ama ateşkes sonrasında muhalifler IŞİD’in elinden bir çok köyü ele geçirdi ve hakimiyet alanını Azez’in doğusuna doğru ilerletti.
IŞİD
IŞİD geçtiğimiz ay büyük bir kazanım elde edemedi. Sadece elindeki topraklar el değiştirdikçe geri almak için saldırılarda bulunuyor. Mart ayında IŞİD Türkiye sınırından geçen yabancı savaşçı sayısının azalması ve bombardımanlar sonucunda çokça kayıplar verdi ve genel olarak örgütün ilerlemesi durdu denebilir.
PKK’nın Suriye kolu PYD
Suriye’deki en büyük güçlerden biri olan PYD ise geçtiğimiz aylarda da olduğu gibi Mart ayında da en çok kazanan taraf oldu. Haseke’nin güneyinde, Deyr ez Zor’un kuzeyinde ABD koalisyon uçaklarının desteğiyle hareket eden örgüt, bir çok yerleşim yerini IŞİD’den alarak kontrol etmeye başladı. PYD’nin Afrin’deki güçleri ile muhalifler arasında Halep’in kuzeyinde de yer yer çatışmaların sürdüğünü söylenebilir.
IŞİD Suriye’nin %43,388’ini, yani 78,210 km2’lik bir toprağı kontrol ediyor. |
Rejim Suriye’nin % 17,631’ini, yani 31,764 km2’lik bir toprağı kontrol ediyor. |
PYD Suriye’nin %14,761’ünü, yani 26,617 km2’lik bir toprağı kontrol ediyor. |
Muhalifler Suriye’nin % 11,654’ünü, yani 21,015 km2’lik bir toprağı kontrol ediyor. |
Suriye’nin %12,5’inin yani 22,530 km2’lik alanın kontrolü kim de belli değil.(Çöl bölgesi) |
Suriye ile ilgili Nisan ayındaki önemli başlıklar:
- Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı’da rejim güçleri ile PYD güçleri ateşkes ilan etti.
- Türkiye-Halep hattında Şubat ayından beri Suriyeli muhalif gruplar ile YPG arasında ilk kez çatışma yaşandı.
- Obama ile ortak basın toplantısında Merkel ‘Suriye’de klasik anlamda güvenli bölge kurmak zor ancak Suriye içinde kamplar kurulabilir’ dedi.
- İsrail, Suriye’de işgal ettiği Golan Tepeleri’nde ilk kez kabine toplantısı yaptı. Daha sonra da Arap Birliği, İsrail’in işgal ettiği Suriye toprağı olan Golan Tepeleri hakkında olağanüstü toplanma kararı aldı.
- Arap Birliği’nden sonra Arap Parlamentosu’da Hizbullah’ı terör örgütü ilan etti.
- Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, Türkiye’nin planı ‘Güvenli Bölge’nin zor bir ihtimal olduğunu ifade etti.
- Rusya, Esad yönetiminin Suriye’nin yeniden inşası ve Suriye’de doğalgaz ve petrol araması için Rusya ile anlaştığını bildirildi.
- PYD Haseke ve Kamışlı’dan Suriye ordusuna ait asker ve istihbaratın çıkmasını istedi. Rejimin ise ‘bombalarız’ karşılığı verdiği bildirildi. (11 Nisan) PYD-Rejim çatışmaları da bu açıklamadan 10 gün sonra gelmişti.
- PYD’nin içerisinde bulunduğu Demokratik Suriye Meclisi’nin Eş Başkanı Heysem Menna, ”PYD federasyon ilan ettiği için görevimden istifa ediyorum” dedi. Seküler kişiliğiyle bilinen Menna, PYD ayrılıkçı tavırlarından vazgeçmediği sürece aynı çatı altında bulunmayacağını açıkladı.
Suriye Son Durum Haritası (Mart 2016)
Geçtiğimiz ay rejim güçleri Suriye’de muhaliflerin Halep-Türkiye ikmal hattını kesti. Bu hattın kesilmesiyle büyük kan kaybeden muhaliflere bir darbe de PKK’nın Suriye’deki kolu PYD güçlerinden geldi. SDG çatısı altında ki PYD güçleri, Halep-Türkiye hattını kesen rejim güçlerine destek vererek Tel Rıfat’ı ele geçirdi ve hat rejim ve PYD güçleri tarafından paralel bir şekilde iki taraflı kesilmiş oldu.
Suriye mart ayına bir çok ihlalin olduğu söylenen ateşkesle başladı. Suriye’de son durum haberleri içerisinde takip ettiğiniz üzere muhalifler, PYD ve rejim güçlerinin saldırılarına karşı savunmada kaldı yada bazı bölgelerde toprak kaybetmeye başladı. Muhaliflerin bu zaman zarfında küçük çaplı alanlarda kayıpları ve kazanımları oldu denebilir. Ama muhalifler için son aylardaki en büyük kayıp, hep söylenildiği gibi Halep-Türkiye hattının kesilmesi olmuştu. Halep’in kuzeyinden doğusuna geçecek olursak, Rus hava desteğiyle rejim güçleri Halep’in doğusunda IŞİD’in elinden bir çok bölgeyi geri alarak hakimiyet alanını genişletti.
Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Azez’de son durumu merak edenler için de bilgi vermek gerekirse, Türkiye sınırında Rus hava desteğini alan PYD güçleri Azez bölgesine saldırdı ve burada muhaliflerle PYD güçleri arasında büyük çatışmalar yaşandı. Halep’ten kaçan 150 bine yakın Suriyeli sivilin sığındığı söylenen Azez bölgesine saldıran PYD’yi Türkiye top atışlarıyla geri püskürttü ve muhaliflerin büyük kayıplarına rağmen belde muhaliflerin kontrolünde kaldı. Şuan Azez muhaliflerin elinde.
Diğer önemli bir gelişme de Suriye son durum haritasında da görüldüğü gibi Haseke’nin güneyinde IŞİD’in Rakka-Musul yoluna yakın stratejik bir bölge olan Şedadde‘nin IŞİD’den alınması. PYD güçleri ve ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları saldırılarıyla Şedadde IŞİD’den alındı. Bu koalisyonun Şubat ayından IŞİD’e karşı kazandığı en önemli başarı olarak görülüyor.
Geçtiğimiz günlerde de Türkiye’nin Şanlıurfa şehrinin karşısında PYD’nin kontrolündeki Tel Abyad’a, ateşkesin başlamasından sonra 50-80 kişilik bir grupla saldıran IŞİD, şehir merkezine kadar bir çizgi boyunca hat oluşturarak saldırdı. IŞİD’in bu beklenmeyen saldırısına karşı PYD güçleri çok sayıda militanını kaybetti. ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının IŞİD mevzilerini vurmasıyla da 50’ye yakın IŞİD militanı öldürüldü. Saldırı sonrasında PYD kendi yaptığı açıklamada da, 43 elemanını kaybettiğini açıkladı.
Suriye’de ABD ve Rusya’nın anlaşması çerçevesinde 27 Şubat itibariyle yürürlüğe giren ateşkes, IŞİD ve El Kaide’nin Suriye uzantısı El-Nusra’ya karşı uygulanmıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı‘da ateşkesin başladığı 27 Şubat’tan itibaren PYD’nin silahlı kolu YPG’yi vurmadığını ve sadece IŞİD mevzilerinin vurulduğunu açıkladı. Ateşkes boyunca Rusya ve Suriye uçaklarının ateşkes öncesine nazaran hava operasyonları azalsa da, ‘El-Nusra’ya saldırıyoruz’ başlığıyla muhaliflerin kontrolündeki alanlara saldırıları, Suriye’de ki bağımsız kaynaklar ve gözlem evlerince doğrulanıyor.
Suriye Son Durum Haritası (Şubat 2016)
Suriye’de son durum Şubat 2016 itibariyle daha da karıştı. Rusya’nın hava saldırıları ılımlı muhaliflerin ilerleyişinde büyük etki göstermedi. Esad rejimine ait güçler Rusya’nın desteğinin karşılığını en fazla Lazkiye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırında aldı. Türkiye’de daha çok twitter’da konuşulan; Kürt Dağı ve Kızıl Dağ’ın olduğu bölgeyi ifade eden Türkmen Dağı‘nda rejim güçleri hakimiyetini genişletti.
Önümüzdeki günlerde Halep bölgesinde ki çatışmaların yoğunlaşacağı ve Suriye’de son 5 yılın en şiddetli savaşının Halep’te yaşanacağı söyleniyor. Muhalifler Halep’in güneyinde kayıplar yaşadı ve rejim güçleri bu bölgelerde ilerledi. Ama halen Halep vilayetin %55’i muhaliflerin elinde. Geçen sene İdlib vilayetinin tamamını ele geçiren muhalifler, Rus saldırılarına rağmen bu bölgedeki hakimiyetini korudu. Rusya’nın Suriye’de yaklaşık 4 aydır süren hava saldırılarında rejim güçleri, sadece yüzde 1,3’lük toprak kazanabildi.
Suriye’nin kuzeyinde ise PKK’nın Suriye’de ki uzantısı PYD; Türkiye’nin kırmızı çizgisi olan Azez-Cerablus hattında ki, muhaliflerin elinde bulunan Azez’e yakın köylere saldırılarda bulunuyor. Ama şuan için ABD ile Türkiye’nin anlaşması gereği hat halen IŞİD’in elinde bulunuyor.
Şuan son güncel bilgi olarak da Halep’in Kuzeyindeki (ayrı olan kırmızı alanlar) Esad rejiminin kontrolündeki bölgeler birleşti ve Halep-Türkiye bağlantısı kesildi. Ama sürekli bu hattın muhalifler ve Esad rejimi arasında el değiştirdiği söyleniyor.
Suriye Son Durum Haritası (Ocak 2016)
2015 yılında komşumuz Suriye dünya tarihinde yaşanmamış olaylara şahit oldu. Sayısız silahlı grup; din dil, ırk gözetmeden kendi davası için savaşıyor. Ülkenin asıl yada geçmişteki sahibi Esad rejimine ise İran’ın kara, Rusya’nın hava desteği var.
ESAD REJİMİ
Esad rejimi 2015 yılında toplam hakimiyet alanının % 16’sını kaybetti ama Rusya’nın da hava desteğiyle hakimiyet alanını genişletti ve ülkenin % 19.8’ini kontrol ediyor.
IŞİD
Çöl alanları dahil olmak üzere IŞİD ise, Suriye’nin % 40’ına yakın bir alana hakim. IŞİD genellikle en düşük nüfuslu alanları kontrol ediyor. Düşünün IŞİD 2015’de müthiş toprak kaybetmesine rağmen vaziyet bu.
PKK’nın Suriye kolu PYD
2015 yılının en çok kazananı PKK’nın Suriye kolu PYD oldu. PYD Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınır hattının üçte ikisini kontrol ediyor. IŞİD’in kaybettiği % 14 oranındaki alanı PKK’nın kazandığı ve kontrol alanını Suriye’nin % 25’ine çıkardı. PYD’nin 2014’e göre kontrol ettiği topraklarda % 186 oranında artış oldu ve bu bölgelerin çoğu Esad rejimi için de güvenli alan olarak görülüyor. Bilindiği gibi Suriye’de İç Savaşın başlamasından bugüne Esad güçleri ile PYD işbirliği içerisindeler.
MUHALİFLER
Rusya’nın IŞİD’e karşı başlattığını söylediği hava operasyonları ise en çok Suriye’de muhalifleri vurdu. 2015 yılının Eylül ayına kadar oldukça verimli bir yıl geçiren muhalifler Suriye toplamında ülkenin % 15’lik bir kısmını kontrol ediyor.
SONUÇ
Esad Rejimi Suriye’nin % 19.8’ini, IŞİD % 40’ını, PKK’nın Suriye kolu PYD % 25’ini ve muhalifler ise Suriye’nin % 15.2’lik kısmını yönetiyor. Şaşırtıcı ama IŞİD’den sonra en fazla alana hakim olan PYD; Esad rejiminden de, hep söylenen muhaliflerden de daha fazla alanı kontrol ediyor.
Suriye’de 2014 ile 2015 Arasındaki Büyük Harita Farkı
Suriye’deki iç savaşın Ocak 2014’teki haritası ile Ağustos 2015 haritasındaki farkı görünce; PYD/PKK’nın ve IŞİD’in ne kadar toprak kazandığını, Esad rejimi ve muhaliflerin ise bir o kadar toprak kaybettiğini çok daha net göreceksiniz.
Suriye’de iç savaş öncesi 23 milyonluk nüfusun %59.2’sini Sünni Müslüman Arap, %11.3’ünü Aleviler(Nusayri), %11.2’sini Hristiyanlar, %8.9’unu Kürtler, %3.2’sini Dürziler oluşturmaktaydı. Geriye kalan %6.2’si ise diğerleriydi.
Suriye Son Durum Haritası (Aralık 2015)
Türkiye sınırındaki hakimiyet sahiplerini inceleyecek olursak, PYD Afrin, Rojova ve Haseke alanlarındaki hakimiyetini sürdürürken; Özgür Suriye Ordusu(ÖSO) Azez-Afrin arasındaki küçük bölgede, zaman zaman IŞİD ve PYD saldırılarıyla karşılaşıyor. IŞİD ise hala Azez-Cerablus arasındaki 98 KM’lik alanı kontrol ediyor.
Suriye Son Durum Haritası (Kasım 2015)
11 Kasım 2015 tarihi itibariyle Suriye Ordusu Rus hava desteğiyle birlikte hakimiyet alanını arttırırken, Rus hava saldırıları IŞİD ile birlikte muhalifleri de vurmaktadır. Kuzey’de ise PYD’ye koalisyon hava güçleri yani ABD’nin hava desteği sürmektedir. Suriye’de son durum haritada belirtilmiştir.
Ekim 2015: Suriye’de Güvenli Bölge Haritası
PYD ve IŞİD’den arındırılarak Suriyelilerin buraya yerleştirilmesi düşünülüyor. Türkiye’nin Suriye’de kurmayı düşündüğü güvenli bölgenin haritası..
Ağustos 2015: Suriye’de PYD Yapılanması Haritası
Suriye’nin Kuzeyindeki PYD yapılanması…
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.